Erlend Wiborg
 svarer 
Ingvild Kjerkol

Mener helseministeren at fjerningen av fritt behandlingsvalg har hatt påvirkning på sykehuskøen for sykehuset Østfold?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1492 (2023-2024)

Mener helseministeren at fjerningen av fritt behandlingsvalg har hatt påvirkning på sykehuskøen for sykehuset Østfold, Kalnes som har økt til historisk høye nivåer under dagens regjering?

Vi kan i Norsk Pasientregister lese at sykehuskøene øker dramatisk under dagens regjering og for sykehuset Østfold har køene økt til en gjennomsnitt på 72,5 dager. Dette samtidig som det er ledig kapasitet hos private aktører nå som regjeringen imot ønsket til pasientene avskaffet ordningen med fritt behandlingsvalg som gjorde at pasientene uavhengig av økonomi selv kunne velge behandling der en måtte ønske og det var ledig kapasitet

Svar fra mandag 18. mars 2024

Økningen i ventetider begynte allerede i 2017, men skjøt fart i kjølvannet av koronapandemien. Sykehusene har gjennomgående hatt utfordringer med å stabilisere driften etter pandemien, samtidig som det jobbes med å ta igjen utredning og behandling som har vært utsatt. Regjeringen ønsker å snu en utvikling som har tiltatt siden 2017. Da er det viktig å sette et mål som er realistisk og få med oss hele spesialisthelsetjenesten på å nå de langsiktige målene.

Den 1. mars lanserte jeg Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Av planen fremgår det at reduksjon i ventetider krever flere ulike tilnærminger: Økt kapasitet i tjenesten, effektiv organisering, riktig bruk av personell, særlig spesialisert kompetanse og digitale løsninger som frigjør arbeidstid. I tillegg kan god forebygging og lavterskeltjenester i kommunene redusere ventetidene i spesialisthelsetjenesten. Planen inneholder flere tiltak for å nå målene om kortere ventetider. Tilbakemeldinger fra helseregionene viser at de tar ventetids-utviklingen alvorlig og at de jobber aktivt med å redusere ventetidene. Alle helseforetakene viser til konkrete prosjekter og tiltak for å få ventetidene ned.

Spørsmålet om hvorvidt utviklingen i ventetidene ved Sykehuset Østfold HF henger sammen med avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg (FBV-ordningen), er forelagt Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF oppgir at for hele helseregionen ble ordningen med fritt behandlingsvalg mest benyttet innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Her har ventetidene holdt seg stabile gjennom 2021, 2022 og 2023. Avviklingen av fritt behandlingsvalg har slik sett ikke bidratt til økte ventetider innen det området hvor ordningen var mest utbredt.

Det er først og fremst innenfor somatikken at ventetidene har økt i Helse Sør-Øst. Dette gjelder også for Sykehuset Østfold HF. Helse Sør-Øst RHF oppgir at det i 2022 var 22 600 unike pasienter fra Helse Sør-Øst som fikk behandling innen somatikk hos leverandører som var godkjent i FBV-ordningen, hvorav i overkant av 93 prosent innen hjerte- og fordøyelses-sykdommer. Helse Sør-Øst RHF oppgir videre at ventetidene for disse fagområdene har økt både i regionen samlet sett og for Sykehuset Østfold HF. Helse Sør-Øst RHF oppgir imidlertid at utfordringen med ventetider er større innen andre fagområder enn de to fagområdene som utgjorde det vesentligste av volumet i FBV-ordningen. Dette gjelder blant annet innen fagområdene øre-nese-hals (ØNH), ortopedi og øye. Videre oppgis det at ventetiden for de to fagområdene innen somatikken der FBV-ordningen var mest utbredt, er lavere enn gjennomsnittet innen somatikk ved Sykehuset Østfold HF og også lavere enn gjennomsnittlig ventetid for tilsvarende fagområder i helseregionen.

Helse Sør-Øst RHF oppgir at det ble inngått nye avtaler med private leverandører innen somatikk med avtaleoppstart 1. januar 2023. Disse anskaffelsene var gjennomført før FBV-ordningen ble besluttet avviklet. Imidlertid ble det tatt høyde for mulighet for noe økning i volum både innen hjerte- og fordøyelsessykdommer. Innen hjertesykdommer er det foretatt maksimal utvidelse av avtalene både i 2023 og 2024. Helse Sør-Øst RHF har videre gitt helseforetakene i oppgave å øke sin kapasitet for å kompensere for bortfall av FBV-ordningen. For å følge opp dette har Helse Sør-Øst RHF et særskilt fokus på utviklingen i ventetider.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00