Debatt

Apotekforeningen: Kjerkol må fylle verktøykassen med apotekfarmasøyter

Det oppstår alt for mange helseskader som følge av feil legemiddelbruk, og ingen helseministre har lykkes med å løse problemet. Nå er det opp til Helsedirektoratet å fylle helseministerens verktøykasse med de riktige verktøyene, skriver Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.

«Apotekfarmasøytene kan legemidler! De kan veilede om riktig legemiddelbruk, og de kan bidra til at pasientene bruker legemidlene slik de er ment, skriver administrerende direktør i Apotekforeningen», Per T. Lund.
«Apotekfarmasøytene kan legemidler! De kan veilede om riktig legemiddelbruk, og de kan bidra til at pasientene bruker legemidlene slik de er ment, skriver administrerende direktør i Apotekforeningen», Per T. Lund.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Per T. Lund
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Hvor ellers i den norske helsetjenesten finner du 60 millioner kontakter mellom innbyggere og helsepersonell i løpet av et år? I minst 30 millioner av møtene, de som handler om reseptlegemidler, er innbyggerne sikret tilgang på kompetent legemiddelekspertise.

Selvsagt finner man ikke dette andre steder enn i apotekene. 

Kjerkol må lykkes bedre

Dette bør være det aller beste og mest opplagte utgangspunktet når Helsedirektoratet nå skal i gang med å løse en av helseministerens store hodepiner – at det oppstår alt for mange helseskader som følge av feil legemiddelbruk. 

Forhåpentlig lykkes Kjerkol bedre. Det må hun.

Per T. Lund
Administrerende direktør, Apotekforeningen

Regjeringen vil styrke det nasjonale arbeidet for bedre kvalitet og pasient- og brukersikkerhet for å redusere og forebygge omfanget av skader. Derfor skal Helsedirektoratet frem mot 2027 utarbeide, følge opp og koordinere en gjennomføringsplan for riktig legemiddelbruk med status, mål og prioriterte tiltak. Slik står det i regjeringens nylig lanserte Nasjonale helse- og samhandlingsplan.

Ikke at helseministre før henne ikke har erkjent at legemidler volder for mye skade og uhelse. Men ingen har riktig lykkes med å løse problemet. Forhåpentlig lykkes Kjerkol bedre. Det må hun.

De riktige verktøyene

Det er for sterkt å si at vi har en krise i helsetjenesten i Norge. Men det er helt krise at opptil ti prosent av sykehusinnleggelsene er forårsaket av uhensiktsmessig legemiddelbruk. Selvsagt er det krise for pasientene, men det er også krise for sykehusene som må brukte tid og krefter på å behandle feil behandling. Feilene oppstår i hele behandlingskjeden, fra forskrivning til faktisk bruk av legemidlene.

For oss fremstår det som meningsløs ressursbruk at sykehusene skal behandle så mange feil som kan forebygges.

Per T. Lund
Administrerende direktør, Apotekforeningen

Apotekfarmasøytene kan legemidler! De kan veilede om riktig legemiddelbruk, og de kan bidra til at pasientene bruker legemidlene slik de er ment. For oss fremstår det som meningsløs ressursbruk at sykehusene skal behandle så mange feil som kan forebygges. Og det fremstår som like meningsløst å ikke ta mer aktivt og systematisk i bruk den legemiddelkompetansen som er lett tilgjengelig i apotekene. 

Heldigvis har ikke helseministeren brukt stortingsmeldingen til å anvise løsningen, bare pekt på at det må lages og gjennomføres en plan for riktig legemiddelbruk. Da er det opp til Helsedirektoratet å fylle helseministerens verktøykasse med de riktige verktøyene. To av de verktøyene heter apotek og farmasøyt.

Hvis ikke er jeg redd problembeskrivelsen vil være den samme i 2028 som i 2024, og som den har vært i alt for mange tidligere år. 

Les også

Omtalte personer

Ingvild Kjerkol

Stortingsrepresentant (Ap), leder, Trøndelag Ap

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00