13 helseorganisasjoner: La oss slippe å få livmorhalskreft lenger enn nødvendig
Svenskene vil utrydde livmorhalskreft på fem år. Norge kan gjøre det samme, men da må vi raskt gi HPV-vaksine til flere.
Ingrid Stenstadvold Ross
Generalsekretær, KreftforeningenMarte Kvittum Tangen
Leder, Norsk Forening for Allmennmedisin, styreleder, Stiftelsen senter for kvalitet i legetjenester (SKIL), styreleder, Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF), medlem, Omsorg 21 rådet og styremedlem i Høyskolen InnlandetDaniel Heinrich
Styreleder, Norsk Onkologisk ForeningRagnar Kvie Sande
Leder, Norsk gynekologisk foreningMalin Stensønes
Generalsekretær, Norske Kvinners SanitetsforeningAnnika Fallsen Huhtala
Daglig leder, Ung KreftSiri Berg
Styreleder, GynkreftforeningenTone Skeie Jensen
Leder, Norsk forum for gynekologisk onkologi (NFGO)Siri Kløkstad
Gynekolog, foredragsholder, Sex og SamfunnHanne Charlotte Schjelderup
Leder, Jordmorforbundet NSFBjørn Fjærli
Styreleder, Munn- og halskreftforeningenAnn Karin Swang
Leder, Landsgruppen av HelsesykepleiereElisabeth Torstensen Swärd
Koordinator, Kvinnehelsealliansen, Seniorrådgiver kvinnehelse og forskning, SanitetskvinneneNordmenn får mest livmorhalskreft i hele Norden. Livmorhalskreft skyldes i all hovedsak HPV-smitte, og vi er derfor glade for at alle som følger Livmorhalsprogrammet, blir testet for HPV fra og med i år. Vi er også glade for at regjeringen viderefører bevilgningene til prosjektet med hjemmetesting for de med behov i neste års statsbudsjett.
Men det er ikke nok. Naboene våre gjør mer.
I Sverige har de tatt lærdom av pandemien og er i gang med å slå ned HPV-smitten i samfunnet. Med HPV-vaksinering, screening og behandling av unge har de som mål å utrydde livmorhalskreft i løpet av bare fem år.
Med «utrydde» mener de en hverdag med færre enn fire nye tilfeller per 100 000 kvinner i året.
HPV-vaksine til alle under 30 år
Dagens regjering har som mål å utrydde livmorhalskreft innen 2039. Det er mer enn ti år etter svenskene.
Hvorfor skal norske kvinner fortsette å få en kreftform lenge etter at den er borte i Sverige?
Vi ser ingen grunn til at vi ikke skal gjøre en tilsvarende ekstrainnsats i Norge.
Raskere utryddelse er mulig med en nasjonal satsning hvor vi tilbyr HPV-vaksine til alle under 30 år, uavhengig av kjønn. Slik kan vi slå ned smitten raskere og samtidig minske sosial ulikhet i helse. Dette kan sammen med HPV-testing og mer intensiv oppfølging av HPV-positive utrydde livmorhalskreft mye raskere enn vi ligger an til i dag.
En slik innsats for å slå ned HPV-smitten i samfunnet, vil koste i starten, men vi vil raskt tjene det inn igjen. Kreftregisteret har beregnet at et ekstratiltak vil koste 426 millioner kroner. Hvert år bruker vi 375 millioner kroner på å behandle kreft og forstadier til kreft som skyldes HPV. Det sier seg selv at dette tiltaket vil lønne seg.
Kan spare hundrevis av liv
Sist uke kom den fantastiske nyheten om at det er null krefttilfeller blant det første kullet som fikk HPV-vaksine på barneskolen. Dette viser hvor effektiv HPV-vaksinering er og gir oss nok en grunn til å vaksinere enda flere!
Gjør vi en ekstrainnsats nå, kan vi spare hundrevis av liv. Nesten all livmorhalskreft skyldes HPV, men viruset kan også utvikle seg til kreft i vagina, vulva, endetarm, penis og hode- og halskreft.
På kreftområdet er det sjelden at ett tiltak kan ha så god effekt på så kort tid. Ved å handle nå kan dagens politikere være med å utrydde en kreftform.