Analyse av 
Magnus Takvam

Dansk sosialdemokratisk triumf – hva skjer nå?

Etter en høydramatisk valgnatt der «rød blokk» vant en millimeterseier om flertallet i Folketinget, med de nødvendige 90 mandater, er neste trinn på kort sikt at arbeidet med å danne ny regjering går i gang. Her er noen momenter som får betydning for utfallet de neste par uker.

De danske regjeringsforhandlingene er i gang. Hvem blir statsminister – og hvem vil inngå i den nye regjeringen? Bilde fra Weekendavisens «dagen derpå-debatt», ledet av sjefredaktør Martin Krasnik. Fra venstre Pia Olsen Dyhr (Socialistisk Folkeparti), Sofie Carsten Nielsen (Radikale Venstre), Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), debattleder Martin Krasnik (sjefredaktør i Weekendavisen), Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), Jakob Ellemann-Jensen (Venstre), Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti), Alex Vanopslagh (Liberal Alliance).
De danske regjeringsforhandlingene er i gang. Hvem blir statsminister – og hvem vil inngå i den nye regjeringen? Bilde fra Weekendavisens «dagen derpå-debatt», ledet av sjefredaktør Martin Krasnik. Fra venstre Pia Olsen Dyhr (Socialistisk Folkeparti), Sofie Carsten Nielsen (Radikale Venstre), Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), debattleder Martin Krasnik (sjefredaktør i Weekendavisen), Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), Jakob Ellemann-Jensen (Venstre), Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti), Alex Vanopslagh (Liberal Alliance).Foto: AP Photo/Sergei Grits
Magnus Takvam

Socialdemokratiet suverent største parti

27,5 prosent er det beste resultat for Socialdemokratiet på over 20 år, og partiet er mer enn dobbelt så stort som nummer to – Venstre.

 – Vi er nå det eneste folkeparti i Danmark, slo Mette Frederiksen triumferende fast i sin hilsningstale til partiets valgvake i natt.

Å være det største parti gir ikke en automatisk førsterett til makten, men det gir uansett Mette Frederiksen en legitimitet og tyngde som gjør det svært krevende for andre partier å gå utenom sosialdemokratene og forsøke å fravriste dem regjeringsmakten. Et eksempel er Radikale Venstre som gjennom sin trussel om mistillit etter minkskandalen utløste Folketingsvalget. Radikale, som de siste tiårene har vært en del av den røde blokk, blir nå utsatt for frieri fra den blå blokk om å skifte side. Det kunne kanskje vært en trussel mot Mette Fredriksen etter et valgskred for de Radikale, men partiet ble tvert imot en av valgets største tapere. Nettopp Socialdemokratiets rekordvalg og de Radikales fiasko gjør det usannsynlig å se for seg at de Radikale skulle bidra til en blå regjering med et tungt innslag av de mest ytterliggående partier på høyre fløy.

Dette er de danske partiene – en oversikt

Venstresiden 

Enhedslisten (EL), ledet av Mai Villadsen. Dette partiet ble opprettet i 1989 av Venstresocialisterne og restene av Danmarks kommunistiske parti og Socialistisk Arbejderparti. Enhedslisten er et venstresosialistisk parti og plasserer seg lengst til venstre på den politiske skalaen i Danmark. 

Sosialistisk Folkeparti (SF), ledet av Pia Olsen Dyhr. Partiet ble stiftet i 1959 etter en splittelse av Danmarks kommunistiske parti.
Partiet har et radikalt sosialistisk og pasifistisk program, og regnes for å være søsterparti til det norske Sosialistisk Venstreparti. 

Socialdemokratiet (S), ledet av Mette Frederiksen. Partiet ble stiftet i 1871 og er søsterparti til det norske Arbeiderpartiet. Partiet har hatt regjeringsmakten siden 2019. Partiet har 48 av 175 mandater bak seg, og har ledet på en parlamentarisk samarbeidsavtale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Frie Grønne (FG), ledet av Sikandar Siddique. Dette er et grønt parti som sprang ut av Alternativet i 2020. I tillegg til klimapolitikk fokuserer Frie Grønne i høy grad også på antirasisme og en globalt orientert verdipolitikk.  

Sentrum 

Alternativet (ALT), ledet av Franciska Rosenkilde. Dette er et grønt parti som ble stiftet i 2013, og som har en noe uklar ideologisk profil. I Danmark regnes det imidlertid som et grønt sentrumsparti. 

Radikale Venstre (RV/R), ledet av Sofie Carsten Nielsen. Partiet ble grunnlagt i 1905 og har er et sosialliberalt program. Historisk har partiet hatt en vesentlig innflytelse, da det ofte har innehatt en vippeposisjon i Folketinget. Radikale Venstre regnes for å være søsterparti til det norske Venstre.  

Moderaterne (M), ledet av Lars Løkke Rasmussen. Partiet ble grunnlagt av Løkke i 2021, etter at han som folketingsrepresentant for Venstre plutselig meldte seg ut av partiet. Han var under en periode politisk løsgjenger i Folketinget, før han i juni 2021 startet Moderaterne. På nåværende tidspunkt er han den eneste folketingsrepresentanten fra partiet. Ideologisk er partiet sosialliberalt og plasserer seg tydelig i sentrum av den politiske skalaen. 

Høyresiden 

Liberal Alliance (LA), ledet av Axel Vanopslagh. Dette er et klassisk liberalt parti som ble opprettet i 2007 av politikere fra både Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. En av de sentrale hensiktene til at partiet ble stiftet, var for å frata Dansk Folkeparti den innflytelse de hadde over dansk politikk. Partiet har kontinuerlig kjempet med lav støtte og til stadighet balansert på sperregrensen. 

Venstre (V), ledet av Jakob Ellemann-Jensen. Dette er liberalkonservativt, borgerlig parti med røtter i bonde- og samvirkebevegelsene. Partiet ble formelt grunnlagt som eget parti i 1910, og har gjennom historien hatt en viktig posisjon som et av de dominerende partiene på den danske høyresiden. Partiet regnes for å være søsterparti til det norske Senterpartiet. 

Det Konservative Folkeparti (KF/K), ledet av Søren Pape Poulsen. Dette er et konservativt parti med oppgav i partigrupperingen Højre, som trådte frem under den grunnlovgivende forsamling i 1848-1849. Etter grunnlovsreformen i 1915 endret partiet navn til Det Konservative Folkeparti. Det Konservative Folkeparti er et av de dominerende konservative partiene på den danske høyresiden, og regnes for å være søsterparti til det norske Høyre. 

Nye Borgerlige (NB), ledet av Pernille Vermund. Dette er et nasjonalkonservativt parti som selv beskriver sin politikk som en kombinasjon av Liberal Alliances økonomiske politikk og Dansk Folkepartis verdipolitikk. Partiet ble stiftet av utbrytere fra Det Konservative Folkeparti i 2015, og plasserer seg på den ytre høyrefløy. 

Dansk Folkeparti (DF), ledet av Morten Messerschmidt. Dette er et nasjonalkonservativt parti på den danske ytre høyrefløy, som har flere fellestrekk med det norske Fremskrittspartiet. Partiet ble grunnlagt i 1995 og sprang ut av det danske Fremskridtspartiet. Ved Folketingsvalget i 2015 ble partiet Danmarks nest største parti, med en oppslutning på hele 21,1 prosent. Ved neste valg, i 2019, opplevde partiet et dramatisk nederlag og fikk kun 8,7 prosent av stemmene. 

Danmarksdemokraterne (DD), ledet av Inger Støjberg. Dette er et nasjonalliberalt parti på ytre høyrefløy. Partiet ble grunnlagt av Inger Støjberg i juni 2022. Støjberg har tidligere vært en fremtredende Venstre-politiker og har både statsrådsposisjoner og et 20-årig folketingsrepresentantskap med seg i bagasjen. I forbindelse med at Støjberg i 2021 ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for brudd på Ministeransvarlighetsloven i en riksrettssak, meldte hun seg ut av Venstre og ble også utvist fra Folketinget. Etter å ha sonet straffen dannet hun Danmarksdemokraterne.  Partiet har på nåværende tidspunkt 8 representanter i Folketinget – de fleste tidligere politiske løsgjengere eller tidligere medlemmer av Dansk Folkeparti.

Fra Grønland

Inuit Ataqatigiit (IA), ledet av Múte B. Egede. Dette er et sosialistisk parti som ble etablert i 1978, og som plasserer seg på ytterste venstrefløy i den grønlandske politikken. De kjemper blant annet for grønlendernes krav om å bli anerkjent som et selvstendig folk med rett til eget land, samt for like muligheter og vilkår for alle i det grønlandske samfunnet. Siden 2015 har Aaja Chemnitz Larsen vært partiets representant i det danske Folketinget.

Siumut (SIU), ledet av Erik Jensen. Dette partiet har sprunget ut av en uformell, politisk sammenslutning av enkeltpersoner som i begynnelsen av 1970-tallet utgjorde et samlingspunkt for dem som ønsket et oppgjør med den danske kolonialismen. I 1977 ble sammenslutningen til et offisielt, politisk parti. Deres ideologiske grunnlag er i dag sosialdemokratisk. Aki-Matilda Høegh-Dam representerer partiet i det danske Folketinget.

Fra Færøyene

Sambandsflokkurin (SP), ledet av Bárður á Steig Nielsen. Dette er et liberalt parti som fokuserer på næringsutvikling og kulturelle spørsmål. Partiet ble stiftet i 1906 og har sine røtter i den færøyske bondebefolkningen. Sambandsflokkurin støtter riksfellesskapet med Danmark. På Folketinget er de representert av Edmund Joensen.

Javnaðarflokkurin (JF), ledet av Aksel V. Johannesen. Dette er Færøyenes sosialdemokratiske parti. Partiet har røtter i foreningene Socialistisk ungdomsforbund og Thorshavn Arbejderforening, og ble formelt stiftet i 1926. Javnaðarflokkurin støtter det danske riksfellesskapet. På Folketinget er de representert av Sjúrður Skaale. 

 

Rødt flertall på 90 mandater

Konklusjonen i avsnittet over, tilsier altså at det faktisk er et «rødt» flertall av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre, som holder sammen. Dette enkle faktum betyr at det er lite realistisk med en annen statsminister enn Mette Frederiksen, og de blå partiene kan glemme deres drøm om en «ren» borgerlig regjering. Samtidig er 90 mandater et svært skjørt flertall, og blir det bare én utbryter fra den røde blokk, vipper flertallet den andre vei. Dette tilsier at Mette Frederiksen har interesse av faktisk å legge alvor i forsøket på å trekke et eller flere partier over midten for å ha et bredere styringsgrunnlag.

Analysen fortsetter etter grafen.

På den andre side har de klassiske venstreside-partiene Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fått det flertall de håpet og som kan gi dem direkte og tung innflytelse over en ny regjeringsplattform, enten som medlemmer i regjeringen eller som støttepartier bak en ny plattform. Et rødt flertall i seg selv gir Mette Frederiksen betydelig sterkere kort i sonderingene med de potensielle borgerlige partier hun vil ha med seg i en blokkoverskridende regjering: Hun er ikke avhengig av Lars Løkke Rasmussen lenger for å kunne bli statsminister.

Konklusjon: Fremdeles åpent utfall

De kommende sonderinger starter etter at Mette Frederiksen leverer sin avskjedssøknad til Dronningen. Hun søker avskjed fordi Socialdemokratiet ikke lenger har flertall for en ettpartiregjering, hvilket var et hovedpunkt da Radikale Venstre varslet mistillit mot henne og utløste gårsdagens Folketingsvalg. Radikale peker fremdeles på Mette Frederiksen, men krever at hun tar flere partier med, både Radikale og gjerne et parti i den borgerlige leir. Hva disse rundene ender med er altså åpent. Det grunnleggende er som alltid det politiske innholdet: Er det politisk tilstrekkelig vilje og pragmatisme på begge ytterfløyer i en bred blokkoverskridende løsning, så kan det gå. Svært mange peker likevel på at det røde flertall som ble resultatet av valget i natt, gjør det mer sannsynlig med en sentrum/venstre-regjering når de mange dronningrundene er over.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00