EUs utenrikssjef: Stort flertall av EU-landene vil fortsette med bistand til palestinerne

De aller fleste europeiske regjeringer vil fortsatt bidra med utviklingshjelp og samarbeid med de palestinske selvstyremyndighetene, heter det etter et hastemøte mellom EU-landenes utenriksministre. Men uenigheten ligger like under overflaten.

Hele kvartaler i Gaza blir nå jevnet med jorden under den israelske hærens motangrep etter Hamas´ massive terrorangrep mot israelske sivile i helgen. 
Hele kvartaler i Gaza blir nå jevnet med jorden under den israelske hærens motangrep etter Hamas´ massive terrorangrep mot israelske sivile i helgen. Foto: NTB/REUTERS/Mohammed Salem/File Photo
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: Etter dager med debatt om Europas hjelp til det palestinske folket, forsøker EU nå å skjære gjennom uenigheten.

– Det er ikke alle palestinerne som er terrorister. Derfor vil en kollektiv avstraffelse av dem være urettferdig, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter et hastevideomøte mellom europeiske utenriksministre tirsdag kveld.

Rundt 1.000 israelere og opptil 800 palestinere antas å ha blitt drept i den brutale krigen som Hamas utløste med et massivt terrorangrep mot israelske sivile lørdag, ifølge BBC.

Etter utenriksministermøtet fortsetter EU å fordømme det de kaller et «massemord» utført av Hamas. Europeiske ministre uttrykker klar støtte til Israel, og EU understreker israelernes rett til å forsvare seg mot angrepene.

Men ifølge Josep Borrell forventer Europa å se Israel føre krig på en måte som respekterer folkeretten – noe som for eksempel ikke er tilfelle når landet stenger av all mat, vann og strøm til de mer enn to millioner innbyggerne i Gaza.

Lars Løkke etterlyser avstandstaken

Den europeiske utenrikspolitiske sjefen sier også at det «overveldende flertallet» av EU-landene er enige om å fortsette både bistanden til den palestinske befolkningen og samarbeidet med de palestinske selvstyremyndighetene. 

De palestinske selvstyremyndighetene er ikke Hamas. Og vi må ikke stanse  bistanden til det palestinske folket, som også lider.

Josep Borrell
EUs utenrikssjef

– De palestinske selvstyremyndighetene er ikke Hamas. Og vi må ikke stanse  bistanden til det palestinske folket, som også lider. Mer støtte vil være nødvendig, ikke mindre, sa Borrell. {{image:5452:C}}

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekreftet etter møtet at kretsen av europeiske ministre ikke anser alle palestinere som terrorister. Men han oppfordret selvstyremyndighetene til å være «veldig klare i sin tale» og fordømme  Hamas' terrorangrep.

– Det hele rommet ønsker, er å kunne se forskjell på Hamas, de palestinske selvstyremyndighetene og det palestinske folket. Men det bildet vil flimre hvis de palestinske selvstyremyndighetene ikke tar tydelig avstand fra det vi har sett, sa Lars Løkke, ifølge DR tirsdag kveld.

Tilsvarende krav har kommet fra flere partier i Norge, men den norske regjeringen har forsikret om at norsk bistand «ikke går til Hamas». 

Les også

«Kaotiske meldinger» fra EU-hovedstaden

Spørsmålet om den israelsk-palestinske konflikten har vært splittende for europeisk samarbeid i mange år, og den nye krigen truer med å gjøre det verre.

Allerede i helgen hadde medlemslandene problemer med raskt å bli enige om ordlyden i erklæringene, og mandag blandet EU-kommisjonen seg inn i totalt forvirrende og motstridende rapporter om utviklingshjelp og nødhjelp til palestinerne.

På ettermiddagen mandag skrev plutselig EU-kommissær for ekspansjon, Oliver Várhelyi fra Ungarn, at «alle utbetalinger» til palestinerne ville bli frosset «umiddelbart» på grunn av Hamas' blodige angrep på Israel.

Det hele rommet ønsker, er å kunne se forskjell på Hamas, de palestinske selvstyremyndighetene og det palestinske folket. 

Lars Løkke
Danmarks utenriksminister

Det viste seg å ikke være kommisjonens offisielle linje. Noen timer senere kom kommissæren for humanitær hjelp, slovenske Janez Lenarcic, ut og sa det motsatte: at EU-hjelpen vil «fortsette så lenge det er nødvendig.»

Ifølge Altingets opplysninger var det vanskelige diskusjoner i kommisjonen i flere timer fordi Lenarcic og utenrikspolitisk sjef Josep Borrell var rasende på Várhelyis sololøp. Både Lenarcic og Borrell var på et fly på vei til Oman da meldingen kom, noe som tilsynelatende gjorde kommunikasjonen vanskelig.

Dette resulterte i det flere kilder beskrev som «kaotiske meldinger» fra EU-hovedstaden i minst et døgn.

EU-støtte til inspeksjoner

Interne kilder sier det var vanskelig å finne ut hvor kommisjonspresident Ursula von der Leyen plasserte seg i disputten. Andre kommissærer er dypt frustrert over det de oppfatter som regelrett ungarsk obstruksjon, fordi Oliver Várhelyi i økende grad blir sett på som en marionett for Viktor Orban.

Resultatet ble mange timer med usikkerhet etterfulgt av en uttalelse mandag kveld som også var så obskur at Josep Borrell gjorde budskapet klart på X (Twitter) etterpå.

I den skrev Borrell at EUs milliard-dollar-bistand til palestinerne skal «vurderes», men at den «ikke vil fryse utestående betalinger».

– Å fryse utbetalinger ville ha skadet EUs interesser i regionen og ville bare ha gitt ytterligere oppmuntring til terrorister, sier utenrikssjefen.

Utenriksministre fra flere medlemsland tok også avstand fra EU-kommissær Várhelyis tidligere kunngjøringer – blant annet ministeren fra Spania, som for tiden har EU-formannskapet.

Danmark setter deler av bistanden på pause

Den danske regjeringen avgjorde tidligere på dagen at deler av Danmarks bistand til palestinerne settes på pause inntil videre. 

Av Danmarks totale støtte på 450 millioner danske kroner i perioden 2021-2025 var det blant annet planlagt å utbetale 94 millioner danske kroner til palestinerne under et bilateralt landprogram, hvorav 72 millioner danske kroner fortsatt ikke er utbetalt. Det er denne støtten Danmark nå setter på vent. Generell nødhjelp, som sikrer palestinernes grunnleggende behov, vil ikke bli stoppet.

Andre EU-land har tatt andre beslutninger – for eksempel land som Irland, Belgia og Luxembourg, som advarer mot å stoppe eller fryse enhver bistand til befolkningen i de palestinske områdene.

Omtalte personer

Josep Borrell

EUs høye representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, visepresident, Europakommisjonen

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utenriksminister, stifter og leder av Moderaterne (Danmark), medlem av Folketinget
cand.jur. (Københavns Universitet, 1992)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00