KrF: – Bidrar negativt til en fredsløsning

KrF og Frp sier at anerkjennelsen av Palestina som selvstendig stat er en symbolsk handling fra regjeringen. − Setter fredsarbeidet tilbake.

KrF-nestleder Dag-Inge Ulstein kritiserer dagens avgjørelse om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat.
KrF-nestleder Dag-Inge Ulstein kritiserer dagens avgjørelse om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nora Didriksen

Onsdag morgen kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide at Norge vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Statsministeren påpekte at det ikke kan bli en tostatsløsning uten å først anerkjenne Palestina som stat. Han ønsker at onsdagens nyhet vil bringe håp til Gaza.

− Midt i en krig, med titusenvis en døde og skadde, må vi holde liv i det som kan gi nytt håp, sa Støre under pressekonferansen.

Spania og Irland har og annonsert i dag at de vil anerkjenne Palestina som selvstendig stat.

 

Les også

− En symbolsk handling

Nestleder og utenrikspolitisk talsperson i KrF, Dag-Inge Ulstein, deler ikke regjeringens budskap om håp. Han mener at dagens anerkjennelse bidrar negativt til en fredsløsning.

− Gaza styres av terrororganisasjonen Hamas og den norske regjeringen kan ikke da bestemme at de Palestinske selvstyremyndighetene skal styre på Gaza når folket har valgt Hamas, sier Ulstein i en pressemelding.

Han påpeker at KrF en gang i fremtiden vil anerkjenne Palestina, men at dagens anerkjennelse er en symbolsk handling.

− Nå kan det oppleves som regjeringen i stedet er presset til en symbolhandling, som i verste fall kan parkere alt som ligner på en fredsprosess. Krf ønsker å anerkjenne Palestina når en fredsløsning mellom begge parter er på plass, men en anerkjennelse av Palestina i dag setter tvert om fredsarbeidet tilbake.

Frp-leder Sylvi Listhaug stiller seg også kritisk og beskriver anerkjennelsen som en symbolsk handling «for å tilfredsstille Palestinakomiteen og aktivister på venstresiden».

− Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier hun til VG.

− Viser vårt engasjement for fred

Venstre-leder Guri Melby støtter regjeringens beslutning. Hun sier at anerkjennelsen av Palestina er et viktig steg mot en rettferdig og varig fredsløsning basert på en tostatsløsning.

− Venstre har lenge ment at det internasjonale samfunnet må ta konkrete skritt for å støtte palestinernes rett til selvbestemmelse. Norges anerkjennelse av Palestina som egen stat viser vårt engasjement for en rettferdig og varig fred, sier Melby til TV2

MDG-leder Arild Hermstad kaller anerkjennelsen en gladnyhet, og sier at det ikke kom en dag for tidlig. Han mener også at Norge må gjøre mer.

− Regjeringen må nå følge opp med flere tiltak som kan stanse Israels krigsforbrytelser på Gaza, og kreve at angrepene på de palestinske områdene på Vestbredden opphører øyeblikkelig. Regjeringen må trekke alle investeringer og sanksjonere handel med selskaper som opererer på Vestbredden og bidra til å opprette en sjø- og luftbro for sivile ut av Gaza, fremholder han, skriver han i en pressemelding.

Usikker om det vil bidra til en politisk løsning

Høyre støtter regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina, men stiller spørsmål ved om dette er riktig tidspunkt.  

− Høyre støtter en tostatsløsning og en anerkjennelse av Palestina. Dette målet har ligget fast for vekslende norske regjeringer i flere tiår. Som Høyre har gitt uttrykk for flere ganger, må en slik anerkjennelse skje på det tidspunktet den best kan bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten. Det uttrykte også et bredt flertall i Stortinget i november i fjor, meddeler Høyre-leder Erna Solberg og Høyres utenrikspolitiske talsperson, Ine Eriksen Søreide.

Partiet sier at de er usikre på om å gjøre dette akkurat nå vil bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten.

− Dette er en sak med mange dilemmaer, og argumenter på begge sider. Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten. Det har også sammenheng med at en anerkjennelse er noe man kan gjøre bare én gang. 

Palestinsk UD takker Norge

I en uttalelse publisert i BBC takker det palestinske Utenriksdepartementet Norge, Irland og Spania for anerkjennelsen. 

«Med dette betydningsfulle steget har Spania, Norge og Irland nok en gang demonstrert sitt urokkelige engasjement for tostatsløsningen og for å levere den lenge forsinkede rettferdigheten til det palestinske folket», skriver departementet i uttalelsen.

«Anerkjennelsene fra Spania, Norge og Irland er i tråd med folkeretten og alle FN-relevante resolusjoner, som igjen vil bidra positivt til all internasjonal innsats for å slutt på den illegale israelske okkupasjonen og oppnå fred og stabilitet i regionen».

Palestinas utenriksdepartement ligger i byen Ramallah i Vestbredden.

Israel har på sin side kunngjort at de tilbakekaller sin ambassadør til Norge med umiddelbar virkning. Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein sier til avisa Dagen at han reiser hjem onsdag eller torsdag. 

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

Guri Melby

Partileder (V), stortingsrepresentant Oslo, andre nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen
lektor, mastergrad i nordiske språk og PPU (NTNU, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00