Nato-sjefen: – Jeg vet det er krevende å bruke mer penger på forsvar

Likevel understreker Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, at toprosent-målet ikke lenger er et tak, men et gulv, og et minimum for hva som må brukes på forsvar blant Natos medlemsland. Han minner om at Norge brukte tre prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar frem til rundt 1990-tallet.

Nato-sjef Jens
Stoltenberg tror det vil komme konkrekte krav om økt pengebruk på forsvar etter
toppmøtet i Vilnius i sommer.
Nato-sjef Jens Stoltenberg tror det vil komme konkrekte krav om økt pengebruk på forsvar etter toppmøtet i Vilnius i sommer.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Christina Guldstad

– Vi har gjort det før og kan gjøre det igjen, men jeg er den første til å erkjenne at det å bruke mer penger på forsvar er krevende, fordi det betyr mindre penger til noe annet, sa Stoltenberg under en samtale med utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo.

– Jeg er glad for at Norge har gjort det klart at de har en plan for å nå to prosent, la han til.

I disse dager er Norge vertskap for et uformelt utenriksministermøte for Natos 31 utenriksministre, i tillegg til Sveriges utenriksminister. På møtet er det ingen fastsatt agenda, utover krigen i Ukraina, og det tas ingen beslutninger. Men møtet er viktig for å berede grunnen for enighet under Natos toppmøte i Vilnius i juli.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00