Debatt

Frogner: Acer-ballen ruller videre

Acer-ballen ruller videre på den politiske kamparenaen, tross nederlag i Høyesterett. «Domstolen har bare vurdert hvor langt et flertall på Stortinget kan tøye Grunnloven uten å få smekk på fingrene», skriver Einar Frogner, leder i Nei til EU, som et svar til Altingets nisjeredaktør Christina Kullmann Five. 

Uforutsigbare strømpriser er i ferd med å frata norsk industri og folk flest det naturgitte fortrinnet som vår grønne og evigvarende vannkraftproduksjon gir, skriver Nei til EUs leder, Einar Frogner.
Uforutsigbare strømpriser er i ferd med å frata norsk industri og folk flest det naturgitte fortrinnet som vår grønne og evigvarende vannkraftproduksjon gir, skriver Nei til EUs leder, Einar Frogner.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Einar Frogner
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Acar var bare et skrømt som Høyesterett nå har blottlagt som en kosebamse bak kostymet, ifølge Altingets nisjeredaktør Christina Kullmann Five. EU-byrået er egentlig et snilt spøkelse som passer på at alle får strøm. Så nå kan Acer-ballen legges død, skriver hun videre.

Fellesforbundets landsmøte noen uker tidligere ser litt annerledes på det. «Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime. Det inkluderer frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer», vedtok et overveldende landsmøteflertall.

Ikke spøkelse på høylys dag

Det største industriforbundet i Norge ser ikke spøkelser på høylys dag. De ser derimot at arbeidsplasser er satt i spill av et markedsbasert kraftregime som norske myndigheter med vitende og vilje har frasagt seg styringsretten over. Uforutsigbare strømpriser er i ferd med å frata norsk industri og folk flest det naturgitte fortrinnet som vår grønne og evigvarende vannkraftproduksjon gir. 

Uforutsigbare strømpriser er i ferd med å frata norsk industri og folk flest det naturgitte fortrinnet som vår grønne og evigvarende vannkraftproduksjon gir. 

Einar Frogner
Leder, Nei til EU

Høyesterett mener slike virkninger er en effekt av EØS-avtalens generelle forbud mot markedsrestriksjoner, slik at de eksplisitte energipakkeforordningenes krav om å stille maksimal eksportkapasitet til rådighet ikke utgjør noen vesentlig forskjell. Hvorfor EU da tar seg bryet med å detaljspesifisere eksportkrav, drøftes ikke.

Høyesterett er tilbakelent

Domstolen har bare vurdert hvor langt et flertall på Stortinget kan tøye Grunnloven uten å få smekk på fingrene. Ved å ty til det skjønnsmessige begrepet «lite inngripende» myndighetsoverføring, som Grunnloven selv ikke bruker, og ved å ta Lovavdelingens og NVEs forsikringer som sannhetsbevis for at Reguleringsmyndigheten for energi er et «norsk» forvaltningsorgan, viser Høyesterett etter Nei til EU sin vurdering en mildt sagt tilbakelent holdning som Grunnlovens vokter.

Konklusjonen er at Stortinget, hvis det vil, kan praktisere Grunnloven som en gummistrikk, forutsatt at flertallet respekterer visse saksbehandlings- og kompetanseregler. For øvrig kan Stortinget, uten å endre Grunnloven og uten plikt til å se myndighetsavståelser i sammenheng, gå svært langt.

Mer makt med fjerde energimarkedspakke

Med den fjerde energimarkedspakka vil EU-organet få enda større makt over det norske kraftmarkedet og dermed kraftpolitikken. 

Acer-tilhengerne tar nok dommen som et signal om at også den fjerde pakka kan innlemmes i EØS-avtalen med simpelt flertall.

Einar Frogner
Leder, Nei til EU

Acer-tilhengerne tar nok dommen som et signal om at også den fjerde pakka kan innlemmes i EØS-avtalen med simpelt flertall. Men § 115 er foreløpig bare skinndød. Høyesterett sier at paragrafen vil måtte gjenopplives ved overføring av myndighet til å treffe vedtak som får mer direkte bindende virkning innad i Norge. Acer er tiltenkt stadig nye overvåkingsoppgaver og et økt finansieringsbehov skal dekkes ved gebyrer som hentes inn via kraftbørsene, som igjen velter gebyret over på strømabonnentene.

Tør Ap å tråkke på folkeflertallet?

Så er det en sak for seg om Stortinget, og særlig Arbeiderpartiet, enda en gang tør å tråkke på folkeflertallet og motstanderne i egne rekker og i fagbevegelsen. Politisk vil det i så fall koste dem dyrt. Allerede nå ser vi at meningsmålingene raser like mye nedover som strømprisene går oppover. 

Politisk vil det i så fall koste dem dyrt. Allerede nå ser vi at meningsmålingene raser like mye nedover som strømprisene går oppover.

Einar Frogner
Leder i Nei til EU

Nei til EU tapte på domstolenes arena. Nå kan alle krefter samles til kamp på den politiske hjemmebanenen der tribunen – det norske folk – er den endelige dommer. Sammen med blant annet Fellesforbundet skal vi forhindre nye baklengsmål når fløyta går for fjerde runde i Acer-cupen. Vi skal også kjempe for annullering av flere av EUs offside-scoringer i tredje serierunde.

Acer-ballen ruller videre på den politiske kamparenaen.

Omtalte personer

Einar Frogner

Leder, Nei til EU

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00