Danmark åpner for å endre Taiwan-praksis – Norge gjør det ikke

– Norsk Ett Kina-politikk ligger fast, fastslår Utenriksdepartementet overfor Altinget.

Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har åpnet for å se på landets Taiwan-praksis.
Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har åpnet for å se på landets Taiwan-praksis.Foto: Lise Åserud / NTB
Frode Andresen

Nylig åpnet Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, for å se på reglene som gjør at danske myndigheter registrer taiwanere som kommer til landet som kinesiske statsborgere.

Det melder danske Berlingske, som legger til at praksisen ble innskjerpet ved årsskiftet.

I Norge har man imidlertid noenlunde konsekvent registrert taiwanere som kinesiske statsborgere siden 2011 eller 2012, uten at Utenriksdepartementet vil åpne for å se på praksisen.

– Norsk Ett Kina-politikk ligger fast. Norge anerkjenner ikke Taiwan som selvstendig stat. Det vurderes ingen endringer i den nåværende praksisen for registrering av opphold i Norge, uttaler kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad ved Utenriksdepartementet til Altinget.

Teamleder Per-Jan Brekke ved Utlendingsdirektoratet (UDI) uttaler til Altinget at de i utgangspunktet bare skal registrere statsborgerskap som er offisielt anerkjent av Norge.

– Siden Norge ikke anerkjenner Taiwan som selvstendig stat, kan vi heller ikke registrere dette som statsborgerskap når de søker opphold i Norge. UDI registrerer imidlertid fødested, og personens tilknytning til det ikke-anerkjente området vil fremkomme der, uttaler Brekke.

Les også

Ville ikke gratulere Taiwan

Norges Ett Kina-politikk medførte også at Jonas Gahr Støre (Ap) valgte å ikke gratulere Taiwans påtroppende president, Lai Ching-te, med seier i presidentvalget. Dette til tross for at Norge ved kong Harald gratulerte Kina-president Xi Jinping med valgseieren i fjor.

Venstre-leder Guri Melby, som besøkte Taiwan i fjor høst, mener derimot at Norge bør styrke forbindelsene til Taiwan.

– Taiwan er et svært viktig annerledesland i en region som stadig preges av mer autoritært styresett. Jeg mener vi har en forpliktelse – både politisk og moralsk – å stille opp for Taiwans demokrati. At Støre-regjeringen velger å ikke gjøre det, er dessverre ingen overraskelse, har hun sagt til Altinget.

Etterretningstjenesten mener at Kina ønsker å ha kapasitet til å gjennomføre en eventuell invasjon av Taiwan innen 2027, mens Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at Kina vil utgjøre en betydelig etterretningstrussel mot Norge.

I tillegg har forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) nylig utarbeidet en rapport hvor det konkluderes med at Norge bør planlegge for en stormaktskrig mellom Kina og USA over Taiwan.

Les også

Omtalte personer

Ragnhild Håland Simenstad

Kommunikasjonsrådgiver, Utenriksdepartementet

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00