Debatt

13 helseorganisasjoner: La oss slippe å få livmorhalskreft lenger enn nødvendig

Svenskene vil utrydde livmorhalskreft på fem år. Norge kan gjøre det samme, men da må vi raskt gi HPV-vaksine til flere. 

Med HPV-vaksinering, screening og behandling av unge har svenskene som mål å utrydde livmorhalskreft i løpet av bare fem år. Hvorfor skal norske kvinner fortsette å få en kreftform lenge etter at den er borte i Sverige? spør 13 helseorganisasjoner.
Med HPV-vaksinering, screening og behandling av unge har svenskene som mål å utrydde livmorhalskreft i løpet av bare fem år. Hvorfor skal norske kvinner fortsette å få en kreftform lenge etter at den er borte i Sverige? spør 13 helseorganisasjoner.Foto: Heiko Junge / NTB
Ingrid Stenstadvold Ross
Marte Kvittum Tangen
Daniel Heinrich
Ragnar Kvie Sande
Malin Stensønes
Annika Fallsen Huhtala
Siri Berg
Tone Skeie Jensen
Siri Kløkstad
Hanne Charlotte Schjelderup
Bjørn Fjærli
Ann Karin Swang
Elisabeth Torstensen Swärd
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Nordmenn får mest livmorhalskreft i hele Norden. Livmorhalskreft skyldes i all hovedsak HPV-smitte, og vi er derfor glade for at alle som følger Livmorhalsprogrammet, blir testet for HPV fra og med i år. Vi er også glade for at regjeringen viderefører bevilgningene til prosjektet med hjemmetesting for de med behov i neste års statsbudsjett.

Men det er ikke nok. Naboene våre gjør mer.

I Sverige har de tatt lærdom av pandemien og er i gang med å slå ned HPV-smitten i samfunnet. Med HPV-vaksinering, screening og behandling av unge har de som mål å utrydde livmorhalskreft i løpet av bare fem år.

Med «utrydde» mener de en hverdag med færre enn fire nye tilfeller per 100 000 kvinner i året.

HPV-vaksine til alle under 30 år

Dagens regjering har som mål å utrydde livmorhalskreft innen 2039. Det er mer enn ti år etter svenskene.

Hvorfor skal norske kvinner fortsette å få en kreftform lenge etter at den er borte i Sverige?

Vi ser ingen grunn til at vi ikke skal gjøre en tilsvarende ekstrainnsats i Norge.

Raskere utryddelse er mulig med en nasjonal satsning hvor vi tilbyr HPV-vaksine til alle under 30 år, uavhengig av kjønn. Slik kan vi slå ned smitten raskere og samtidig minske sosial ulikhet i helse. Dette kan sammen med HPV-testing og mer intensiv oppfølging av HPV-positive utrydde livmorhalskreft mye raskere enn vi ligger an til i dag.

En slik innsats for å slå ned HPV-smitten i samfunnet, vil koste i starten, men vi vil raskt tjene det inn igjen. Kreftregisteret har beregnet at et ekstratiltak vil koste 426 millioner kroner. Hvert år bruker vi 375 millioner kroner på å behandle kreft og forstadier til kreft som skyldes HPV. Det sier seg selv at dette tiltaket vil lønne seg.

Kan spare hundrevis av liv

Sist uke kom den fantastiske nyheten om at det er null krefttilfeller blant det første kullet som fikk HPV-vaksine på barneskolen. Dette viser hvor effektiv HPV-vaksinering er og gir oss nok en grunn til å vaksinere enda flere!

Gjør vi en ekstrainnsats nå, kan vi spare hundrevis av liv. Nesten all livmorhalskreft skyldes HPV, men viruset kan også utvikle seg til kreft i vagina, vulva, endetarm, penis og hode- og halskreft.

På kreftområdet er det sjelden at ett tiltak kan ha så god effekt på så kort tid. Ved å handle nå kan dagens politikere være med å utrydde en kreftform.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00