Sofie Marhaug
 svarer 
Terje Aasland

Om frist for innføring av EUs fornybardirektiv: Har regjeringen bestemt seg for om de skal overholde denne fristen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1991 (2023-2024)

EU-kommisjonen har gitt regjeringen en frist til 13. mai for å vise hvordan EUs fornybardirektiv skal innføres i Norge.

Har regjeringen bestemt seg for om de skal overholde denne fristen?

Svar fra onsdag 8. mai 2024

EØS-avtalen er den viktigste avtalen Norge har med EU. Gjennom EØS-avtalen får norske bedrifter adgang til det europeiske markedet på like konkurransevilkår og avtalen gir både rettigheter og plikter til næringsliv og innbyggere. Like vilkår for aktører i det indre markedet er et fundament i EØS-avtalen. Dette skaper forutsigbare rammevilkår for norske aktører. I den sammenheng er det viktig at vi får ned etterslepet av EØS-regelverk som enda ikke er implementert, også på energiområdet.

Samtidig er det viktig at vi har en god forståelse for hvordan regelverket virker inn på det norske energisystemet, og at vi sørger for at norske interesser ivaretas på en god måte. Innholdet i og konsekvensene av EØS-regelverk må vurderes grundig før det innlemmes i EØS-avtalen.

Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/2001 for å fremme bruken av fornybar energi (fornybardirektivet) ble vedtatt i EU i 2018. Det har høy prioritet for meg å sikre nødvendig fremdrift i arbeidet med norsk posisjon til fornybardirektivet. Jeg opptatt av at vi skal ha en god oversikt over innholdet i og konsekvensene av fornybardirektivet før det innlemmes, herunder behovet for eventuelle EØS-tilpasninger. Dette arbeidet skjer i tett dialog med berørte departementer, våre EFTA-partnere, Island og Liechtenstein, og med EU-kommisjonen. Deretter tas det sikte på å innhente Stortingets samtykke på vanlig måte.

Når det gjelder milepæler for videre arbeid, så er jeg først og fremst opptatt av at vi nå skal ha en effektiv og god framdrift i saken, i samarbeid med EU-siden og våre EFTA-partnere. Jeg vil selvsagt også besvare energikommissærens brev og der adressere videre prosess for arbeidet.

0:000:00