Spaltist:  
Sandra Borch

Sandra Borch: Det er på høy tid at vi framsnakker den politiske konflikten. Den har fått et ufortjent dårlig rykte

Det er nesten uvirkelig å tenke på at jeg var sjenert som barn, men jeg er helt sikker på at jeg ikke hadde vært der jeg er i dag, hvis det ikke var for den treningen jeg fikk med å stå i konflikter som ungdomspolitiker, skriver Altinget-spaltist og landbruksminister Sandra Borch (Sp).

Sandra Borch, landbruksminister (Sp), er en av Altinget Løvebakkens&nbsp;faste spaltister. Hun slår et slag for den politiske konflikten. «Jeg bare elsker spontanspørretimen i Stortinget. Jeg liker å stå der som statsråd og ikke vite hva som kommer, og måtte svare på sparket. Det gir meg energi og trigger konkurranseinstinktet i meg», skriver hun.&nbsp;<h4>&nbsp;</h4>
Sandra Borch, landbruksminister (Sp), er en av Altinget Løvebakkens faste spaltister. Hun slår et slag for den politiske konflikten. «Jeg bare elsker spontanspørretimen i Stortinget. Jeg liker å stå der som statsråd og ikke vite hva som kommer, og måtte svare på sparket. Det gir meg energi og trigger konkurranseinstinktet i meg», skriver hun. 

 

Foto: Javad Parsa / NTB
Sandra Borch

Velgerne har krav på å få vite hva vi politikere står for, derfor må vi ha evne og vilje til å stå i konflikter. Det gjør oss tydelige og skjerper argumentasjonen. Vår evne til å håndtere de politiske motsetningene er også helt avgjørende for at vi skal komme fram til gode løsninger og kompromisser.

Konflikt er en naturlig og viktig «driver» for politikk, men ingen kan nekte for at det kan være beintøft å stå i kampene i den politiske hverdagen. Jeg ser at særlig unge kvinner har lett for å trekke seg unna når konfliktene drar seg til og ordskiftet blir hardt. Med lang fartstid som ung kvinne i politikken, har jeg stor forståelse for at dette kan skje, men jeg syns det er veldig synd. 

Jeg ser at særlig unge kvinner har lett for å trekke seg unna når konfliktene drar seg til og ordskiftet blir hardt. Med lang fartstid som ung kvinne i politikken, har jeg stor forståelse for at dette kan skje, men jeg syns det er veldig synd. 

Intensiv trening i konflikt

Jeg er helt sikker på at jeg ikke hadde vært der jeg er i dag, hvis det ikke var for den treningen jeg fikk med å stå i konflikter som ungdomspolitiker. Jeg ble valgt som leder av Senterungdommen med knapp margin i 2011, og det var også kampvotering da jeg ble nominert på topp på Senterpartiets liste i Troms foran stortingsvalget i 2017.

Det var slett ingen selvfølge at det skulle gå slik, og det var krevende i etterkant, både for de som tapte og for relasjonen oss imellom. Det er heller ingen hemmelighet at frontene til tider var skarpe mellom meg og partiledelsen mens jeg var leder i ungdomspartiet.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) under den muntlige spørretimen på Stortinget.
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) under den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Jeg har i dag et godt samarbeid med, og en god relasjon til, de jeg har stått i konflikt med i eget parti, og det er selvsagt ikke bare min fortjeneste. Dette er for meg helt avgjørende erfaringer. Jeg har lært at jeg «står han av», som vi sier i nord, uansett hvor hard konflikten er. Det gir meg mot og trøkk til å stå på mitt. Enten vinner jeg, eller så taper jeg, verre er det faktisk ikke.

Det er nesten uvirkelig å tenke på at jeg var sjenert som barn. Hvert eneste skoleår, til og med tiende klasse, stod det i karakterboka mi at jeg måtte bli mer aktiv i timene. Jeg fikk faktisk nedsatt karakter i noen fag fordi jeg var for dårlig i muntlig. Det er fristende å ty til den utslitte klisjeen om at «det har vært en lang reise», men det har det faktisk.

I dag har jeg kommet dit at jeg kan si, med hånden på hjertet, at jeg bare elsker spontanspørretimen i Stortinget. Jeg liker å stå der som statsråd og ikke vite hva som kommer, og måtte svare på sparket. Det gir meg energi og trigger konkurranseinstinktet i meg.

Konflikt som tabloid virkemiddel

At vi som politikere blir vant til, og til og med kan trives med å stå i konflikt, kan virke fremmed for velgerne våre. Konflikt er for mange synonymt med sterke personlige motsetninger, krangel og ufred. Jeg tror dette er en viktig grunn til at ordet «konflikt» har fått en viss negativ klang. Både medier og politikere har bidratt til dette.

Det er på høy tid at vi framsnakker politiske konflikter som det de faktisk er

Sandra Borch

For mediene er konflikt et viktig kriterium for om de har en god sak eller ikke. Dess skarpere og dypere konflikten er, jo bedre er det. Dersom sterke personligheter i tillegg er involvert og konflikten varer over tid, er man sikret høye klikktall og seertall – hvor lenge som helst.

Ulv er ikke mitt viktigste politiske kampsak

Som politikere må vi være ærlige nok til å innrømme at mediedekningen av viktige konflikter er med på å profilere oss og gi oss et navn i offentligheten. Jeg er selv et godt eksempel på dette. Som ungdomspolitiker var jeg en tydelig rovdyrmotstander. Det gjorde meg kjent og ga meg muligheter jeg trolig ikke ville ha fått ellers.

Mange tror at motstanden mot ulv og andre rovdyr er min viktigste politiske kampsak. Dette er forståelig med bakgrunn i hvordan jeg valgte å profilere meg, men faktum er at det ikke stemmer, og det er selvsagt et tankekors.

Les også

For meg personlig har kampen mot ACER vært langt viktigere. Det var et betydelig politisk nederlag at Stortinget vedtok norsk tilknytning til ACER i 2018. Men diskusjonen rundt ACER er kompleks, krever innsikt og kunnskap og trigger ikke den tabloide ryggmargsrefleksen i media på samme måte som ulv. Det gjør heller ikke den lange rekken av komplekse landbrukspolitiske saker som også er, og har vært, svært viktige for meg.

Agency for the Cooperation of Energy Regulators

ACER er et organ som skal sørge for at landene overholder forpliktelsene sine i EUs tredje energimarkedspakke. Målet med disse pakkene er å utnytte strømkapasiteten i EU best mulig gjennom et felles marked for gass og elektrisistet.


Kilde: faktisk.no

Også rovdyrkonfliken er kompleks. Å påstå noe annet, vil være en fornærmelse mot alle parter i konflikten. Men den kan framstilles enkelt, og det er det store poenget. Ulven er i politisk sammenheng tabloid så det holder: Skal den leve eller dø? En tydeligere konflikt er det vanskelig å få, for politikere så vel som for journalister. 

På tide å framsnakke

Det ligger mange tankekors og dilemma her, det er det ikke vanskelig å se. I en «få-meg-på»-virkelighet er det lett å ty til virkemidler som vi vet fungerer, og det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Samtidig er det en fare for at støvet som virvles opp i full offentlighet når en konflikt tar fyr, kan gjøre det vanskelig for folk å få tak i hva vi egentlig mener og hva som er grunnlaget for påstandene våre. Dette må vi ta på alvor.

Det er på høy tid at vi framsnakker politiske konflikter som det de faktisk er: Grunnleggende og helt legitime skillelinjer. De forskjellige politiske partiene ble dannet fordi vi som innbyggere i Norge har forskjellig syn på økonomisk politikk, distriktspolitikk, osv. Det er denne arven vi, dagens politikere, nå forvalter. Vi får gjøre det med vett og forstand.

 

Les også
 

Omtalte personer

Sandra Borch

Stortingsrepresentant for Troms (Sp)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00