Grunde Almeland
 svarer 
Espen Barth Eide

Om at vi har for lite og for dårlig EØS-kompetanse: Hva vil regjeringen gjøre for å sikre og videreutvikle denne?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1809 (2023-2024)

I lys av EØS-utredningens konklusjon om at vi har for lite og for dårlig EØS-kompetanse i sentralforvaltningen, direktoratene, fylkeskommunene og kommunene.

Hva vil regjeringen gjøre for å sikre og videreutvikle denne?

EØS-utvalget påpeker at norske departementer, direktorater og kommuner har for lite eller for dårlig EØS-kompetanse. Et relevant eksempel på dette er NAV-skandalen. Utvalget peker videre på at mange «EØS-eksperter» er på vei ut av arbeidslivet, at det tar tid å bygge opp ny kunnskap, og at kunnskap om EØS til dels er ferskvare. Utvalget mener at mer må gjøres både for å bevare og videreutvikle EØS-kompetansen i sentralforvaltningen og direktoratene. De foreslår blant annet at vi må sikre mer systematisk bruk av kompetansen til norske nasjonale eksperter.

Svar fra torsdag 25. april 2024

Jeg er enig i at tilstrekkelig EØS-kompetanse i forvaltningen er viktig for å sikre at forpliktelser etter EØS-avtalen overholdes, og at nasjonale interesser ivaretas.

En effektiv, helhetlig og hensiktsmessig forvaltning av EØS-avtalen stiller høye krav til forvaltningens EØS-kompetanse. Det er nødvendig med god kunnskap om de rettslige sidene ved EØS-samarbeidet, med beslutningsprosessene i EU og EØS, og til de nasjonale prosessene i Norge. Videreføring og videreutvikling av EØS-kompetansen er derfor en kjerneoppgave for regjeringen.

Rapporten «Departementenes EØS-arbeid» som en interdepartemental arbeidsgruppe fremla i juni 2021, peker på det samme som utvalgets rapport. Arbeidsgruppen anbefalte en rekke tiltak som er tatt videre, blant annet utarbeidelse av kursopplegg, vektlegging av EØS-kompetanse ved rekruttering, kompetanseheving gjennom arbeidsoppgaver, bedre bruk av hospiteringsordninger samt strategisk bruk av nasjonale eksperter.

Regjeringen vil vurdere tilrådningene i utvalgets rapport nøye. Det er imidlertid nødvendig å se alle tilrådninger i sammenheng. Noen er det allerede igangsatt prosesser på. Rapporten skal nå sendes på alminnelig høring, og ytterligere tilrådninger vil følges opp når høringen er avsluttet.

0:000:00