Frp avviser omkamp om Sørlige Nordsjø II

Energipolitisk talsperson Terje Halleland (Frp) håpte og trodde at det ikke ville komme bud i regjeringens første store havvindauksjon. – Men at vi skal ta en omkamp på det, og skape usikkerhet hos industrien og næringslivet, det ser jeg ikke for meg

Energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Terje Halleland, er kritisk til regjeringens store havvindprosjekt. Men kommer Frp i regjering til neste år, går forutsigbarheten for næringslivet foran.
Energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Terje Halleland, er kritisk til regjeringens store havvindprosjekt. Men kommer Frp i regjering til neste år, går forutsigbarheten for næringslivet foran.Foto: Terje Pedersen / NTB
Jakob Bjørnøy

Det avklarer han i et intervju med Altinget.

Det var onsdag forrige uke at en smørblid statsminister og energiminister kalte inn pressen. Auksjonen for Norges første store havvindfelt var over.

– Dette er en gledens dag for norsk energihistorie, sa Jonas Gahr Støre.

Belgisk-nederlandske Ventyr vant. De skal bygge ut havvind på Sørlige Nordsjø II.

Det er svært dårlige nyheter for næringsliv og husholdninger, mente Terje Halleland i Fremskrittspartiet. De har vært skarpt kritisk til at regjeringen i verste fall må ut med 23 milliarder kroner, som er maksbeløpet Stortinget har gitt regjeringen til å sponse havvindprosjektet.

Men skulle det bli borgerlig regjeringsskifte etter neste års stortingsvalg, og Frp kommer til makten, ser ikke Halleland for seg noe subsidie-omkamp.

– Nå vil jo det prosjektet være så godt i gang før vi kan komme inn og styre departementene. Men at vi skal ta en omkamp på det, og skape usikkerhet hos industrien og næringslivet, det ser jeg ikke for meg. Er det muligheter, tror jeg vi kommer til å utnytte og bruke de mulighetene. Men det kommer ikke til å gå på bekostning av inngåtte avtaler med næringslivet.

– Så det blir ingen omkamp?

– Det er stilt en del krav til utbyggerne, og det skal oppfylles en del krav. Hvis alt dette går rett for seg, og alt blir levert i tide, ser ikke jeg for meg at vi tar noe omkamp på det. Har vi en mulighet til å reversere, til å ta en dialog med utbygger på det, tror jeg det ville blitt gjennomført. Men det er mer spekulasjon.

– Her går forutsigbarheten for næringslivet foran?

– Ja.

Glad på regjeringens vegne

Halleland trodde og håpte at det ikke ville komme bud i auksjonen.

– Det var på bakgrunn av at så mange store, solide selskaper i Europa med masse erfaring fra bunnfast havvind, hadde trukket seg fra å gi bud. At det da var noen igjen i det hele tatt, var overraskende for meg, sier Halleland til Altinget.

Det vinnende budet var 115 øre per kw/t. Det betyr at når strømprisen går over 115 øre per kilowatt/time, får staten de ekstra pengene selskapet tjener på å selge strøm til Norge. Når prisen går under 115, betaler staten differansen til selskapet.

– Da kan vi spørre oss: 115 øre per kilowattime pluss 24 milliarder. Altså.. ok, ja vi trenger kraft. Men vi trenger ikke Europas dyreste bunnfaste havvindprosjekt. Jeg er skuffet med utgangspunkt i skattebetalernes regning for dette prosjektet, sier Halleland.

I det rause hjørnet, er dog Frps energitopp glad på regjeringens vegne.

– De har satset enormt på dette. Det hadde jo vært et veldig nederlag hvis det ikke hadde blitt noe, sier han.

 

Omtalte personer

Terje Halleland

Stortingsrepresentant (FrP), fraksjonsleder, Energi- og miljøkomiteen
byggmester

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00