Prins Joachim om Russland: Vesten sov i timen, og nå er tiden ute

Altfor lenge har Vesten ignorert varsellampene og trodd at verden er rosa. Det var ikke før Russlands invasjon av Ukraina for to år siden at vi våknet. Og nå har vi gått tom for tid, mener danske prins Joachim.

Prins Joachim av Danmark er tydelig i sin kritikk mot Vesten: – Vi har hver på vår måte og i hvert vårt sinn kollektivt nektet å akseptere at verden raskt ble mindre og mindre rosa, sier han til Altinget i Danmark.
Prins Joachim av Danmark er tydelig i sin kritikk mot Vesten: – Vi har hver på vår måte og i hvert vårt sinn kollektivt nektet å akseptere at verden raskt ble mindre og mindre rosa, sier han til Altinget i Danmark.Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
Andreas Krog

– Det var først 24. februar 2022 at vi faktisk gned oss i øynene og våknet til en virkelighet. En virkelighet som allerede hadde vært der, og som ukrainerne hadde betalt prisen i åtte år. Det er det negative utbyttet vi betaler nå. For nå har vi ikke mer tid igjen.

Det sier danske prins Joachim når Altinget i Danmark møter ham i forbindelse med en mottakelse på Aalborg Universitet i Københavns Sydhavn i midten av februar. Her holder prinsen, i sin rolle som forsvarsindustriell attaché ved den danske ambassaden i Washington, ærestalen ved ettårsjubileet for danske Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

En rosa verden

I talen sier prinsen blant annet at «vi betaler negative renter fordi vi sovnet når vi ikke skulle».

– Kan De utdype det?

– Det er farlig. For uansett hva, når vi snakker om denne typen ting, går vi inn i et felt der det ikke bare er politisk interesse for det, men også politikk i det, sier prins Joachim, og utdyper at etter hans mening, begynte faresignalene til Vesten å komme allerede i 2008. 

Det var året Russland besatte store deler av Georgia etter en konflikt om utbryterregionen Sør-Ossetia. 

Vi har bare ikke tiden på vår side.

Prins Joachim av Danmark

– Hvis du ser på det fra et veldig, veldig generelt perspektiv: Fra 1990 til 2008 kan vi si at verden egentlig var rosa. Så begynner noen ting å gå opp for oss. Verden er kanskje ikke fullt så rosa. Men hele Vesten fortsetter å se det rosa. Så kommer 2014. Da skjønner vi at den ikke er det. Da er det et faktum med to streker under at den verden vi trodde var, ikke er der, sier prins Joachim, med henvisning til Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

I dag er området de facto russisk. 

Vi har ikke tid

Prinsen bruker ikke ord som opprustning av Forsvaret eller et aggressivt Russland. Men han påpeker at Vesten har kommet på etterskudd i tilpasningen til den nye virkeligheten etter invasjonen av Ukraina, og at det koster penger.

– Når man har tid, er økonomi og finans den avgjørende faktoren. Nå har vi kommet til et punkt der det er bred forståelse og støtte for at dette koster. Vi har bare ikke tiden på vår side. Det er der vi har havnet på etterskudd. Det er ikke bare et dansk fenomen. Det er utbredt i hele Vesten. Jeg ser og hører det daglig i USA, sier prins Joachim og fortsetter:

– Vi har hver på vår måte og i hvert vårt sinn kollektivt nektet å akseptere at verden raskt ble mindre og mindre rosa. Det er det jeg prøver å beskrive med negativt utbytte. 

Vi kan se at det fantes faresignaler til oss alle som ingen av oss gjorde noe med.

Prins Joachim av Danmark

– I mine ører høres dette ut som et politisk budskap og en kritikk av danske politikere. Er det det?

– Det er det ikke. Det er bredere enn det. Nå må jeg virkelig vokte mine ord, sier prins Joachim.

– Vi lever i demokratier. Det er det fine med det. Demokratier er ikke på langt nær like raske til å handle, fordi de er demokratier. På den annen side vet vi at politikerne – uansett nivå – som er valgt av sitt folk, handler i tråd med det mandatet de har fått. No matter what. Det kan vi både nyte og være stolte av. Det står vi vakt for. Det er den motstandskraften vi også må ha. I motsetning til alle de andre, understreker han og legger til:

– Bare en fjerdedel av FNs medlemsland er reelle demokratier. Det er en utfordring for oss. På alle mulige måter. Hardt fysisk og strategisk.» 

Les også

Vi gjorde ingenting

Prinsen retter sin kritikk mot Vesten over hele linja.

– Vi kan se at det fantes faresignaler til oss alle som ingen av oss gjorde noe med.

– Vi hadde Krim i 2014...

– Ja, og vi hadde Georgia i 2008. Men vi gjorde ikke noe med det. Nå gjør vi noe. Og det er slik disse ordene skal leses. Det er ikke en refselse av noen spesielt. Det gjelder hele den verden som sa at den var regelbasert, sier prins Joachim. 

Bare en fjerdedel av FNs medlemsland er reelle demokratier. Det er en utfordring for oss.

Prins Joachim av Danmark

Prinsens uttalelser kommer på et tidspunkt der fremtredende aktører snakker med stadig skarpere tonefall om at Russland for alvor er i ferd med å få Europa til å havne på etterskudd når det gjelder våpenproduksjon til krigen i Ukraina, og at Europa har problemer med å få opp farten.

I Danmark har blant andre statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), Forsvarets etterretningstjeneste og forsvarssjef Flemming Lentfer advart, og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre) skal nå gjenåpne det nylig inngåtte forsvarsforliket for å fremme investeringene i det danske forsvaret.

På kanten av det politiske

Politisk kommentator og tidligere forsvarsminister Hans Engell mener prinsen balanserer på en knivsegg.

– Prinsen beveger seg definitivt på kanten av politikken og går faktisk lenger enn forsvarssjefen noen gang ville ha gjort, sier han.

Kongehusekspert og politisk kommentator Thomas Larsen mener imidlertid prinsens uttalelser er innenfor rammene.

– Ja, det er politisk. Men den analysen som prins Joachim leverer, kan 99 prosent av Folketinget slutte seg til i dag, påpeker Thomas Larsen. 

Les også

---

Denne saken ble først publisert i danske Altinget og er oversatt av Ingrid Skovdahl.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00