EU-Kommisjonen åpner arktisk kontor

Fredag åpner EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen et EU-kontor i Grønlands hovedstad Nuuk, sammen med Danmarks statsminister Mette Fredriksen. − En fysisk manifestasjon av det langvarige samarbeidet mellom EU og Grønland, sier Kommisjonen.

Grønlands statsminister, Múte Inequnaaluk Bourup Egede og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.
Grønlands statsminister, Múte Inequnaaluk Bourup Egede og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.Foto: Naalakkersuisut, Government of Greenland
Nora Didriksen

Fredag reiser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Danmarks statsminister Mette Fredriksen til Grønland for å innvie EU-kommisjonens nye kontor i hovedstaden Nuuk.

Den offisielle åpningen av kontoret kommer fire år etter USA åpnet en representasjon i Nuuk, og avgjørelsen er først og fremst geopolitisk motivert. 

Det fortalte den finske EU-kommissæren for internasjonale partnerskap, Jutta Urpilainen, etter at Kommisjonen la fram sin Arktis-strategi høsten 2021.

− Geopolitisk er EU ikke den eneste aktøren som er interessert i Grønland. Så her kan vi være mer tilstede, mer synlige og ha en tilbakevendende politisk dialog med den grønlandske administrasjonen og de ulike aktørene på Grønland. Det er viktig, sa hun i et intervju med danske Altinget

Les også

En fysisk manifestasjon av samarbeid

Kommisjonens representasjon i Danmark skriver i en pressemelding at åpningen av kontoret i Nuuk «er en fysisk manifestasjon av det langvarige samarbeidet mellom Grønland og EU, samtidig som det skal synliggjøre EUs tilstedeværelse på Grønland.»

På sin hjemmeside skriver representasjonen at kontoret vil skjerpe fokuset på arktiske spørsmål i EUs eksterne relasjoner, og at EU-finansiering vil bli målrettet mot å fremme den grønne omstillingen i Arktis.

De opplyser videre at kontoret ikke vil være i full kapasitet fra starten av, men at det ventes å bestå av 3–4 medarbeidere fra EU-kommisjonen.

Den danske Kommisjons-medarbeideren Rikke Søvsø Nielsen har siden november 2022 arbeidet fra Brussel med å forberede åpningen av kontoret. Det var i utgangspunktet planlagt at hun skulle flytte til Nuuk for å lede kommisjonskontorets arbeid, men tidligere i år gikk hun videre til en annen stilling i Kommisjonen.

Kommisjonens representasjon i Danmark opplyser til danske Altinget at det ikke ennå er klart hvem som overtar for Søvsø Nielsen, med at det er konstituert en fungerende leder inntil videre. 

Skal signere to avtaler

Kommisjonspresident von der Leyen vil under sitt besøk til Nuuk fredag underskrive to avtaler mellom EU og Grønland. Grønlands regjering, Naalakkersuisut, skriver i en pressemelding at den ene avtalen omhandler utdanning og den andre avtalen omhandler grønn vekst. For perioden 2021 til 2027 har EU budsjettert 225 millioner euro (2,6 milliarder norske kroner) i budsjettstøtte til Grønland, hvorav 90 prosent går til utdanning og 10 prosent til grønn vekst.

I november 2023 inngikk Grønland og EU et strategisk partnerskap for å utvikle verdikjeder for bærekraftige råmateriale. Grønland har forekomster av 25 av de 34 kritiske råmaterialene som Kommisjonen har identifisert som strategisk viktig for europeisk industri og grønn omstilling. Avtalen blant annet etablering av nødvendig infrastruktur og samarbeid om forskning og innovasjon.

− Dette strategiske partnerskapet vil være til stor nytte for begge parter. Det vil gjøre oss i stand til å samarbeide for å utvikle ressursene bærekraftig, ansvarlig og med offentlig støtte, samtidig som vi oppmuntrer til investeringer i sektoren. Og det vil bidra til å diversifisere Grønlands økonomi, skape arbeidsplasser, åpne opp nye muligheter for lokale bedrifter og fremme bærekraftig økonomisk vekst, sa Maroš Šefčovič, senior visepresident med ansvar for EUs Green Deal.

EUs arktiske strategi (2021)

EU vil ytterligere styrke sitt arktiske engasjement ved å:

  • Bidra til en fredelig og konstruktiv dialog og internasjonalt samarbeid for å holde Arktis trygt og stabilt ved å ta opp arktiske spørsmål med sine eksterne kontakter, intensivere regionalt samarbeid og overvåke og forutse nye sikkerhetsutfordringer.
  • Ta kraftig grep for å takle de miljømessige, sosiale, økonomiske og politiske konsekvensene av klimaendringer og miljøforringelse. Gjør Arktis mer motstandsdyktig ved hjelp av miljølovgivning, samordnet innsats mot svart karbon og tining av permafrost, og ved å presse på for at olje, kull og gass skal forbli i bakken, inkludert i de arktiske områdene.
  • Støtte en omfattende, inkluderende og bærekraftig utvikling av de arktiske områdene til beste for dets nåværende innbyggere og fremtidige generasjoner, med særlig vekt på behovene til urfolk, kvinner og ungdom og investering i fremtidsrettede jobber.

 

Kilde: EU-Kommisjonens representasjon i Danmark

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

President, Europakommisjonen
master of public health (2001), cand.med (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00