Victor Orbán har tatt hele det historiske EU-toppmøtet som gissel i Ukraina-spørsmålet

Ukrainas økonomiske overlevelse og forhold til Europa blir ikke det eneste offeret hvis Ungarns leder gjør alvor av å blokkere både utvidelse og reform av EUs budsjett, når de europeiske ledere samles torsdag og fredag. Toppmøtet kalles «et av de vanskeligste toppmøter på lang tid».

– Kommer ikke på tale! Det var Victor Orbáns kontante svar på spørsmålet om støtte til Ukraina da EUs toppmøte åpnet torsdag. Forhandlingene risikerer å strande og møtet omtales som det tøffeste møtet på lenge. 
– Kommer ikke på tale! Det var Victor Orbáns kontante svar på spørsmålet om støtte til Ukraina da EUs toppmøte åpnet torsdag. Forhandlingene risikerer å strande og møtet omtales som det tøffeste møtet på lenge. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

BRUSSEL: Det er duket for sene nattlige forhandlinger og med en overhengende fare for kollaps når statsministrene fra alle EU-landene samles til et skjebnesvangert toppmøte med store konsekvenser for Ukraina.

Enten får regjeringen i Ukraina hundrevis av milliarder kroner og et løfte om å starte medlemskapsforhandlinger – eller så forlater ukrainerne dette EU-toppmøtet nesten tomhendt i en tid der også amerikansk støtte vakler.

– Det er trolig et av de vanskeligste toppmøtene på lenge, sa Danmarks statsminister til Folketingets Europautvalg før hun dro til Brussel. Hun tror møtet kan trekke ut. 

Det er duket for historiske beslutninger: En pakke på nesten 200 milliarder norske kroner i bistand og dobbelt så mye i lån til Ukraina de neste fire årene – og deretter en forventet beslutning om snart å åpne forhandlinger om fremtidig medlemskap i EU for både Ukraina, Moldova og Bosnia-Hercegovina.

Alle disse målene står i fare, og den overordnede årsaken til dette er Viktor Orbán. Selv om det også er andre utfordringer, utgjør Ungarns leder den klart største trusselen mot toppmøtets sjanser til å levere.

Ukraina advarer om økonomisk kollaps

Mens alle de 26 andre medlemslandene er klare til å ta disse skrittene, har Ungarns Viktor Orbán i flere måneder nå insistert på at han ikke vil være involvert i å love verken nye EU-milliarder eller medlemsskapsforhandlinger for Ukraina.

– Det er ingen ting å diskutere, sa Orbán, da han ankom EU-toppmøte torsdag formiddag. 

Det har de siste dagene utløst sterke advarsler fra den ukrainske regjeringen om «ødeleggende konsekvenser» dersom europeiske regjeringer ikke kan leve opp til sine løfter om å støtte Ukraina «så lenge det er nødvendig».

– For det ukrainske folket er dette en stor og veldig viktig beslutning, sier Ukrainas visestatsminister Olha Stefanishyna til EUObserver. 

Også Volodymyr Zelenskyj gjentok dette da han besøkte Oslo onsdag. Den siste uka har han desperat reist rundt i USA og Europa for å overvinne motstanden.

– Jeg har bedt Orbán om å gi meg én grunn til hvorfor ikke Ukraina bør være EU-medlem. Ikke fem eller ti grunner, men én. Og jeg venter fortsatt på et svar fra ham, sa Zelenskyj til norsk presse onsdag.

Les også

Tidligere har den ukrainske finansministeren advart om at hele det krigsherjede landets økonomi vil kollapse neste år dersom støtten fra EU og USA tar slutt. I Washington har også en støttepakke på over 400 milliarder kroner til Ukraina stoppet opp i Kongressen.

Innad i EU har det også vært intense forsøk på å overtale Orbán fra en rekke andre ledere, deriblant Frankrikes president, Nederlands regjeringssjef og også statsminister Mette Frederiksen, som snakket på telefon med den ungarske lederen tirsdag.

Von der Leyen: Vår rolle er avgjørende

I siste liten strømmer advarslene inn fra EU-toppene, som frykter et alvorlig tap av troverdighet for samarbeid i en tid der Vladimir Putins Russland igjen eskalerer krigen og Ukraina frykter å gå tom for penger og militært utstyr.

– Vi må levere på våre forpliktelser overfor Ukraina, slik at vi kan forbli en troverdig og sterk partner, skrev toppmøtets vert, EU-president Charles Michel, i sitt invitasjonsbrev til stats- eller regjeringssjefene.

Også kommisjonspresident Ursula von der Leyen, som har anbefalt å starte samtaler med Ukraina, advarte onsdag om det  historiske ansvaret som hviler over EU nå. 

Ukraina kjemper ikke bare mot en invaderende makt, men for Europa. Å bli med i familien vår vil være Ukrainas ultimate seier. 

Ursula von der Leyen
Europakommisjonens president

– Ukraina kjemper ikke bare mot en invaderende makt, men for Europa. Å bli med i familien vår vil være Ukrainas ultimate seier. Og vi har en avgjørende rolle å spille hvis det skal skje, sa hun i en tale til Europaparlamentet.

Foreløpig ser imidlertid advarslene ut til å falle for døve ører i Budapest.

«Ungarn kommer ikke til å ombestemme seg,» sa Ungarns minister for europeiske anliggender János Bóka til Financial Times.

Forleden sa Ungarns utenriksminister at det ville være «uansvarlig» av EU å forhandle om fremtidig medlemskap for Ukraina. Orbán selv har skrevet til president Charles Michel for å be ham om å ta saken helt av toppmøtets agenda.

Kritikk av milliarder i bistand til Ungarn

Dette setter scenen for et direkte sammenstøt mellom Ungarn og lederne av de andre landene, med mindre Viktor Orbán gir etter i siste øyeblikk – i retur for løfter om å frigjøre noen av Ungarns mange milliarder i fryste EU-midler.

Over 200 milliarder kroner i bistand har lenge vært holdt tilbake fordi Brussel mener den ungarske rettsstaten er blitt så undergravd at det ikke er noen garanti for at EU-penger blir brukt riktig. Noen av betingelsene er nå oppfylt, og onsdag kveld besluttet EU-kommisjonen å frigjøre et beløp tilsvarende rundt 100 milliarder norske kroner.

Kommisjonen insisterer på at timingen er tilfeldig, men det er uunngåelig at den massive utbetalingen blir sett på som et knefall for Orbáns regime. Pengene kommer til tross for at lederne for de fire største politiske gruppene i Europaparlamentet noen timer før skrev til Ursula von der Leyen i et forsøk på å stanse godkjenningen.

«Det er åpenbart at en rettferdig fordeling av EU-midler i Ungarn er praktisk talt umulig,» lyder brevet signert av gruppelederne for de konservative, sosialdemokratene, de liberale og de grønne i parlamentet.

I den liberale gruppen Renew kalte nestleder Morten Løkkegaard Orbáns oppførsel skandaløs: «Vi kan og må ikke lenger tolerere at han utpresser samfunnet og tar viktige politiske beslutninger som gisler. Ikke på vår bekostning. Og i hvert fall ikke på ukrainernes, sier Løkkegaard.

Orbán er Russlands og Kinas rambukk i Europa

Uavhengige eksperter på ungarsk politikk advarer også om at uavhengig av det nøyaktige utfallet av toppmøtet de kommende dagene, vil Viktor Orbán fortsette med sin obstruksjon og utpressing. Han kan slå tre fluer i en smekk, sier den ungarske statsviteren Edit Zgut-Przybylska til Altinget:

– For det første gir det ham rom til å kreve å få EU-midlene utbetalt. For det andre kan han gi et falskt inntrykk av seg selv som en slags frihetskjemper for det ungarske folket. Og for det tredje kan han signalisere til Putin at han er og vil være Kremls trojanske hest i EU, sier den ungarske forskeren, som er førsteamanuensis ved det polske vitenskapsakademiet (PAN) i Warszawa.

Edit Zgut-Przybylska tror imidlertid ikke at Viktor Orbáns mål er å drive Ungarn ut av EU.

– Selv om hans folk noen ganger lufter tanker om «Huxit», er det i regjeringens interesse å bli i EU. For det er en av de viktigste fordelene Kina og Russland kan se med Orbán: Han er deres rambukk i EU og Nato, sier hun.

Det har skjedd før at Viktor Orbán har truet med å blokkere alt i EU og deretter gi etter for penger eller ekstra innflytelse. Under forhandlingene i Brussel de siste ukene har det imidlertid spredt seg en følelse blant europeiske diplomater om at den ungarske lederen kan være seriøs denne gangen.

Vanskelige budsjettforhandlinger kan velte

Hvis det er tilfelle, kan toppmøtet enten fortsette inn i helgen – eller kanskje kollapse relativt raskt på torsdag eller fredag. I så fall vil det være andre ofre enn Ukrainas EU-håp.

Pakken med nye milliarder i bistand til Ukraina tilhører en stor midtveissaldering av EUs rammebudsjett, som også inkluderer andre justeringer i budsjettet for å finne penger til å betale for inflasjon og renteøkninger, håndtere innvandring og styrke den grønne industrien i Europa.

Forhandlingene om budsjettet er vanskelige nok i seg selv. Det eneste de andre 26 medlemslandene er enige om, er pengene til Ukraina. Hvis Ungarn blokkerer disse midlene, kan hele milliardøkningen i EUs rammebudsjett også henge i en tynn tråd. 

I kulissene snakkes det allerede om hvordan de andre landene kan omgå rammebudsjettet og finne penger til Ukraina på andre måter. Men da blir det dyrere, mer tungvint og uten de langsiktige garantiene som Ukraina så sårt trenger.

Finnes det en plan B for utvidelse?

Så er det spørsmålet om å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

Hvis Viktor Orbán står i veien for den beslutningen, vil det trolig ikke være mulig å gå videre med verken Moldova eller Bosnia-Hercegovina, og det vil heller ikke være mulig å gi kandidatstatus til Georgia som planlagt. 

For det første gir det ham rom til å kreve å få EU-midlene utbetalt. For det andre kan han gi et falskt inntrykk av seg selv som en slags frihetskjemper for det ungarske folket. Og for det tredje kan han signalisere til Putin at han er og vil være Kremls trojanske hest i EU.

Edit Zgut-Przybylska
Ungarsk forsker, førsteamanuensis ved det polske vitenskapsakademiet (PAN)

Igjen er det nok mulig å trekke en plan B opp av skuffen.

Det er alltid mulig å knytte sammen diplomatiske formuleringer som i en litt mer ullen form åpner for at disse forhandlingene skal komme i gang på et senere tidspunkt.

EUs troverdighet vil imidlertid bli skadelidende. Og hvorfor skulle Viktor Orbán faktisk heve blokaden senere hvis han ikke gjør det nå? I mellomtiden er det mulig at det nye momentumet for EU-utvidelse vil gå tapt.

Selv om Orbán kan virke isolert ved første øyekast, kan noe av hans skepsis til Ukraina godt deles av andre land bak kulissene.

Over hele Europa er mange politikere ikke uenige med den ungarske lederen – og de gjør fremskritt i viktige land som Nederland, Frankrike og Tyskland.

Danskene er de som foretrekker å slippe inn Ukraina

Appetitten for ytterligere EU-utvidelse er heller ikke overveldende blant den europeiske befolkningen – danskene er blant de mest positive, skal vi tro en ny meningsmåling utført for Think Tank Europe og European Council on Foreign Relations (ECFR).

Ifølge meningsmålingen er nesten halvparten av de spurte danskene åpne for å innlemme Ukraina i unionen, mens bare om lag en av tre tyskere og franskmenn svarer ja til en dag å slippe ukrainere inn i klubben.

Men spør du danskene hvorfor de er positive, handler det ikke om økonomiske eller sikkerhetsmessige fordeler for dem selv. Et flertall på 54 prosent forventer at Ukrainas medlemskap vil ha en negativ innvirkning på økonomien. Nesten 40 prosent spår også en negativ effekt på sikkerhetssituasjonen.

Det er altså moral og ikke rasjonalitet som er innbyggernes argument for å la Ukraina bli med, konkluderer Think Tank Europes direktør, Lykke Friis:

– Argumentet blir emosjonelt – at vi er på Team Ukraina – mens budskapet om at utvidelse også handler om vår egen sikkerhet ikke er kjøpt eller forstått. Vi gjør det for dem og ikke for oss, sier hun. 

Omtalte personer

Viktor Orbán

Ungarns statsminister
jurist (Eötvös Loránd University, 1987)

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

Ursula von der Leyen

President, Europakommisjonen
master of public health (2001), cand.med (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00