Ny naturavtale: Verden er enige om vern, restaurering og utfasing av skadelig subsidier

Avtalen landet etter tøffe forhandlinger og store uenigheter, og blir godt mottatt. – Avtalen er så sterk som det var mulig å få til, mener Nordens ungdomsrepresentant. Nå krever miljøorganisasjonene rask og god oppfølging i Norge.

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) jubler for at naturavtalen er i boks, sammen med Norges forhandlingsleder Gaute Voigt-Hanssen og ungdomsrepresentant Jonas Kittelsen.
Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) jubler for at naturavtalen er i boks, sammen med Norges forhandlingsleder Gaute Voigt-Hanssen og ungdomsrepresentant Jonas Kittelsen. Foto: Klima- og miljødepartementet
Elisabeth Bergskaug Hjalte T. H. Kragesteen

«Jeg ser ingen protester. Avtalen er inngått.»

Ordene faller fra Kinas miljøminister Huang Runqiu, som også er formann for de internasjonale naturforhandlingene under COP15. 

Klokken er 03.32 om natten canadisk tid (09.32 i Norge), og med et solid hammerslag er en ny historisk global naturavtale inngått. 

Avtalen kommer etter flere års forarbeid under FNs konvensjon om biologisk mangfold, samt to intense uker med toppmøte-forhandlinger i Montreal i Canada. 

Avtalens langsiktige mål er at verden skal leve i harmoni med naturen innen 2050. Fram mot 2030 er det overordnede målet for avtalen: 

Å gjennomføre umiddelbare tiltak for å stoppe og reversere tap av naturmangfold, for å få naturen i bedre tilstand til fordel for mennesker og planeten, gjennom å konservere og på en bærekraftig måte bruke naturmangfold, og sikre rettferdig fordeling av godene ved å bruke naturens genetiske ressurser, og samtidig gi de nødvendige redskapene for implantering. 

Avtalen inneholder blant annet 23 mål som skal bidra til å stanse og reversere tapet av natur.