Statsledere ikke ønsket til naturtoppmøtet 

Møtet skulle vise at naturen har fått en like viktig plass i den internasjonale politikken som klima. Men der mer enn hundre statsledere deltok på klimatoppmøtet, er ingen invitert til naturtoppmøtet i Montreal.

Her er klima- og miljøminister Espen Barth Eide sammen med statsminister Jonas Gahr Støre under klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i november. De får ikke reise sammen til naturtoppmøtet COP15 i Montreal i desember.
Her er klima- og miljøminister Espen Barth Eide sammen med statsminister Jonas Gahr Støre under klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i november. De får ikke reise sammen til naturtoppmøtet COP15 i Montreal i desember. Foto: Javad Parsa / NTB
Elisabeth Bergskaug

Når klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) reiser til Montreal for å delta på høynivå-delen av naturtoppmøtet COP15 senere i desember, er det uten statsminister Jonas Gahr Støre. 

Statsministeren har ikke fått noen invitasjon til å delta. Det har ingen andre statsledere heller. Kun ministrene med ansvar for naturen får delta. 

– Jeg skulle gjerne sett at møtet var åpent for statsledere, men Kina har ikke ønsket noe statsleder-segment, sier Espen Barth Eide til Altinget under et pressemøte om naturtoppmøtet. 

Naturtoppmøtet skulle opprinnelig ha vært i Kunming i Kina, men er flyttet fire ganger, og skal nå holdes i Montreal i Canada på grunn av strenge koronarestriksjoner. Kina har fremdeles presidentskapet. 

Eide forteller at Canada har jobbet for å få til en egen statsleder-del gjennom et sidearrangement, og at det er noe Norge har støttet og deltatt i samtaler om. Men det har ikke blitt noe av.

De siste årene har naturens tilstand fått en større plass i offentligheten og på den politiske agendaen. FNs naturpanels første hovedrapport fra 2019 var en vekker for mange. Den konkluderte blant annet med at én million dyre- og plantearter er truet av utryddelse, og at det skyldes menneskelig påvirkning.