Spaltist:  
Mina Gerhardsen

Mina Gerhardsen: Matministeren er på ingen måte maktesløs

Vi kan ikke vedta hva folk skal spise, sa matminister Geir Pollestad til Altinget. Men statsråden og hans regjeringskolleger kan gjøre mye for å påvirke matvalgene våre – om de vil, skriver spaltist Mina Gerhardsen.

Geir Pollestad (Sp) er ny som landbruks- og matminister, men det er likevel mye han kan gjøre for å påvirke folks matvalg, mener spaltist Mina Gerhardsen.
Geir Pollestad (Sp) er ny som landbruks- og matminister, men det er likevel mye han kan gjøre for å påvirke folks matvalg, mener spaltist Mina Gerhardsen.Foto: Frederik Ringnes / NTB
Mina Gerhardsen

– Jeg godtar ikke premisset: At vi skal vedta en omlegging av kostholdet. For det kan vi ikke gjøre. Folk i Norge er frie, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad til Altinget i et intervju om Klimautvalgets rapport. 

Retorikken om at folk må få velge selv, er en gjenganger i debatten om kosthold og tiltak. Men premisset i dette argumentet blir feil, fordi det legger til grunn at vi i dag velger helt upåvirket. Ingen av oss går inn i en butikk med et helt åpent sinn.

Ingen av oss går inn i en butikk med et helt åpent sinn.

På vei til handleturen og underveis i butikkrunden, påvirkes vi hele tiden av reklame, pris og plassering. Tilbudet om fire pizza Grandiosa for 100 kroner eller fire store sjokoladeplater for samme pris, gjør at det havner mer av disse varene i kurven.

Priser på fisk, frukt og grønnsaker som stiger mer enn noe annet, gjør at det blir mindre av disse varene med hjem i handleposene. Godteri og brus i kasseområdet, gjør at dette lettere havner på kassebåndet. Spørsmålet er ikke om vi påvirkes, men hvem som får påvirke oss og til hva.

Les også

Fedmefremmende omgivelser

Over flere tiår har den norske vekta økt. Vi er nå i en situasjon der sju av ti har overvekt eller fedme, med den økte risikoen for alvorlig sykdom som det gir. Diabetes type 2 øker. Hele 16 typer kreft knyttes nå til overvekt og fedme. Det samme gjør hjerte- og karsykdom og høyt blodtrykk.

Årsaken til vektøkningen er ikke en nasjonal kollaps i selvdisiplin eller endrede gener, men at politikerne våre ved å abdisere fra å ta ansvar gjennom nettopp abdikasjon, har latt omgivelsene våre bli fedmefremmende.

Årsaken til vektøkningen er ikke en nasjonal kollaps i selvdisiplin eller endrede gener.

Uten en aktiv politisk strategi for å påvirke til helsefremmende valg, har aktører med andre interesser enn den norske folkehelsen fått råde grunnen alene. Tilgjengeligheten på usunn mat er nær ubegrenset, prisen er ofte lavere enn for den sunne maten og reklametrykket er enormt.

Konsekvensen er en stor helseutfordring som rammer enkeltmenneskers livskvalitet og helse, men som også vil gi store samfunnsutfordringer. Overvekt og fedme har en høy prislapp for fellesskapet. Det bør interessere Pollestad og co å gjøre noe med dette.

Venter på ekspertutvalg

Den nye folkehelsemeldingen hadde få tiltak for å påvirke folk i Norge til et sunnere kosthold. Oppgaven med å komme med råd ble sendt videre til et ekspertutvalg.

Fra dag én stiller de med begrenset mandat, fordi momsen er unntatt fra hva som kan diskuteres. Men for oss som jobber med folkehelse er håpet at de kommer med noen klare råd om hva politikerne våre må gjøre, basert på den solide kunnskapen som finnes om hva som påvirker matvalgene våre.

Folk ønsker seg dulting i helsevennlig retning.

Vi mener pris er det aller viktigste. Vi trenger sunn skatteveksling, som gjør at den sunne maten blir billigere og den usunne maten dyrere. Dette støttes av over 70 prosent av velgerne, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Nasjonalforeningen for folkehelsen. Like mange vil ha de usunne varene vekk fra kassa og slutt på tilbud om tre-for-prisen-for-to på usunne varer.

Folk ønsker seg dulting i helsevennlig retning. Politikere som ikke vil bidra her er i utakt med folkeviljen.

Les også

Det vi vet virker

Noen aktører har gått foran. Meny har flyttet godteriet vekk fra kassa. Kundene har fortsatt full mulighet til å kjøpe godteri, med den friheten Pollestad er opptatt av, men må gjøre mer aktive valg. Kiwi har testet både «momskutt» på fisk, frukt og grønt og fått kjemperesultat på økt forbruk.

Ingen mister noen frihet av at den sukkerfrie brusen er billigere enn den med sukker, eller at den står bedre plassert. Men man kan miste noen kalorier. Å dempe reklametrykket for usunn mat rettet mot barn, går heller ikke utover noens frihet.

Så, Geir Pollestad, du er på ingen måte maktesløs her.

Verdens helseorganisasjon har noen klare råd om hva som skal til for å ta vare på helsen vår. Deres «best buys» handler nettopp om å bruke avgifter aktivt for gode valg, som sukkeravgift, som Norge hadde. De vil dempe reklamen og redusere tilgjengeligheten på den usunne maten.

Så, Geir Pollestad, du er på ingen måte maktesløs her. Friheten kan godt ivaretas, selv om folk får bedre hjelp til å ta valg som tar vare på helse og miljø. Når ekspertutvalget legger fram sine anbefalinger, håper vi dere lytter med åpent sinn og vilje til handling. For det trenger vi.  

Omtalte personer

Geir Pollestad

Landbruks- og matminister (Sp), stortingsrepresentant for Rogaland
juridisk embetseksamen (Universitetet i Bergen, 2006), økonomi (Høgskolen i Stavanger, 1999)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00