Debatt

Kreftforeningen: La tobakksindustrien betale for røykeslutt

Studier viser at selv om røykere kan mislike avgiftsnivået på tobakk, kan de heie på en avgiftsøkning hvis pengene blir brukt på dem som ønsker å slutte. La tobakksindustrien ta regningen for røykesluttprogram over hele landet, skriver Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

«Samfunnsøkonomer i Norge har tidligere kommet frem til at røyking koster oss rundt 80 milliarder kroner i året. Likevel drar staten bare inn sju milliarder i avgifter. Nå er det på tide å pålegge dem ansvaret for miljøskader, avhengighet, sykdom og død», skriver Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.
«Samfunnsøkonomer i Norge har tidligere kommet frem til at røyking koster oss rundt 80 milliarder kroner i året. Likevel drar staten bare inn sju milliarder i avgifter. Nå er det på tide å pålegge dem ansvaret for miljøskader, avhengighet, sykdom og død», skriver Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Ingrid Stenstadvold Ross
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Når noen prøver å røyke for første gang, vet de sannsynligvis at røyking er farlig, men ikke hvor farlig det er. I Norge mister vi 14 mennesker om dagen. Rundt 5000 dør i året.

Som tenåring kan det være vanskelig å se for seg hvordan røykingen vil kunne skade deg flere tiår frem i tid. Heller ikke som politiker er det alltid like enkelt å tenke langsiktig, selv om vi vet at å forebygge er langt billigere enn reparere.

Tobakknæringen bør ta regningen

Hver lungekreftpasient koster samfunnet over en halv million kroner i året, ifølge en rapport fra Oslo Economics. Dette er rundt 100 ganger mer enn det det koster per deltaker i et røykesluttprogram. 

Dette er rundt 100 ganger mer enn det det koster per deltaker i et røykesluttprogram.

Ingrid Stenstadvold Ross
Generalsekretær, Kreftforeningen

Regjeringen har i sin folkehelsemelding lovet å innføre et nasjonalt program for røykeslutt. Dette etter modell av et treårig vellykket pilotprosjekt i Vestre Viken med gratis røykesluttmedisin og røykesluttveiledning.

Selv om prosjektet ble evaluert av Folkehelseinstituttet med uvanlig gode resultater, satte ikke regjeringen av midler til røykeslutt i statsbudsjettet for 2024.

Vi i Kreftforeningen mener tobakksnæringen selv bør ta denne regningen. 

Les også

Gode grunner for ekstra skatt

Tobakksnæringen er en svært lønnsom sektor. Årsaken er først og fremst at den produserer avhengighetsskapende produkter. I enkelte andre lønnsomme næringer, som olje, gass, vannkraft og oppdrettsnæringen, brukes en ekstra skatt. Et eksempel er grunnrentebeskatning, som vi i Norge har på en del naturressurser. Det finnes gode grunner for en ekstra skatt i tobakksnæringen.

De produserer et produkt som antagelig ville vært ulovlig om det hadde blitt introdusert i dag.

Ingrid Stenstadvold Ross
Generalsekretær, Kreftforeningen

Et argument er at de produserer et produkt som antagelig ville vært ulovlig om det hadde blitt introdusert i dag, på grunn av de store negative konsekvensene det påfører samfunnet.

Et annet argument er den manglende beskatningen som blir gjort av miljøkonsekvensene i de landene som produserer tobakk.

Et tredje argument er at staten trenger flere inntekter framover, blant annet på grunn av en aldrende befolkning.

Koster oss 80 milliarder i året

Tobakksimportører, som det er flest av i Norge, bør skattlegges som en tobakksprodusent.

Studier viser at selv om røykere kan være negative til avgiftsnivået på tobakk, kan de være positive til en avgiftsøkning. Spesielt hvis økningen finansierer tiltak for de som ønsker å slutte å røyke. 

Nå er det på tide å pålegge dem ansvaret for miljøskader, avhengighet, sykdom og død.

Ingrid Stenstadvold Ross
Generalsekretær, Kreftforeningen

En øremerking av en sektoravgift på tobakk til røykesluttprogram kan også hjelpe mot sosial ulikhet i samfunnet, siden røyking er overrepresentert blant folk med lav utdanning og inntekt.

Samfunnsøkonomer i Norge har tidligere kommet frem til at røyking koster oss rundt 80 milliarder kroner i året. Likevel drar staten bare inn sju milliarder i avgifter. Nå er det på tide å pålegge dem ansvaret for miljøskader, avhengighet, sykdom og død.

La tobakksindustrien ta regningen for røykesluttprogram over hele landet.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00