Spaltist:  
Marte Hansen Haugan

Omstilling i alle sektorer må også bety utfasing av fossile brensler

En ny rapport fra Miljødirektoratet foreslår konkrete tiltak for en grønnere fremtid, men de mest nødvendige grepene for å takle vår tids største utfordring - klimakrisen - glimrer med sitt fravær.

HASTVERK: «<b></b>Regjeringen må vise vilje til å gjennomføre en omstilling som vil være smertefull, men sårt tiltrengt. Tiden for kompromisser er forbi<b>»</b>, skriver Marte Hansen Haugan i Changemaker.&nbsp;
HASTVERK: «Regjeringen må vise vilje til å gjennomføre en omstilling som vil være smertefull, men sårt tiltrengt. Tiden for kompromisser er forbi», skriver Marte Hansen Haugan i Changemaker. Foto: Montasje: Carina Johansen/NTB og Changemaker
Marte Hansen Haugan

Tiden for ord er forbi. Nå må det handle om handling. Nylig lanserte Miljødirektoratet rapporten «Et 2035-bidrag som sikrer omstilling nasjonalt». Den foreslår en rekke tiltak for utslippskutt i sektorer som transport, sjøfart, petroleum og jordbruk. Dersom alle tiltakene innføres vil vi få en utslippsreduksjon på over 60 prosent innen 2035. Vi sitter altså på en gullgruve av muligheter og ressurser til å gjennomføre klimatiltak og skape et mer bærekraftig samfunn.

Det er som å prøve å tømme et badekar mens kranen står på for fullt. Det vil aldri bli tørt hvis vi ikke slår av vannet.

Marte Hansen Haugan
Leder, Changemaker

En utslippsreduksjon på mer enn 60 prosent klinger som musikk i ørene på dem som har håpet på en kursendring. Bak den glansfulle statistikken skjuler det seg derimot en skuffende virkelighet. Miljødirektoratets rapport mangler nemlig en vesentlig komponent: en konkret plan for utfasing av fossile brensler. Vi vet at forbrenningen av olje og gass er verstingen når det kommer til klimagassutslipp. Likevel foreslås det ikke å ta ordentlig tak i den største årsaken til utslipp. Det er som å prøve å tømme et badekar mens kranen står på for fullt. Det vil aldri bli tørt hvis vi ikke slår av vannet.

Les også

Norge har kommet til kort

I stedet for å foreslå drastiske grep for å redusere vår avhengighet av fossile brensler, legger rapporten vekt på bruk av karbonfangst og lagring når det gjelder tiltak i olje- og gassnæringen. Karbonfangst og lagring er et viktig verktøy i overgangen til et lavutslippssamfunn, men det innebærer høye kostnader, og teknologien som finnes på feltet er begrenset. I tillegg vil det i realiteten være en utsettelse av å ta tak i det virkelig store problemet, som er fossile brensler. Norge har forpliktet seg til å kutte utslipp som en del av å nå klimamålene globalt.

Jeg stiller spørsmål ved om det er effektiv bruk av karbonfangst og lagring for å nå 2035-målene, når det er såpass dyrt og usikre teknologier.

 Tiden er inne for å handle med besluttsomhet og mot, og det må skje nå. For hvis vi venter for lenge, kan det være for sent.

Marte Hansen Haugan
Leder, Changemaker

Norge har kommet til kort når det gjelder å levere på klimamålene. På tross av løfter og internasjonale forpliktelser har våre kutt i klimagassutslipp knapt nådd 5 prosent siden 1990. Dette er langt unna det som kreves for å møte de stadig mer presserende konsekvensene av klimaendringene. Mangelen på betydelig fremgang avslører ikke bare svakhetene i våre politiske prioriteringer, men også en alarmerende mangel på politisk vilje til å gjennomføre nødvendige og ambisiøse tiltak.

Nå må Støre og co ta grep

Miljødirektoratet foreslår konkrete tiltak for å kutte utslipp i alle sektorer, noe som er helt nødvendig. Nå må Støre og co ta til seg rapporten og igangsette tiltak snarest. Regjeringen må vise vilje til å gjennomføre en omstilling som vil være smertefull, men sårt tiltrengt. Tiden for kompromisser er forbi.

Vi har ressursene, kompetansen og muligheten til å gå foran som et eksempel for resten av verden. Men det krever en kollektiv innsats - fra regjeringen og næringslivet, til hver enkelt av oss som en del av samfunnet. Vi kan ikke lenger tillate oss å skyve ansvaret over på fremtidige generasjoner.

Derfor må regjeringen planlegge en nedtrappingsplan for utfasingen av olje og gass, og igangsette tiltakene som Miljødirektoratet har presentert. Tiden er inne for å handle med besluttsomhet og mot, og det må skje nå. For hvis vi venter for lenge, kan det være for sent.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00