Om  
Ola Borten Moe

Etterforskningen avsluttes – Ola Borten Moe-saken henlegges

Det skriver Økokrim i en pressemelding onsdag. – Som forventet, sier Ola Borten Moe (Sp).

Samme dag som det ble kjent at Ola Borten Moe (Sp) hadde handlet aksjer i Kongsberggruppen og Yara, gikk han av som forsknings- og høyere utdanningsminister. Da kontrollkomiteen på Stortinget konkluderte i habilitetssaken mot den tidligere statsråden, unngikk han kritikk.
Samme dag som det ble kjent at Ola Borten Moe (Sp) hadde handlet aksjer i Kongsberggruppen og Yara, gikk han av som forsknings- og høyere utdanningsminister. Da kontrollkomiteen på Stortinget konkluderte i habilitetssaken mot den tidligere statsråden, unngikk han kritikk.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
Jakob Bjørnøy

«Etterforskingen har ikke avdekket opplysninger som indikerer innsidehandel. Saken henlegges derfor som intet straffbart forhold bevist», heter det i en pressemelding som Økokrim publiserte onsdag ettermiddag.

I fjor sommer åpnet Økokrim etterforskning mot den tidligere statsråden etter mistanke om at Ola Borten Moe kunne ha sittet på innsideinformasjon som ville påvirke aksjer han senere kjøpte som statsråd.

– Vår konklusjon er at Ola Borten Moe er helt utenfor mistanke for innsidehandel. Saken er derfor henlagt i tråd med dette, sier sjef for Økokrim, Pål K. Lønseth.

De har blant annet undersøkt hvem som hadde innsideinformasjon om Kongsberg-gruppen før Borten Moe handlet aksjer i selskapet 5. januar 2023 og 11. juli 2023. Også aksjekjøpene i Yara har vært undersøkt.

Ola Borten Moe skriver i en SMS til Altinget at henleggelsen er som forventet. 

– Jeg er for øvrig glad for at saken er ferdig, skriver han.

Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister og Senterparti-nestleder samme dag som det ble kjent at han hadde kjøpt aksjer i Kongsberggruppen og Yara.

Da kontrollkomiteen på Stortinget behandlet saken om habilitetsspørsmålet, konkluderte de med at saken var alvorlig, men at statsråden hadde tatt politisk ansvar ved å gå av. Han fikk ingen formelt kritikkvedtak mot seg.

Samtidig uttalte Høyres Peter Frølich at han mente det er langt fra sikkert at Borten Moe var inhabil i behandling av sakene knyttet til selskapene i regjering. Borten Moe mener selv at han ikke var inhabil. 

Les også

Omtalte personer

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant (Sp), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen
agronom (Skjetlein, 1996), mellomfag, statsvitenskap og historie (NTNU, 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00