Om  
H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse i uniform på 17. mai: «En utmerket rollemodell»

Norges tronarving Ingrid Alexandra stilte i paradeantrekk 3 fra Hæren da hun hilste på folket fra slottsbalkongen 17. mai. «Hennes balkongøyeblikk», skriver internasjonal avis. 

Ingrid Alexandra avtjener verneplikten i år og stilte på slottsbalkongen 17. mai i Hærens paradeuniform. 
Ingrid Alexandra avtjener verneplikten i år og stilte på slottsbalkongen 17. mai i Hærens paradeuniform. Foto: Heiko Junge / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener førstegangstjeneste ved Ingeniørbataljonen i Brigade Nord og stilte i uniform på Slottsbalkongen på 17. mai. Det har både norske og internasjonale medier omtalt, og responsen er positiv, også fra forsvarskretser.  

Slottet har opplyst om at uniformen hun bar, er av typen paradeantrekk 3, og at solbrillebruken var klarert på forhånd med Sjef Hæren. 

Det er ikke første gang en kongelig ankommer slottsbalkongen i uniform. Også nåværende kong Harald gjorde det to ganger på slutten av 1950-tallet, både da han avtjente verneplikt og da han gikk på Krigsskolen, opplyser historiker Trond Norén Isaksen til Aftenposten. 

«Rollemodell» 

I forvarskretser ble antrekket møtt med respekt og positiv omtale. 

Tom Myrvold, Sjef Virksomhetsstyring F-35 Kampflyavdelingen, skriver på LinkedIn at prinsesse Ingrid Alexandra er «en utmerket rollemodell»:

«Det står respekt av vår prinsesse og tronarving for å stille i uniform på slottsbalkongen og gi stram honnør under nasjonalsangen. Måtte det anspore flere ungdommer til å søke seg til førstegangstjeneste og bidra til å øke attraktivitet og verdsetting av det å forsvare fedrelandet. Prinsesse Ingrid Alexandra er en utmerket rollemodell for norsk ungdom og forbilledlig tronarving på alle måter», skriver han på det sosiale mediet. 

Gunnar Morch Aarseth, pensjonert offisert, er enig: 

«Vårt lands fremtidige dronning gjorde et godt inntrykk. Jeg heier på prinsessen», skriver han i en kommentar til Myrvolds post.  

Hennes «Balcony moment»

Antrekket har blitt omtalt også i internasjonale medier. I britiske Daily Mail beskrives dette som prinsessens «balkong-øyeblikk», og det fremheves at «she looked sharp». 

En rekke tyske medier omtaler uniformen, og Der Spiegel forklarer for sine lesere at man i Norge har førstegangstjeneste både for jenter og gutter. 

Ingrid Alexandra begynte sin førstegangstjeneste i januar. Da hun ble 18 år fikk hun tre dager i Forsvaret i gave av forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Det er forventet at tronarvinger også gjennomgår en militær utdannelse. I 2022 fikk prinsessen sin egen militæradjutant. Kongehuset har en adjutantstab som består av ni adjutanter og en leder, ifølge Forsvarets Forum

Slik så det ut i 1956 da daværende prins Harald gjorde honnør i uniform fra slottsbalkongen. Han står her sammen med daværende kronprins Olav og prinsesse Astrid.
Slik så det ut i 1956 da daværende prins Harald gjorde honnør i uniform fra slottsbalkongen. Han står her sammen med daværende kronprins Olav og prinsesse Astrid. Foto: NTB

Omtalte personer

H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse av Norge

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00