I siste sekund er EUs omfattende lov om naturgjenoppretting satt til side

Ungarn har snudd og forsinker nå, sammen med en rekke andre land, vedtaket av en stor lov om naturgjennoppretting i EU. Den danske miljøministeren, Magnus Heunicke, kaller det «helt uhørt.»

EU's lov om restaurering av natur har vakt sterke følelser. Her demonstrerer aktivister til støtte for loven, da den var gjenstand for debatt i Europaparlamentet i Strasbourg.
EU's lov om restaurering av natur har vakt sterke følelser. Her demonstrerer aktivister til støtte for loven, da den var gjenstand for debatt i Europaparlamentet i Strasbourg.Foto: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau
Peter Ingemann Nielsen

Alle var egentlig blitt enige, men nå er EUs lov om naturgjennoppretting likevel satt på pause.

Like ved målstreken tok Ungarn en u-sving, som betyr at det nå er så mange land som enten vil stemme i mot eller vil avstå fra å stemme, at loven ikke kan bli til noe.

Dermed er den utsatt på ubestemt tid.

Dansk miljøminister, Magnus Heunicke (S), er skuffet.

– Jeg er bekymret over at den politiske avtalen om naturrestaureringsforordningen likevel ikke har blitt endelig vedtatt i Rådet. Det er et alvorlig tilbakeslag for arbeidet for en bedre natur og biodiversitet, at forordningen nå blir utsatt. Det er helt uhørt at vi ikke kan stole på avtaler som er forhandlet ferdig, skriver Magnus Heunicke i et svar til Altinget.

– Naturrestaureringsforordningen er sentral for Europas arbeid med å bremse biodiversitetskrisen på vårt eget kontinent. Danmarks holdning er klar: Vi skal ha en langsiktig forbedring av naturen og biodiversiteten i EU. Det vil vi jobbe for å lykkes med, sier ministeren.

En forhandlingsmanøver

Også Kira Marie Peter-Hansen, som er medlem av Europaparlamentet for danske Socialistisk Folkeparti (SF), er frustrert over at flere medlemsland «ikke står ved avtalen som var inngått med Europaparlamentet.»

– Naturrestaureringsloven er en essensiell del av EUs Green Deal og helt avgjørende for at vi skal lykkes med den grønne omstillingen," forklarer Kira Marie Peter-Hansen og fortsetter:

– Loven har blitt et symbol på høyresidens kamp mot den grønne omstillingen. Det er svært beklagelig og kortsiktig, for ingen vinner på klima- og naturkrisen."

Danske Venstres Morten Løkkegaard er også lei seg. Men han vil likevel mane til ro.

– Når man havner i en situasjon hvor man er avhengig av Viktor Orbán, vet man godt hva man har i vente,» sier Morten Løkkegaard med henvisning til Ungarns avvisning på oppløpssiden.

– Jeg tror dette er en forhandlingsmanøver som vanlig. Den loven vil nok bli vedtatt. Men vi må gjennom en runde til, sier han.

Naturgjenoppretting er en «bundet oppgave» for EU, fastslår EU-politikeren fra Venstre, og han mener man må komme i gang fordi EU befinner seg «i tolvte time».

– Ingenting er perfekt i denne verden, og denne naturgjenopprettingsloven er heller ikke perfekt, men den er bedre enn ingenting," sier Morten Løkkegaard.

Én katastrofe

Med naturgjenopprettingsloven forplikter medlemslandene seg gradvis å gjenopprette naturområder som er i dårlig tilstand.

Og siden over 80 prosent av de europeiske naturområdene vurderes å være i dårlig stand, er det mye å ta tak i.

Derfor er det ifølge Danmarks Naturfredningsforening «helt ubegripelig» at det ikke var kvalifisert flertall for loven til slutt.

– Konsekvensene i en dansk sammenheng kan beskrives med ett ord: katastrofe.

Det sier seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson. Han forklarer det med at det ifølge ham er svært lite ambisiøse tiltak for å bevare naturbeskyttede områder i Danmark i dag.

Han kritiserer blant annet EU-politikerne for å bli påvirket av de mange landbruksdemonstrasjonene som har funnet sted i flere europeiske byer - inkludert Brussel.

– Det er ikke den faglige tilnærmingen som har ført til at de trakk seg i sluttspurten. Dette er populistisk politikk på sitt verste, mener Bo Håkansson.

Mandag kveld forsikret Alain Maron, miljøminister i Brussel-regionen, at det belgiske EU-formannskapet vil jobbe hardt for å få loven stemt gjennom.

– Dette er definitivt ikke slutten på denne historien, sa miljøministeren under en pressekonferanse.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00