Sveriges flagg på plass i Nato: – En historisk dag

At Sveriges flagg nå vaier utenfor Natos hovedkvarter i Brussel, beskrives som historisk når svensk alliansefrihet nå er et lukket kapittel. Men den nordiske dimensjonen trekkes også frem. – Dette er en stor dag for Nato, men ikke minst for det nordiske samarbeidet, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

<div>

Beskyttet
av store Nato-paraplyer mot det pøsende Brussel-regnet, sto Sveriges statsminister Ulf Kristersson, kronprinsesse Victoria&nbsp;og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg side om side da Sveriges flagg ble heist ved siden av Tyrkias og
noen flaggstenger unna Ungarns.

</div>
Beskyttet av store Nato-paraplyer mot det pøsende Brussel-regnet, sto Sveriges statsminister Ulf Kristersson, kronprinsesse Victoria og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg side om side da Sveriges flagg ble heist ved siden av Tyrkias og noen flaggstenger unna Ungarns.
Foto: Reuters/Yves Herman
Charlotta Asplund Catot

BRUSSEL. Tidlig mandag morgen, lenge før den svenske delegasjonen ledet av statsminister Ulf Kristersson (M) landet i Brussel, ble Tyrkias flagg senket ved Natos hovedkvarter i Brussel for å gi plass til det svenske.

De respektive flaggene til Tyrkia, Storbritannia og USA – som i det engelske alfabetet kommer etter Sverige – måtte flyttes ett skritt til høyre i sirkelen av flaggstenger mens det svenske flagget tok plass mellom det spanske og det tyrkiske. 

Da det blå og gule flagget ble heist noen timer senere, til tonene av nasjonalsangen Du gamla, du fria blant flaggstengene til de nå 32 Nato-landene, markerte det slutten på en søknadsprosess som har vært både rask og til tider komplisert.

Men det markerer også slutten på Sveriges 200 år med alliansefrihet.

– Dette er en historisk dag, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i forkant av dagens seremoni.

– Etter mer enn 200 år med nøytralitet, går dere med i den sterkeste og mest suksessrike militæralliansen i historien, sa nordmannen og ønsket Sverige velkommen til klubben. 

Les også

Forlot nøytralitetspolitikken med EU-medlemskapet

Magdalena Andersson (S) var den som i egenskap av daværende statsminister i 2022 leverte Sveriges søknad om å bli medlem av alliansen. Hun nedtoner det svenske skiftet i forsvarspolitikken.

– Det er bra at denne prosessen endelig er ferdig. Men det er ikke slik at vi går fra en nøytralitetspolitikk direkte inn i Nato. Vi forlot nøytralitetspolitikken da vi ble medlemmer av EU, da vi også ble et partnerland til Nato. Vi har vært involvert i alle store Nato-operasjoner og har et tett samarbeid med Nato, sier hun til Altinget i Natos hovedkvarter mandag. 

Nå er vi igjen i en felles forsvarsunion i hele Norden. Det er helt unikt.

Ulf Kristersson
Sveriges statsminister

– Så sånn sett kan man si at det er et stort skritt – det har vært 200 år med alliansefrihet – men siden vi også har jobbet tett med Nato, kan man også se det som et naturlig siste skritt i en prosess.

Et sterkere Norden

At steget inn i militæralliansen styrker det nordiske samarbeidet, er imidlertid noe de fleste ser ut til å være enige i.

– Dette vil styrke sikkerheten i Norden, at vi alle er en del av den samme forsvarsalliansen. Det er viktig. Vi vil kunne jobbe enda tettere sammen enn vi gjør i dag, sier Magdalena Andersson.

– Nå er vi igjen i en felles forsvarsunion i hele Norden. Det er helt unikt, sa statsminister Ulf Kristersson mandag. 

Det er en stor dag for Nato, men ikke minst for det nordiske samarbeidet.

Jens Stoltenberg
Natos generalsekretær

Jens Stoltenberg påpeker også at dette er første gang siden Kalmarunionen at de nordiske landene har et felles forsvar.

– Det er en stor dag for Nato, men ikke minst for det nordiske samarbeidet. Det er en stor styrke for Norden at vi kan samarbeide i dybden om militære kapasiteter og forsvare hverandre. Det er også en styrke for Nato, sier Jens Stoltenberg.

Stoltenbergs støtte avgjørende

Beskyttet av store Nato-paraplyer mot det pøsende Brussel-regnet, sto Kristersson og Stoltenberg side om side da Sveriges flagg ble heist ved siden av Tyrkias og noen flaggstenger unna Ungarns.

Under Sveriges kronglete vei inn i militæralliansen har støtten fra nordmannen Jens Stoltenberg vært avgjørende. Mandag benyttet statsministeren anledningen til å takke generalsekretæren for støtten gjennom hele prosessen.

– Uten din utrettelige støtte og ditt personlige engasjement hadde vi ikke stått her i dag. Jeg skjønner at du ville gjort den samme innsatsen for alle kvalifiserte land som søker om medlemskap, men hvis du ville at vi skulle føle oss spesielle for deg, så har du virkelig lykkes, sa Ulf Kristersson. 

Les også

---

Denne saken ble først publisert i svenske Altinget, og er oversatt av Ingrid Skovdahl

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Sveriges statsminister, partileder, Moderaterna
økonomi (Uppsala universitet, 1988)

Jens Stoltenberg

Generalsekretær i Nato
cand.oecon. (Universitetet i Oslo, 1987)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00