Om  
Mark Rutte
Jens Stoltenberg

Mark Rutte blir ny Nato-sjef

Nato-sjef Jens Stoltenberg fikk med seg de beste skussmål fra USA-president Joe Biden, før han om noen måneder forlater Natos hovedkvarter i Brussel i Belgia.

Mark Rutte tar over som Nato-sjef.
Mark Rutte tar over som Nato-sjef.Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB
Frode Andresen

Torsdag ble det klart at det er Mark Rutte som tar over som Nato-sjef når Jens Stoltenberg går av etter sommeren. Rutte har vært Nederlands statsminister siden 2010.

Nyheten er ikke offisielt bekreftet av Nato, men tirsdag trakk Ruttes eneste motkandidat, rumenske Klaus Iohannis, sitt kandidatur til stillingen som generalsekretær. Deretter ble det klart at alle Natos 32 medlemsland stiller seg bak Ruttes kandidatur.

Til og med Ungarn har bestemt seg for å støtte Ruttes kandidatur, til tross for at nederlenderen ved flere anledninger har uttalt seg kritisk om landet som har vært en urokråke i både Nato og EU over tid.

Prosessen fikk fart på seg etter at nåværende Nato-sjef Stoltenberg besøkte president Joe Biden i USA. USA er det viktigste landet i militæralliansen, og utnevning av ny Nato-sjef avhenger i stor grad av hva USA og Tyskland mener.

Tidligere har statsminister Mette Frederiksen i Danmark og statsminister Kaja Kallas i Estland blitt nevnt som kandidater til stillingen.

Joe Biden hyllet Jens Stoltenberg i Det hvite hus.
Joe Biden hyllet Jens Stoltenberg i Det hvite hus. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Stoltenberg går av

Stoltenberg skulle egentlig gå av som Nato-sjef etter åtte år i stillingen, men har de to siste årene blitt bedt om å forlenge oppholdet sitt. Dette som følge av at Nato har hatt vanskeligheter med å finne en erstatter etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina.

– Jeg må si det på forhånd: Jeg kommer til å savne deg. Jeg kommer til å savne deg, erklærte Biden overfor Stoltenberg i Det hvite hus.

– Jeg mener det av hele mitt hjerte: Du har vært fantastisk. Jeg skulle bare ønske at du kunne forlenge perioden din med ti nye år. Du gjør en helsikes god jobb, helt seriøst.

Mye har skjedd siden Stoltenberg tok over roret i 2014: Annekteringen av Krim, uttrekningen fra Afghanistan, Russlands fullskala invasjon og Israels krigføring i Gaza.

Dermed tar Rutte over militæralliansen i en sikkerhetspolitisk brytningstid for verden, rett før amerikaneren går til urnene for å velge mellom nevnte Biden og Donald Trump.

Les også

Omtalte personer

Mark Rutte

Statsminister, Nederland

Jens Stoltenberg

Generalsekretær i Nato
cand.oecon. (Universitetet i Oslo, 1987)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024