Analyse av 
Silje Sjursen Skiphamn

Derfor er eldreomsorg alltid en viktig sak i valgkampen

Alle partier er skjønt enige om at eldreomsorgen må bli bedre. Så hvorfor er eldreomsorg en av de viktigste sakene i valgkamp etter valgkamp? Det handler om penger, personell og prioriteringer.

Også i årets valgkamp står eldreomsorgen høyt på agendaen. I helgen lovte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) penger til 1500 nye heldøgns omsorgsplasser. Det gjenstår å se om SV-leder Kirsti Bergstø mener det er nok.
Også i årets valgkamp står eldreomsorgen høyt på agendaen. I helgen lovte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) penger til 1500 nye heldøgns omsorgsplasser. Det gjenstår å se om SV-leder Kirsti Bergstø mener det er nok.Foto: Tuva Åserud / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

I helgen lovte regjeringen 1500 nye sykehjemsplasser. Eller egentlig lovte de investeringstilskudd til 1500 nye heldøgns omsorgsplasser, men det klinger ikke like godt verken blant journalister eller politikere.

Det er absolutt ikke noe nytt at styrende partier kommer med slike lovnader rett før et valg. Under valgkampen i 2009 kom for eksempel Jens Stoltenberg med et løfte om sykehjemsplass til alle og 12 000 nye årsverk i eldreomsorgen. To år senere lovte samme mann 2000 nye sykehjemsplasser. 

Heller ikke Aps politiske motstandere har vært fremmed for å love sykehjemsplasser og heldøgns omsorgsboliger på vegne av kommunene. I valgåret 2015 kom for eksempel Høyre og Frp med løfter om 2500 nye sykehjemsplasser, «hvis kommunene ønsket det». 

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00