Støre håper på et velfungerende samarbeid i Arktisk råd: «Vi kan ikke bare smelle igjen døren og kaste nøklene»

Splittelsen mellom Russland og de andre medlemmene av Arktisk råd har styrket samholdet i de syv gjenværende medlemslandene. Samtidig har nylig Nato-medlemskap for Finland og et kommende medlemskap for Sverige, presset samarbeidet i retning av sikkerhetssamarbeid, ifølge norske toppolitikere. Også Joe Bidens rådgiver bekrefter utviklingen. 

– Det er enormt positivt at hele Norden snart blir medlem av Nato. Dette åpner opp for at vi kan samarbeide på tvers av landegrensene om nordiske militærøvelser, utplassere tropper og generelt stå sterkere i sikkerhetssituasjonen i dag, sa Jonas Gahr Støre under Arctic Frontiers i Tromsø denne uken. 
– Det er enormt positivt at hele Norden snart blir medlem av Nato. Dette åpner opp for at vi kan samarbeide på tvers av landegrensene om nordiske militærøvelser, utplassere tropper og generelt stå sterkere i sikkerhetssituasjonen i dag, sa Jonas Gahr Støre under Arctic Frontiers i Tromsø denne uken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

(TROMSØ) I mai i fjor overtok Norge formannskapet i Arktisk råd fra Russland. Det var en komplisert overtakelse, og mange fryktet en total kollaps av rådet.

Men nå er det et snev av optimisme fra presidentskapet.

Selv om Vestens forhold til Russland etter invasjonen av Ukraina nærmest er frosset, er det håp om fremtidig arktisk samarbeid. Det mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00