Sveinung Stensland
 svarer 
Emilie Enger Mehl

Om finske regler for eiendomskjøp av borgere utenom EU/EØS: Vil statsråden vurdere et lignende regelverk i Norge, og når kan vi forvente at dette er på plass?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1920 (2023-2024)

Alle eiendomskjøp i Finland av borgere og aktører fra land utenom EU/EØS må godkjennes av det finske forsvaret. Finland har gjennom dette regelverket nektet flere kjøp av eiendom.
Vil statsråden vurdere et lignende regelverk i Norge, og når kan vi forvente at dette er på plass?

Det vises til en rekke tilfeller der russiske aktører har kjøpt eiendom i nærheten av norske militære områder, samt områder av strategisk interesse. Det kan synes som regjeringen ikke møter dette med tilstrekkelige tiltak. En naturlig avgrensing kan være borgere og aktører fra land utenom EU/EØS eller land vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Svar fra mandag 6. mai 2024

Regjeringen foreslo, og Stortinget vedtok, i 2023 endringer i sikkerhetsloven som tydeliggjør at virksomhetseier har en plikt til å foreta en risikovurdering som skal identifisere konkrete eiendommer som har en beliggenhet som kan legge til rette for sikkerhetstruende virksomhet mot skjermingsverdige objekter og skjermingsverdig infrastruktur.
Som regjeringen varslet i Meld. St. 9 (2022-2023) - Nasjonal kontroll og digital motstandskraft for å ivareta nasjonal sikkerhet - vurderer regjeringen hvordan en plikt til å søke tillatelse til kjøp av visse eiendommer eventuelt kan reguleres. Regjeringen pekte meldingen også på en rekke andre tiltak for sikre nasjonal kontroll over viktige verdier. Dette er til oppfølging av i departementet og har høy prioritet.

Når det gjelder finsk lovgivning er Justis- og beredskapsdepartementet i i kontakt og har dialog med finske myndigheter om deres regelverk. Det er viktig å få kunnskap om hvilke erfaringer som er gjort siden det finske regelverket trådte i kraft, og om regelverket er vurdert å være et godt virkemiddel mot sikkerhetstruende aktivitet knyttet til fast eiendom. Mitt departement innhenter tilsvarende informasjon fra andre land

Dette, i kombinasjon med en rekke andre tiltak, vurderes også inn i arbeidet med totalberedskapsmeldingen som er en oppfølging av Totalberedskapskommisjonens rapport NOU 2023: 17.

0:000:00