Om  
Kristin Halvorsen
Knut Olav Åmås
Lubna Boby Jaffery

Eks-politiker og Cicero-direktør blir leder for Kim Frieles minnepris

Kristin Halvorsen er utnevnt som juryleder for nyopprettede Kim Frieles minnepris. 

Tidligere SV-politiker, nå direktør for klimaforskningssenteret Cicero, er utnevnt til leder for Kim Frieles minnepris.
Tidligere SV-politiker, nå direktør for klimaforskningssenteret Cicero, er utnevnt til leder for Kim Frieles minnepris.Foto: Lise Åserud/NTB
Ingrid Skovdahl

Neste år deles for første gang Kim Frieles minnepris ut til en person, institusjon, gruppe eller organisasjon som har vist stor innsats og engasjement for skeive og for menneskerettigheter.

Mandag opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding at Cicero-direktør og tidligere SV-politiker Kristin Halvorsen er utnevnt til leder av prisens jury.

– Kim Friele var en dame jeg har enorm respekt for og en av de som har gjort mest for likestillingen i Norge. Det er en stor ære og glede for meg å lede juryen til hennes minnepris, sier Kristin Halvorsen i pressemeldingen. 

Kim Frieles minnepris deles for første gang ut i juni 2024. Friele (f. 1935) var en banebrytende pioner innen likestillings- og homobevegelsen, og førte en livslang kamp for HBTQ-personers rettigheter. Hun døde 22. november 2021. Bildet er tatt i 2009, da hun holdt appell foran Oslo S i forbindelse med en demonstrasjon mot Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen.
Kim Frieles minnepris deles for første gang ut i juni 2024. Friele (f. 1935) var en banebrytende pioner innen likestillings- og homobevegelsen, og førte en livslang kamp for HBTQ-personers rettigheter. Hun døde 22. november 2021. Bildet er tatt i 2009, da hun holdt appell foran Oslo S i forbindelse med en demonstrasjon mot Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen. Foto: Sara Johannessen Meek/NTB

I tillegg til Halvorsen har regjeringen utnevnt følgende personer som jurymedlemmer:

  • Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord
  • Guro Sibeko, poet og forfatter
  • Kjell Erik Ullmann Øie, avdelingsdirektør i Kirkens bymisjon og styreleder i Frivillighet Norge

– Jeg er utrolig glad for at alle disse dyktige medlemmene har takket ja til å sitte i juryen for Kim Frieles minnepris. Kristin Halvorsen har vært engasjert for skeives rettigheter i mange år og har solid erfaring med å lede styrer og utvalg, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Kim Frieles minnepris blir for første gang utdelt i juni 2024. Vinneren av prisen vil få et økonomisk bidrag på 1 million kroner.

Juryen er oppnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet, og sekretariatet blir lagt til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

 

 

 

Omtalte personer

Kristin Halvorsen

Direktør, Cicero Senter for klimaforskning, styreleder, Stiftelsen Kronprinsparets Fond
grunnfag, kriminologi (Universitetet i Oslo, 1982), mellomfag, sosialpedagogikk (Universitetet i Oslo, 1981)

Knut Olav Åmås

Direktør, Stiftelsen Fritt Ord
Dr. philos. (Universitetet i Bergen, 2005), hovedfag i filosofi (1996)

Lubna Boby Jaffery

Kultur- og likestillingsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00