De viktigste budsjettpunktene på arbeidslivsfeltet

Mer penger til ungdomsgarantien, og økt satsing på arbeidsmarkedstiltak, integrering og kampen mot arbeidslivskriminalitet. Slik blir statsbudsjettet på arbeidslivsfeltet.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) fortsetter satsingen på den nylig innførte ungdomsgarantien.
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) fortsetter satsingen på den nylig innførte ungdomsgarantien.Foto: Hanna Johre/NTB
Ingrid Skovdahl

Fredag klokken 9 presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.

For Arbeids- og inkluderingsdepartementet sin del øker det samlede budsjettet med 71 milliarder kroner, og lander på en sum på totalt 653,3 milliarder kroner.

Utgiftene til folketrygden anslås til å bli 581,4 milliarder kroner – en økning på 59,2 milliarder. I tillegg økes utgiftene til integrering med 9 milliarder kroner, til et samlet beløp på 30 milliarder kroner.

– At vi samlet bruker over 610 milliarder kroner på ulike velferdsordninger og integrering, gir et godt bilde på hvor omfattende velferdsstaten er. Vi har et sikkerhetsnett som skal ta vare på alle i landet vårt som trenger det, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding fra departementet. 

Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjettforslag kan du lese her. 

 

Les også

Dette er de viktigste punktene på arbeidslivsfeltet:

Nøkkeltall:

Kommunene får over 9 milliarder kroner mer i tilskudd for deres arbeid med bosetting og integrering av flyktninger.

  • Anslaget til utgiftene til alderspensjon øker med 27,1 milliarder, til totalt 316,7 milliarder kroner.
  • 7,2 milliarder kroner ekstra settes av til uføretrygd, og lander på en total sum på 125,6 milliarder kroner. Denne økningen er en effekt av trygdeoppgjøret i 2023 og 2024.
  • Utgiftene til sykepenger for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende øker med 8,8 milliarder kroner, til totalt 56 milliarder. Den kraftige økningen baserer seg på at kostnadene i 2023 ble vesentlig større enn det som ble lagt til grunn i saldert budsjett 2023.
  • I tillegg øker anslaget på utgiftene til dagpenger fra 9,4 til 12,8 milliarder kroner. Dette fordi man tror at arbeidsløsheten vil øke noe neste år.
  • Utgiftene til arbeidsavklaringspenger (AAP) øker med 8,2 milliarder kroner, til totalt 44,1 milliarder kroner. Regjeringen regner med at det neste år vil bli flere AAP-mottakere, fordi færre går over til uføretrygd, og færre går over i arbeid eller til andre stønader. 
Les også

Satser på arbeidsmarkedstiltak og integrering

I Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjettforslag fortsetter satsningen på arbeidsmarkedstiltak og integrering. 770 millioner kroner ekstra skal blant annet brukes for å styrke den nylig innførte ungdomsgarantien, og for å gjøre det enklere for flyktninger å kombinere norskopplæring og jobb. Summen foreslås fordelt på følgende måte:

  • 82,4 millioner går til 500 nye varige til rette arbeidsplasser (VTA) neste år. Plassene er en del av regjeringens fireårige opptrappingsplan på omtrent 2000 plasser frem mot 2027.
  • 205 millioner kroner går til ungdomsgarantien i Nav. Pengene skal brukes til å sikre at alle mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å komme i arbeid, får en fast kontaktperson og tett oppfølging over tid.
  • 238 millioner går til arbeidsmarkedstiltak og personellressurser i Nav. Dette er en videreføring av den økning som regjeringen innvilget direktoratet i nasjonalbudsjettet for 2023.
  • 82,5 millioner går til prøveordningen med arbeidsorientert uføretrygd. Dette er en ytterligere økning av de 35 millioner kronene som ble satt av til ordningen i 2023.
  • 55 millioner tildeles Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), for å bidra til rask bosetting og integrering av flyktninger fra Ukraina.
  • 30 millioner kroner skal legge til rette for etablering av et nasjonalt tilbud om digital lærerstyrt norskopplæring, for at det skal bli lettere å kombinere jobb med norskopplæring på kveldstid og i helger.

Videre styrking av Arbeidstilsynet

Regjeringen fortsetter også satsingen på å motarbeide arbeidslivskriminalitet og useriøsitet i arbeidslivet.

  • 15 millioner kroner skal gå til å styrke det lokale samarbeidet mellom Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet og Arbeids- og velferdsetaten i Innland fylke.
  • Arbeidstilsynet vil også få en budsjettøkning på 5 millioner kroner
Les også
Omtalte personer

Marte Mjøs Persen

Stortingsrepresentant (Ap)
Bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap (Universitetet i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00