Et miljøtiltak alle kan si ja til

EUs grønne satsing fortsetter, tross endringer i det politiske landskapet i Europa. Det er flere miljøtiltak som partiene kan si ja til, uten konflikter og kontroverser. Oppdatering av innkjøpsdirektivet er ett slikt eksempel.

GRØNNE MERKER: «Espen Barth Eide kaller EUs grønne giv «den globale gullstandarden» for hvordan en gjør klima- og miljøpolitikk til kjernen i økonomien. Offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å nå EUs ambisjoner», skriver Cathrine Pia Lund i Svanemerket. 
GRØNNE MERKER: «Espen Barth Eide kaller EUs grønne giv «den globale gullstandarden» for hvordan en gjør klima- og miljøpolitikk til kjernen i økonomien. Offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å nå EUs ambisjoner», skriver Cathrine Pia Lund i Svanemerket. Foto: Terje Pedersen / NTB
Cathrine Pia Lund

Utenriksminister Espen Barth Eide skriver i Dagens Næringsliv at det beste for Europa er å holde stø kurs. Han kaller EUs grønne giv «den globale gullstandarden» for hvordan en gjør klima- og miljøpolitikk til kjernen i økonomien. 

Offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å nå EUs ambisjoner.

Cathrine Pia Lund
Administrerende direktør i Svanemerket

Offentlige anskaffelser er et viktig verktøy for å nå EUs ambisjoner. Det kan gi store miljøgevinster, men EUs innkjøpsdirektiv er over ti år gammelt og må revideres. En oppdatering vil gjøre at de øvrige tiltakene under EUs grønne giv forsterker hverandre. 

Selv med en ny miks i den politiske sammensetningen i Europaparlament, finnes det områder det er mulig for alle partiene å samarbeide om, uavhengig av politisk ståsted. 

Les også

Det offentlige som garantist

Samtidig opplever flere europeiske land nå et grønt «innkjøpsgap», som våre svenske naboer kaller det. EU setter strenge mål for produksjon av varer og tjenester, men uten tilsvarende miljøkrav til offentlige anskaffelser, går vi glipp av store miljøgevinster. Mange virksomheter står klare til å levere mer miljøvennlige produkter, men blir ikke tilstrekkelig valgt. Et oppdatert innkjøpsdirektiv vil kunne gjøre det offentlige til en garantist for at virksomheter, som har satset på innovative og mer miljøvennlige løsninger, har noen å selge til.

Et skjerpet anskaffelsesregelverk i EU og økt bruk av standardiserte verktøy, er en effektiv motor for grønn omstilling.

Cathrine Pia Lund
Administrerende direktør i Svanemerket

Dersom alle offentlige innkjøpere velger standardiserte krav, ved å benytte Svanemerket eller tilsvarende miljømerker der det er mulig, vil de sikre seg de beste produktene på markedet uten at de trenger å være bærekraftseksperter selv. I tillegg vil det gi næringslivet større forutsigbarhet for hva som kreves for å vinne anbud. Dette er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter.

Motor for grønn omstilling

Før EU-valget undersøkte Svanemerket hva nordiske parlamentskandidater tenker om bærekraftig forbruk og anskaffelser. Nær 8 av 10 mener EU må gjøre mer innenfor bærekraftige anskaffelser, og 72 prosent mener dagens innkjøpsdirektiv i EU bør revideres. Dette lover godt for fremtidens regelverk.  

Og kanskje Norden kan inspirere EU på dette området? I Norge har myndighetene skjerpet anskaffelsesregelverket med økt fokus på klima og miljø. Og i Danmark har de en strategi som inkluderer det å alltid velge miljømerkede varer og tjenester når det er mulig.  

Et skjerpet anskaffelsesregelverk i EU og økt bruk av standardiserte verktøy, som for eksempel krav om miljømerking, er en effektiv motor for grønn omstilling. Og som ikke trenger å ta fokus bort fra viktig arbeid for økt trygghet og sikkerhet.

Det er et miljøtiltak alle kan si ja til.

Omtalte personer

Cathrine Pia Lund

Administrerende direktør i Miljømerking Norge, Svanemerket
Cand. polit (UiO), Cand. mag. (UiO), bedriftsøkonom (BI)

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024