Sverigedemokraterna bekymrer Brussel

Sverige har overtatt stafettpinnen for formannskapet i EU første halvdel av 2023. Det skikkelige og arbeidsomme svenske byråkratiet er toppkandidat til en slik jobb. Men i kulissene spøker Jimmie Åksesson, partileder for det høyreorienterte og EU-skeptiske Sverigedemokraterna. Det skaper bekymring i EUs kontorer i Brussel.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) må lytte til den EU-skeptiske Jimmie Åkesson, her til venstre i bildet. Åkesson er leder for Sverigedemokraterna, Sveriges nest største parti. Vil det få konsekvenser for håndteringen av Sveriges formannskap? 
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) må lytte til den EU-skeptiske Jimmie Åkesson, her til venstre i bildet. Åkesson er leder for Sverigedemokraterna, Sveriges nest største parti. Vil det få konsekvenser for håndteringen av Sveriges formannskap?  Foto: Jonas Ekströmer/TT/ NTB
Christina Kullmann Five

I følge nettstedet Politico er enkelte EU-byråkrater skeptiske til om Sverigedemokratarnes innflytelse over den svenske regjeringen, også vil smitte over på EU-formannskapet. 

Iratxe García Pérez, leder av gruppa Sosialister og demokrater i Europaparlamentet, har uttrykt sin bekymring for det hun mener er en negativ innflytelse som de «høyreekstreme Sverigedemokraterna vil ha, ikke bare på den svenske regjeringen, men også det svenske EU-formannskapet».

Sverige har lenge vært et yndet medlemsland i EUs samarbeid og er ansett som både en samarbeidsvillig og konstruktiv partner. Så kom Riksdagsvalget i september 2022 hvor Sverigedemokraterna ble nest største parti etter Socialdemokraterna, med 20,5 prosent av stemmene. Sverigedemokraterna er sterkt kritiske til EU. På grunn av motstanden til Sverigedemokraterna blant øvrige svenske partier, ble partiet ikke inkludert i Sveriges nåværende regjering, som ledes av Moderaternas Ulf Kristersson.

Likevel tilsier Sverigedemokraternas størrelse at de faktisk kan velte regjeringen. Partiet har derfor fått kraftig gjennomslag for sin politikk i den svenske regjeringsplattformen, kalt Tidöavtalet. Og statsminister Kristersson må hele tiden passe på at Jimmie Åkesson ikke setter seg på tvers. I følge det svenske Altinget får Sverigedemokratene dermed omfattende innflytelse på Sveriges EU-politikk generelt. Eurokratene i Brussel stiller spørsmål ved hvordan dette vil slå ut når Sverige nå sitter ved enden av bordet som formann, og om viktige lovgivningsprosesser vil forsinkes.  

Sverigedemokraterna karakteriserer seg selv som et sosialkonservativt parti med nasjonalistisk grunnsyn, og har strengere immigrasjonspolitikk som et av sine hovedspørsmål. De forsvarer den svenske velferdsmodellen, men vil i større grad avgrense den til svenske statsborgere. 

Svenske diplomater i Brussel forsøker å dempe situasjonen med å forsikre sine kolleger om at deres presidentskap vil bli «styrt fra Brussel og ikke fra Stockholm»

På hjemmebane jobber statsminister Ulf Kristersson iherdig med å samle laget. I en tale til Riksdagen i Stockholm før jul, kom han med en klar oppfordring, kanskje myntet på Åkesson: