Silje Hjemdal
 svarer 
Ingvild Kjerkol

Hva mener helseministeren om at mødre presses til å reise tidlig hjem fra sykehusene etter fødsel?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1751 (2023-2024)

Hva mener helseministeren om at mødre presses til å reise tidlig hjem fra sykehusene etter fødsel?
Denne uken kunne vi lese på NRK.no at 8 av 10 ikke vil reis hjem tidlig etter fødsel, det vil si innen 24 timer. Det å føde et barn er en stor påkjenning for kroppen og mange ønsker lengre opphold av ulike grunner. Antall liggedøgn er kraftig redusert siden år 2000. I artikkelen fremkommer det at Sanitetsforeningen og Barselsopprøret mener mødre i dag presses ut av sykehusene. Det er en problemstilling som absolutt bør tas på alvor.

- https://www.nrk.no/rogaland/nybakte-modre-foler-de-_presses_-hjem-fra-sykehus-_-over-80-prosent-vil-ikke-reise-hjem-tidlig-1.16802481

Svar fra fredag 19. april 2024

Barselomsorgen er et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det omfatter sykehus, helsestasjon, fastlege og eventuelt andre helse- og sosialfaglige tjenester. Grunnlaget for en god barseltid, legges allerede i svangerskapet med kontinuitet i oppfølgingen og tidlig avdekking og avklaring av behov. Det er bra at Stavanger universitetssykehus (SUS) har innhentet et kunnskapsgrunnlag som de kan bruke for å videreutvikle barselomsorgen og samarbeidet med kommunene, jf. NRKs nyhetssak som det er henvist til i begrunnelsen. 700 gravide og nybakte mødre har svart på SUS’ spørreundersøkelse om hvilket helsetilbud familier trenger dersom de er friske og selv velger å reise tidlig hjem. Jeg mener det er å ta problemstillinger rundt tidlig hjemreise på alvor.
Det er riktig at gjennomsnittlig liggetid etter fødsel er redusert siden 2020, men fra 2012 og fram til i dag har den gjennomsnittlige liggetiden vært stabil. Tall fra medisinsk fødselsregister viser at gjennomsnittlig liggetid var 2,8 dager i 2012 og 2,7 dager i 2022. Under koronapandemien var liggetiden 2,6 dager. I Helsedirektoratets nasjonale retningslinje for barselomsorgen er det anbefalt at sykehusopphold tilpasses kvinnen og den nyfødtes behov. Vurderingen gjøres i samråd med kvinnen. Hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet og støtte fra kvinnens nettverk/partner. Jeg forventer at sykehusene følger de faglige anbefalingene.
Regjeringen ønsker en god og sammenhengende barselomsorg, og i Nasjonal helse- og samhandlingsplan presenterer vi flere grep som skal bidra til det. Vi har gitt helseregionene i oppdrag å etablere rutiner for at mor kan henvende seg til barselavdelingen uten henvisning, den første uken etter utskriving. Vi har styrket helsestasjons- og skolehelsetjenesten, og vi løfter også fram kvinner gjennom svangerskap, fødsel og barseltid som en gruppe som helsefelles¬skapene skal prioritere i planlegging og utviklingen av tjenestene – for eksempel kan det være et særlig behov for samarbeid om kompetanse og personell.
Avslutningsvis vil jeg nevne at Helsedirektoratet skal gjennomføre en undersøkelse om erfaringer i svangerskaps-, fødsel- og barselomsorgen som kan gi verdifull kunnskap til sykehus og kommuner om behov for forbedring i tjenestetilbudet.

0:000:00