Strømprisutvalget: Utenlandskablene har en klar prissmitte for norske strømpriser
Strømprisutvalget leverte torsdag sin rapport «Balansekunst» til regjeringen. Utenlandskablene har en klar prissmitte, fastslår utvalget, men den vanskelige vurderingen om kraftoverføring over kablene bør begrenses eller ikke, må politikerne balansere selv.
Christina Kullmann Five
Tidligere nisjeredaktør EU/EØSDa strømprisen var på sitt høyeste, og februarkulda var på sitt mest bitende, nedsatte regjeringen et strømprisutvalg.
Hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre forbrukere lavere og mer forutsigbare strømpriser, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen? Dette var hovedspørsmålet utvalget skulle besvare.
Nøkkelord: kraftoverskudd
En ikke overraskende slutning fra utvalget, er at det å sørge for et kraftoverskudd i Norge er den viktigste regjeringen kan gjøre for å oppnå konkurransedyktige strømpriser. I tillegg må forbruket av strøm være lavere enn produksjonen av strøm.
- Styrking av det fysiske strømnettet er en viktig forutsetning som ligger til grunn for prisene. Utvalgsleder Inge Røinaas Gran viste til at dersom strømnettet hadde vært godt nok utbygget, ville prisene vært like i hele landet. Da strømpriskisen slo til for fullt i vinter, var det sterkt varierende priser i ulike deler av Norge.
- Økt utbygging av fornybar energi er også en forutsetning. På linje med andre rapporter som Energikommisjonens rapport, mener Strømprisutvalget at det er behovet for mer fornybar kraft i Norge for å sikre konkurransedyktige og forutsigbare priser.
Samtidig peker utvalget også på ulemper ved fornybarutbygging. Blant annet:
- En høy fornybarandel vil gi større prissvingninger i markedet, til ugunst for forbrukerne.
- Naturinngrepene ved energiproduksjon er ofte betydelige, og dette tilsier nesten alltid interessekonflikter.
Fosen-dommen er et eksempel på det siste. Og utvalget foreslår blant annet følgende:
«Et bedret samarbeid mellom lokale og nasjonale myndigheter blant annet gjennom tidligere involvering, og mellom konsesjonssøkeren og de berørte rettighetshaverne, herunder samisk reindrift der det er aktuelt, synes å være en viktig nøkkel for å hindre framtidige og tidkrevende konflikter.»
Utenlandskabler «smitter»
Et av spørsmålene det har vært mest blest om i offentligheten, er om strømkablene mellom Norge og Europa har skylden for de høye strømprisene, og om prisen vil falle om vi kutter kablene. Utvalget mener blant annet dette:
- Utvekslingskapasiteten til nabolandene har betydelig effekt på prisdannelsen i Norge
- Kablene må reduseres betydelig dersom slik prissmitte skal unngås
- Kraftbalansen i Norge har mer betydning på prisdannelsen jo lavere utvekslingskapasiteten er
- Ved redusert utvekslingskapasitet vil prisene være svært følsomme for endringer i været
Vår påkobling til Europas strømnett betydning for strømprisene, men det er gunstig for Norge har å kunne importere strøm for å unngå kraftunderskudd. Utvalget har ingen anbefalinger til regjeringen om de bør begrense eller fortsette overføring av strøm gjennom kablene som i dag. Men utvalget peker på noen risikofaktorer ved å innføre restriksjoner for utveksling av strøm:
- Motpartene kan innfører lignende restriksjoner, slik at handelen i praksis blir begrenset i begge retninger.
- Restriksjoner kan være i strid med EØS-avtalen.
- Forsyningssikkerheten vår er styrket ved å overføre til andre land, og jo flere land vi er tilknyttet, dessto sterkere er denne sikkerheten.
Samarbeid viktig
Om regjeringen skulle gå til et så drastisk skritt å begrense eller stanse kraftutveksling gjennom utenlandskablene, kan vi altså risikere mottiltak fra nabolandene, og vi må håndtere usikkerheten om vi ikke skulle klare å forsyne oss selv.
– Det blir ikke flere utenlandskabler med dagens regjering, forsikret olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Han viste likevel til betydningen av nordisk kraftsamarbeid;
– Det viktigste vi kan jobbe sammen om i Norden er at vi har kraftoverskudd, så vi kan trygge hverandre, understreket han.
Ministeren påpekte også at regjeringen kommer til å utfordre handlingsrommet i EØS-avtalen, og at tilstrekkelig energi skal være et konkurransefortrinn i Norge.
I tiden fremover med en utstrakt havvindutbygging i Nordsjøen, kan bildet av hvem som har kraftoverskudd endres betydelig, påpekte Aasland. Det kan derfor være klokt å være trygg på at man har energisikkerheten i bånn; at man ikke utnytter hverandre, men har et samspill.
– I dagens verden vil det være krevende å sette restriksjoner, innrømmet Aasland.
Han understreket imidlertid også at rapporten nå sendes ut på høring, og at at innspillene og rapporten skal vurderes grundig.
Rødt: Ta nye grep
Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, mener regjeringen nå har et stort handlingsrom får å ta nye grep.
– Regjeringen har vært handlingslammet. Rapporten viser at det er en rekke nye tiltak regjeringen kunne gått i gang med, men regjeringen ventet for lenge med å gå i gang, mener Marhaug.
Hun mener også at regjeringen har en defensiv holdning når det kommer til å utfordre EU-regler, som å regulere eksport med hensyn til pris.
– Støre har prøvd å sno seg unna at utenlandskablene øker prisene. Strømprisutvalget slår fast at i en situasjon med kraftoverskudd, øker kablene prisene. Da er det ikke rart folk er skeptisk til storstilt kraftutbygging. Derfor må kablene reguleres, så vi ikke tapper vannmagasinene våre for eksport og høy inntjening.
Marhaug mener at det er mulig å finne en løsning med EU, og viser til at Vedum også har sagt dette. Nå forventer hun at dette følges opp.
Marhaug viser til at rapporten er tydelig på at vi ligger an til høye priser framover, noe Rødt er bekymret for:
– Det er en uholdbar situasjon at vi fortsatt ligger an til skyhøye strømpriser, samtidig som NVE sier at vi ligger an til et rekordhøyt kraftoverskudd på 20 TWh i år. Særlig må den kritiske situasjonen lengst sør i Norge, håndteres. Der er bedrifter, ordførere og vanlige folk med god grunn opprørte for å straffes med høye priser, fordi de har mye vannkraft. Det kan ikke fortsette, sier Marhaug. Hun viser til at Rødt nylig har levert et forslag på Stortinget for å møte dette.
Fornybar løsning
Bård Standal, leder for marked og strategi i Fornybar Norge, er glad for utvalgets rapport.
– Vi er glade for at utvalget er så tydelige som de er: Hovedproblemet er ikke prisdannelsen i markedet. Å skylde på dette vil være å skyte budbringeren. Veien til konkurransedyktige og forutsigbare strømpriser er gjennom økt produksjon av fornybar energi, kombinert med energieffektivisering.
Han viser til at det er grunn til å lytte når et samlet ekspertutvalg er såpass tydelige på at det er tilgang på mer fornybar energi som er det fremste virkemiddelet vi har for å sikre lave og stabile priser.
Han mener også at regjeringens fjerning av høyprisbidraget i statsbudsjettet er et skritt i riktig retning for å få på plass investeringer og stimulere til en bedret kraftbalanse. Derimot mener Fornybar Norge at regjeringens forslag til grunnrenteskatt på landbasert vindkraft er uheldig med tanke på investeringer i denne sektoren, og dermed også for kraftbalansen.
Inge Røinaas Gran, Sintef Energi - utvalgsleder
Håkon Taule, THEMA Consulting
Petter Vegard Hansen, Refinitiv
Lene Hagen, Volue
Jannicke Hilland, Telenor Infrastruktur
Kristin Bjella, Hjort
Markus Hoel Lie, Universitetet i Tromsø
Svein Sundsbø, pensjonist
Nina Lillelien, NHO
Nora Hansen, LO
Hele mandatet til utvalget kan du lese her.