Nidar-sjokolade sendes til den russiske frontlinjen

Grenseboerbeviset gjør det fortsatt mulig for russerne å reise over grensen for å handle. Russiske grenseboere sender norske dagligvarer i bistandspakker til russiske soldater som kjemper ved fronten i Øst-Ukraina.

En artikkel i Barents Observer viser at varer fra Sparkjøp i Kirkenes havner i den russiske frontlinjen.
En artikkel i Barents Observer viser at varer fra Sparkjøp i Kirkenes havner i den russiske frontlinjen.Foto: Lise Åserud / NTB
Nora Didriksen

En artikkel i The Barents Observer viser at norske dagligvarer blir sendt til i bistandspakker til den russiske frontlinjen. Produktene blir handlet inn i Kirkenes, før de fraktes over grensen til Murmansk. Her pakkes produktene ifølge avisen i bistandspakker til russiske soldater som kjemper ved frontlinjen i Øst-Ukraina.

Et innlegg på det sosiale mediet Vkontakte viser blant annet Stabburets leverpostei, Nidar sjokolade og Varde ullsokker klar for å bli sendt sørover. Bak bistandspakkene står organisasjonen «Nord 51 forlater ikke sine egne» (Север 51 Своих Не Бросает). Organisasjonen består av frivillige kvinner, som ønsker å gi bistand til soldater i russiske infanteri med tilhørighet til Kola-regionen.

Grensehandel fortsatt mulig

Det er fortsatt mulig å passere den norsk-russiske grensen ved Storskog. Som en konsekvens av den russiske invasjonen av Ukraina, opphevet Norge visumsfasiliteringsavtalen med Russland i september 2022 midlertidig. Konsekvensen av opphevingen er at det er vanskeligere for russiske statsborgere å få utstedt Schengen-visum fra Norge.

Det som ikke er endret, er grenseboerbeviset. Beviset har gjort det mulig siden 2012 at personer som er bosatt ved den norsk-russiske grensen kan besøke grenseområdet, med en avstand på 30 kilometer fra grensen på hver side. Man kan krysse grensen så ofte man vil, og i inntil 15 dager av gangen. Det definerte grenseområdet dekker om lag 9000 personer på norsk side og 45.000 personer på russisk side.

Nær 15.000 over grensen første halvår

Grenseboerbeviset for norske statsborgere blir utsendt fra det russiske generalkonsulatet i Kirkenes og fra det norske generalkonsulatet i Murmansk – for russiske borgere. Det norske generalkonsulatet i Murmansk har siden juli 2022 vært stengt for publikumstjenester og behandler dermed ikke søknader om nye eller fornyede bevis. Bevisene har en gyldighet på tre år av gangen. Dermed kan personer som ennå har gyldig grenseboerbevis, krysse grensen ved Storskog. Norge er det eneste landet i Schengen som fremdeles tillater russiske borgere å krysse grensen for å handel og fritidsaktiviteter. 

Grensepasseringene i nord var tema i et skriftlig spørsmål fra Ine Marie Søreide (H) til justisminister Emilie Enger Mehl i august i år. Da ble det opplyst at det hittil i år har vært 14.925 passeringer av personer med Schengen-visum inn til landet over Storskog, mens 10.759 har reist ut.  

Bensin forbudt

Mange bruker grenseboerbeviset for å handle inn dagligvarer, og denne handelen er løftet frem som en viktig hjørnestein for næringslivet i Sør-Varanger kommune. Tidligere har det vært vanlig for norske grenseboere å kjøre over grensen for å fylle bensin. Det ble slutt på etter at det ble forbudt å ta russiske petroleumsprodukter over grensen, som en del av sanksjonspakken etter invasjonen.

I oktober vedtok Regjeringen et forbud mot russiske privatbiler å krysse grensen. Fremdeles går det bussforbindelse mellom Murmansk og Kirkenes. Barents Observer melder også om at belarussiskregistrerte biler krysser grenseovergangen.

Finland stenger flere grenseoverganger

Sist uke meldte den finske statsministeren, Petteri Orpo, at landet stenger flere grenseoverganger mellom Finland og Russland. Fire av åtte grenseoverganger vil bli stengt frem til midten av februar neste år.

Bakgrunnen for avgjørelsen etter et plutselig økt trykk på grensen med personer fra den russiske siden. Orpo uttalte på en pressekonferanse at den finske regjeringen er bekymret for at Russland slipper gjennom flyktninger uten gyldig legitimasjon. Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, svarer at Russland ikke er pliktig til å hjelpe Finland med å «filtrere migranter».

Professor ved Forsvarets Stabsskole, Tormod Heier, viser til sikkerhetssonen på russisk side av grensen. Han peker på at hvis flyktninger forsøker å krysse grensen fra Russland inn mot Schengenområdet, har de fått hjelp fra russiske myndigheter.

− Det å dirigere flyktningestrømmer inn mot Europa, er en del av det vi ofte kaller for russiske hybride virkemidler, forteller Heier til NRK.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) viser til at trafikken ved Storskog ennå er lav, men at de er forberedt på å stenge grenseovergangen ved Storskog på kort varsel. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00