Om  
F-16 Fighting Falcon

Salget til Nato-alliert godkjent

Norge inngikk november i fjor en avtale om å selge 32 F-16 fly til Romania, nå er avtalen godkjent av amerikanske myndigheter. Forsvarsmateriell viderefører vedlikeholdsavtalen med med Kongsberg Aviation Maintenance Sevices (KAMS), som vil klargjøre flyene for overrekkelse.

Norske og amerikanske myndigheter har godkjent salget av 32 F-16 fly til Romania. 
Norske og amerikanske myndigheter har godkjent salget av 32 F-16 fly til Romania. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret
Nora Didriksen

Norge har solgt 32 F-16 fly til Nato allierte Romania, det melder Forsvarsdepartementet i en pressemelding. Avtalen med Romania ble inngått i november 2022, og er godkjent av både norske og amerikanske myndighetene. 

− Nå gjennomfører vi avtalen vi inngikk med Romania i november i fjor om salg av norske F-16 til det rumenske forsvaret. Dette vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en Nato-alliert samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri. Salget er nå godkjent av både norske og amerikanske myndigheter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

Avtalen endte opp på en prislapp på 388 millioner euro, om lag 4,5 milliarder norske kroner etter dagens valutakurs. Omfanget av 32 fly tilsvarer to luftskvadroner, og tilhørende utstyr medfølger. Salgsavtalen inneholder også reservedeler og trening av teknisk personell. 

− Dette blir Norges største avhendingsavtale for militært utstyr noen gang. Norges F-16 jagerfly har vært blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard. Her er det utført et godt stykke arbeid for å selge jagerflyene av Forsvarsmateriell. Jeg vil berømme vår Nato-allierte Romania som har vært profesjonelle i forhandlingene. Salget vil styrke og modernisere forsvaret til en alliert nasjon som er naboland til Ukraina, sier Gram.

Overrekkelsen av flyene vil bli fordelt på to leveranser. Den første leveransen vil etter planen finne sted i slutten av inneværende kalenderår, og siste leveranse i løpet av 2024.

Amerikanerne må godkjenne videresalg av kampflyene

Det er ikke bare norske myndigheter som må godkjenne alle avtaler om salg av forsvarsmateriell. Det må også myndighetene i staten Norge kjøpte materiellet fra. 

F-16 er produsert, og kjøpt fra USA. Dermed må amerikanske myndigheter også godkjenne alle salgsavtaler som Forsvarsmateriell forhandler om kampflyene.

Seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet Lars Gjemble sier til Altinget at dette er nedskrevet i kontrakten Norge inngikk med USA når vi kjøpte kampflyene. Han påpeker at dette er en mekanisme for å opprettholde kontroll på hvor forsvarsmateriellet som de produserer ender opp, og at den norske forsvarsindustrien har lignende mekanismer i kontraktene de inngår ved salg til andre stater.

− Det er streng kontroll med hvem som kan motta de norske F-16 flyene. Salg av norske F-16 og utstyrt relatert til flyet må godkjennes av både amerikanske og norske myndigheter. Siden flyene originalt er kjøpt av USA må amerikanske myndigheter også godkjenne videresalg, sier Gjemble til Altinget.

Forlenger vedlikeholdsavtalen

Forsvarsmateriell har i forbindelse med salget forlenget avtalen med Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) for å å klargjøre kampflyene. Flyene vil gjennomgå en oppgradering og vedlikeholdsarbeid, samt med amerikansk støtte vil bli modifisert til rumensk M6.5.2 konfigurasjon. Verdien av kontrakten er på over 700 millioner kroner.

− Denne avtalen er viktig for å kunne gjennomføre salget av F-16 fly til Romania. De norske F-16 har vært blant de best vedlikeholdte i verden. Ut fra den unike nasjonale kompetansen og erfaringen som Kongsberg Aviation Maintenance Services har, så forventer vi at denne avtalen vil bidra til at flyene vil tjene Romania godt i en årrekke fremover, sier direktør i Forsvarsmateriell Gro Jære i en pressemelding. 

Som en del av salgsavtalen er KAMS også valgt som strategisk samarbeidspartner for å levere videre support, vedlikehold og trening av rumensk teknisk personell. Dermed vil salget medføre inntekter for norsk forsvarsindustri. 

KAMS har i over 40 år hatt ansvaret for vedlikehold, reparasjon og oppgradering av de norske F-16 flyene. 

− Dette bekrefter vår posisjon som partner og leverandør av vedlikeholdstjenester til den norske forsvarssektoren og våre allierte. Denne avtalen sikrer og videreutvikler viktig nasjonal kompetanse innen jagerflyvedlikehold i Norge som igjen vil være verdifull for støtte og vedlikehold av F-35 fly i fremtiden, sier administrerende direktør i KAMS, Atle Wøllo i en pressemelding

En avtale avventer godkjennelse

Forsvarsmateriell forhandler også en avtale som omhandler salget av 12 F-16 kampfly, samt tilhørende utstyr, til det amerikanske selskapet Draken International. 

Draken International er et privat selskap, som ble etablert i 2012 av gründer, pilot og astronaut Jared Isaacman. Selskapet har siden 2015 vunnet flere anbudskonferanser fra det amerikanske forsvarsdepartementet (U.S. Departement of Defence). Selskapet tilbyr blant annet trening av militær luftpersonell, spesielt tilknyttet U.S. Marine Corps og U.S. Air Force.

Dette gjør de ved å tilby "Red Air tjenester", som betyr at de stiller i rollen som motstander i militære øvelser. Selskapet har også en lignende tjenestekontrakt med den franske marinen. 

I tillegg til trening bistår de det amerikanske forsvarsdepartementet med forskning og testing av forsvarsmateriell.

Draken International ønsker å kjøpe de norske jagerflyene, og benytte dem til treningsformål. Avtalen ble inngått 2. desember 2021. Forsvarsmateriell opplyste da at flyene kunne leveres i løpet av 2022. Nå, et og et halvt år senere, er avtalen ennå ikke godkjent av verken norske eller amerikanske myndigheter. Det bekrefter Forsvarsdepartementet i en e-post til Altinget.

57 minus 44

Med den godkjente avtalen på 32 fly til Romania, pluss avtalen på opptil 12 fly til Draken International som avventer godkjenning, har Norge nå solgt 44 F-16 fly.

Forsvaret har i utgangpunkt 57 fly som kan selges, dermed er det 13 fly som gjenstår.

Forsvarsdepartementet opplyste i desember 2021 at noen av disse flyene vil være for kostbare til å sette i stand for salg. For disse vil de gjøre en samlet vurdering om mulighetene for å bli utstilt på museum og lignende formål.

Omtalte personer

F-16 Fighting Falcon


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00