Debatt

Tvinnereim (Sp): Nei til EU har et viktig poeng

La det ikke være noen tvil om at Senterpartiet har som mål å erstatte eller substansielt endre EØS-avtalen. Men som et statsbærende parti skal det selvsagt skje på den mest ansvarlige måten, skriver Anne Beathe Tvinnereim, nestleder og EU-utvalgsleder i Senterpartiet samt utviklingsminister.

Så lenge det ikke er tvil om målbildet og røde linjer i forkant, vil en gjennomtenkt og godt foreberedt prosess gi et bedre resultat enn en rask EØS-exit, skriver Anne Beathe Tvinnereim (Sp). 
Så lenge det ikke er tvil om målbildet og røde linjer i forkant, vil en gjennomtenkt og godt foreberedt prosess gi et bedre resultat enn en rask EØS-exit, skriver Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Senterpartiet
Anne Beathe Tvinnereim
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I Altingets sak om EØS-exit fikk jeg redegjort for deler av Senterpartiets mål om å flytte mer makt hjem fra Brussel.

Samtidig må jeg imøtegå påstandene om at vi driver med «illusjonspolitikk» eller «skremselspropaganda». Vi er et ansvarlig, statsbærende parti som kommer med gjennomførbare løsninger som flytter makt og innflytelse tilbake fra Brussel. 

Les også

Norge har god forhandlingsposisjon

Senterpartiets ideologi er tuftet på folkestyre og desentralisert makt, spesielt i økonomiske spørsmål. Det står direkte i motstrid til EUs og EØS-avtalens prinsipper om overnasjonalitet, maktkonsentrasjon, rettsliggjøring av politiske spørsmål og byråkratisering. Konsekvensene av å reforhandle eller erstatte EØS-avtalen, er selvsagt store. Konsekvensene av å forbli i EØS-avtalen, er også store. EØS-avtalen innebærer at vi tar inn masse nytt regelverk av ymse kvalitet stadig vekk, forpliktelsene stanser oss i å foreta fornuftige valg og utvikle nye løsninger, samt at den underliggende logikken flytter makt fra folkestyret i bredt til byråkrati, børs og Brussel. Det kan legges til at konsekvensene av et norsk EU-medlemskap ville være enda større. 

Nei til EU har et viktig poeng i at det ikke er behov for å skremme. Norge har en svært god forhandlingsposisjon sett opp EU.

Anne Beathe Tvinnereim (Sp)

Nei til EU har et viktig poeng i at det ikke er behov for å skremme. Norge har en svært god forhandlingsposisjon sett opp EU. Vi er EUs største energileverandør, bidrar med viktige råvarer til EU, har handelsunderskudd mot EU om man ekskluderer olje og gass (som neppe vil møte store importbarrierer selv uten en handelsavtale) og har store finansielle muskler. I motsetning til Storbritannia har vi aldri vært en del av EUs tollunion, så norsk næringsliv er godt vant med tollklarering allerede. Det er fullt mulig å finne gode løsninger sammen med EU uten suverenitetsavståelsene innbakt i EØS-avtalen.

Vi trenger flere alternativer

Det er godt mulig at det som må til for å få erstattet dagens EØS-avtale, er å bare sette i gang, lene seg på handelsavtalen fra 70-tallet og ta det derfra. Til tross for at Brexit har vist seg å gå mye bedre enn dommedagensprofetene spådde, ga dårlig planlegging likevel britene et dårligere forhandlingsutgangspunkt enn dersom man hadde gjort grundigere forberedelser i forkant. Britene slet også veldig med at EU fikk definere mulighetsrommet totalt tidlig i prosessen. 

For nei-sida burde dette være klart ønskelig, ettersom en lite gjennomtenkt forhandling vil kunne føre til en rekyl i opinionen og folkelig krav om et EU-medlemskap.

Anne Beathe Tvinnereim (Sp)

Senterpartiet tar til orde for at vi må ha som utgangspunkt en god oversikt over hele forholdet vårt med EU, og få på plass forskjellige løsninger på motforestillinger fra EU. Det vil gjøre at vi kan stille med en velforberedt forhandlingsdelegasjon, byråkrati, og tydelige, lavt hengende frukter man kan gjennomføre på dag én etter at forhandlingene er landet. I sin rapport har Nei til EU f.eks. kommet med nyttige innspill vi kan utvikle til disse lavt hengende fruktene. Her må Norge være frempå i forkant og ha flere alternativer på plass.

Så lenge det ikke er tvil om målbildet og røde linjer i forkant, vil en slik prosess gi et bedre resultat enn en «rask exit». For nei-sida burde dette være klart ønskelig, ettersom en lite gjennomtenkt forhandling vil kunne føre til en rekyl i opinionen og folkelig krav om et EU-medlemskap.

La det ikke være noen tvil om at Senterpartiet har som mål å erstatte eller substansielt endre EØS-avtalen. Som et statsbærende parti skal det selvsagt skje på den mest ansvarlige måten. Frem til vi får gjennomslag for det, vil vår viktigste jobb være å utnytte handlingsrommet som finnes, og holde Norge ute av EU. 

Les også

Omtalte personer

Erik Oddvar Eriksen

Professor i statsvitenskap, Arena – Senter for europaforskning, UiO
Dr. Philos. (Universitetet i Tromsø, 1991), cand. polit. (Universitetet i Tromsø, 1983)

Einar Frogner

Leder, Nei til EU

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00