Profile
Logg på
Logg på med SSOGlemt passord?
Bli abonnent
Debatt

Stadig flere land satser på kjernekraft. Regjeringen later som om det ikke eksisterer

Frp mener Norge begår en stor feil når døren for kjernekraft lukkes. Tvert om bør vi benytte momentet og satsingene vi ser nå til å også bygge opp norsk kompetanse på dette området, skriver stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen.

Marius Arion Nilsen (FrP) sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og er oppgitt over regjeringens manglende kjernekraftpolitikk.
Marius Arion Nilsen (FrP) sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og er oppgitt over regjeringens manglende kjernekraftpolitikk.Foto: Javad Parsa / NTB
Marius Arion Nilsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Tidligere denne måneden kom nyheten om en storstilt satsing på kjernekraft i Storbritannia, hvor man tar sikte på å firedoble energiforsyningen og få 25 prosent av alt kraftbehovet dekket fra atomkraft innen 2050.

Statsminister Rishi Sunak begrunnet satsingen med at: «Kjernekraft en den perfekte motgiften mot energiutfordringene som Storbritannia står ovenfor. Kjernekraft er grønn, billigere i det lange løp, og kommer til sikre Storbritannias energiforsyning». Sunak trakk også fram jobbene satsingen vil skape, sammen med energisikkerheten og energiuavhengigheten fra despotiske regimer kjernekraft leverer.

Flere land satser – teknologien har mange fordeler

Storbritannia er langt ifra det første landet som kommer med slike satsinger, ettersom flere og flere land har sett alle fordelene teknologien gir. Blant dem er regulerbar stabil kraft, lite arealbehov, lite naturødeleggelse, lang levetid og ikke minst rimelige energipriser. I vårt nabolag satser både Sverige, Finland, Polen, Frankrike og flere andre stort på kjernekraft framover.

Kjernekraft gir regulerbar stabil kraft, lite arealbehov, lite naturødeleggelse, lang levetid og ikke minst rimelige energipriser

Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (FrP)

Kjernekraft ble framhevet som en av løsningene på klimatoppmøtet COP28 i Dubai. USAs John Kerry uttalte at «vitenskapen forteller oss at du ikke kan komme til netto null i 2050 uten kjernekraft», og 22 land forpliktet seg til å tredoble kapasiteten til kjernekraftenergi innen 2050.

Men mens energiministre fra hele OECD-området samles for å få fart på utviklingen av kjernekraft, gjør regjeringen og noen organisasjoner i næringslivet sitt beste for at debatten i det hele tatt unngås i Norge.

Det trengs uhildet og objektive fakta som likebehandler

Energiminister Terje Aasland (Ap) mener at kjernekraft ikke er veien å gå for Norge, og statsråden er også mot utredning av behovet og mulighetene for framtidig kjernekraft i Norge.

«Mer fakta behøves ikke. Grunnlaget man har fra 70-tallet er tilstrekkelig og kjernekraft er en avsporing», er den korte oppsummeringen fra regjeringen. NHO er tilsynelatende enig i det synspunktet, og Rystad Energy-rapporten om kjernekraft som ble lansert nylig, på oppdrag fra NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge, har fått mye fokus og kritikk fra flere hold for at konklusjonene framsto som skreddersydde og negative hva gjaldt kjernekraft.

Mer fakta på bordet er bra, men det fordrer at det er uhildet og objektive fakta som likebehandler energityper

Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (FrP)

Kritikken mot rapporten gikk også på metodefeil, og at det ble satt opp urimelige – eller rett og slett feilaktige – regnestykker for kjernekraft, som gjorde at kjernekraft framsto vesentlig dyrere enn andre alternativer. Det ble også forutsatt massive statlige subsidier for kjernekraft i rapporten, mens alternativer som vindkraft ble framstilt helt motsatt, i mest mulig positivt lys.

Mer fakta på bordet om temaet er bra, men det fordrer at det er uhildet og objektive fakta som likebehandler energityper som bringes til torgs.

Onde tunger har påstått at rapporten skulle punktere debatten om kjernekraft, slik at innsatsen og ressursene fortsatt kunne konsentreres om storstilte grønne satsinger med betydelige subsidiebehov. Men hvis det var strategien, så lyktes man dårlig, da kjernekraft nå er enda mer diskutert og får stadig flere forkjempere i Norge.

Les også

Merkelige subsidie-standpunkt fra næringslivet

Det er forunderlig at aktører i næringslivet som ikke sjenerer seg for å be om statlige subsidier og støttepakker for mer eller mindre umodne energiprosjekter, plutselig har et problem med eventuelle subsidier når det gjelder kjernekraft.

Det settes opp en standard for kjernekraft som det ikke gjøres for hverken havvind, hydrogen, CCS, batterifabrikker, eller andre av de teknologiene og industriene der det forventes at staten skal ta et medansvar og risiko.

Ankepunktet mot statssubsidiert kjernekraft framstår enda mer merkelig ettersom det er investorer med privat kapital som har meldt sin interesse for å bygge kjernekraft i Norge. Det har så langt ikke blitt fremmet et eneste krav om subsidier og annen statsstøtte, og for å være ærlig: det er forfriskende, og noe NHO kan lære fra!

Store muligheter for Norge

Det finner sted en realpolitisk reorientering i flere regioner, som har resultert i fornyet interesse for kjernekraftenergi fra mange av de største økonomiene i verden. Både FN og Det internasjonale energibyrået IEA regner kjernekraft som en av løsningene på framtidens utslippsfrie energibehov.

Det har ikke blitt fremmet et eneste krav om kjernekraft-subsidier. Det er noe NHO kan lære fra!

Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (FrP)

Denne utviklingen i verden og i Vesten gir store muligheter for læring, for samarbeid og for storskala produksjon av kjernekraftteknologi, hvis vi griper den. Norge står derimot på sidelinjen, da regjeringen har stemt ned alle Frps forslag om å utforske kjernekraftsamarbeid med våre naboland og å delta i EUs kjernekraftsamarbeid. Norge er vanligvis positiv til deltakelse i internasjonale fora og ofte stor sponsor, slik er det ikke når det gjelder kjernekraft av uforståelige grunner.

Vårt naboland Sverige ruller nå ut sin egen kjernekraftplan, der målet er en massiv utbygging av kjernekraft innen 2045. Statsminister Kristersson kaller utbyggingen sentral i den svenske energipolitikken, og det viktigste tiltaket for å nå målet om doblet strømproduksjon som også er fossilfri, blant annet meldt i E24.

Finland har planer om å bygge sin første Små modulære reaktor (SMR) innen 2030. Polen vil begynne byggingen av sitt første kjernekraftverk allerede i 2026, og har ambisjoner om 270 TWh kjernekraftproduksjon innen få tiår, fra 0 kjernekraftverk i dag.

Les også

Norge begår en stor feil

Frp mener Norge begår en stor feil når døren for kjernekraft lukkes. Tvert om bør vi benytte momentumet og satsingene vi ser nå til å også bygge opp norsk kompetanse på dette området.

Behovet for uhildet oppdatert kunnskap, gjerne i samarbeid med fagmiljøer i våre naboland er presserende, og er noe som ledende aktører i politikken og næringslivet burde ønske velkommen, istedenfor å låse seg til utdaterte og uriktige konklusjoner om kjernekraft.

Vi vil derfor utfordre regjeringspartiene med en interpellasjon i Stortinget om hvordan man skal få oppdatert faktakunnskap på bordet snarlig. Deretter vil vi jobbe fram representantforslag basert på svarene i debatten, slik at vi tilrettelegger for at kjernekraft endelig skal vurderes seriøst og faktuelt, og ikke baseres på utdatert kunnskap og ideologisk motstand slik som nå.

Framtidens energipolitikk er for viktig og for avgjørende for mange samfunnsområder til at beslutninger på sviktende grunnlag kan bli stående.

Omtalte personer

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024