Analyse av 
Jette F. Christensen

Tror EU valgpåvirkning kan forbys?

I det europeiske supervalgåret 2024 står mye på spill. Virkemidlene til å påvirke valgene er historisk mange, og EU gjør sitt for å prøve å motvirke det. Men er EUs demokrati-pakke riktig vei å gå? Unionen står nå i fare for å brenne broer til sine viktigste støttespillere, skriver Altingets EU-analytiker Jette F. Christensen.

«Åpenhet om finansiering er et gode i et demokrati og bør tilstrebes å gjelde alle organisasjoner og partier, uavhengig hvor giveren er bosatt. En slik mer-åpenhet ville økt tilliten og fjernet stigmaet organisasjonslivet advarer mot. Å bekjempe strategisk valgpåvirkning er en mye større jobb enn å følge pengene, og det er løfterikt at EU starter dette arbeidet. Men da trenger de organisasjonslivet med på laget», skriver Jette F. Christensen, EU-analytiker i Altinget.
«Åpenhet om finansiering er et gode i et demokrati og bør tilstrebes å gjelde alle organisasjoner og partier, uavhengig hvor giveren er bosatt. En slik mer-åpenhet ville økt tilliten og fjernet stigmaet organisasjonslivet advarer mot. Å bekjempe strategisk valgpåvirkning er en mye større jobb enn å følge pengene, og det er løfterikt at EU starter dette arbeidet. Men da trenger de organisasjonslivet med på laget», skriver Jette F. Christensen, EU-analytiker i Altinget.Foto: Montasje: AP Photo/Jean-Francois Badias/Marte Vike Arnesen
Jette F. Christensen

Tenk så fint om det var sånn, at man kunne vedta demokrati og forby valgpåvirkning. Dessverre er det ikke helt sånn.

I det historiske valgåret 2024, der halvparten av verdens befolkning skal til valgurnene i rekordmange (64) land og EU selv avholder valg, er virkemidlene til å påvirke valgene historisk mange. I sitt forsøk på å veie opp for det, står EU i fare for å brenne broer til sine viktigste støttespillere.

Unionen seiler inn i tidenes valgår på en selvsydd sovepute.

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00