Om  
Anniken Huitfeldt

Økokrim vil ikke etterforske utenriksministeren

Økokrim melder torsdag at de ikke vil åpne etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Økokrim vil ikke gå til etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Økokrim vil ikke gå til etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).Foto: Annika Byrde / NTB
Ingrid Skovdahl

Det blir ikke åpnet etterforskning mot utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Det kunngjør Økokrim i en pressemelding torsdag.

«Etter en grundig vurdering ser Økokrim at det ikke foreligger konkrete holdepunkter for at Huitfeldt forsettlig eller uaktsomt har spredt informasjon på en ulovlig måte eller aktivt samhandlet med sin mann om å foreta handler i strid med markedsmisbruksreglene», skriver Økokrim i pressemeldingen.

Det understrekes imidlertid at nye omstendigheter som stiller saken mot Huitfeldt og ektemannen i et nytt lys, kan gjøre det påkrevet å åpne etterforskning allikevel.

To saker av ulik karakter

Det var for en uke siden som det ble kjent at Ola Flem, ektefelle til utenriksminister Anniken Huitfeldt, har investert i flere av selskapene hun har vært involvert i som statsråd, blant annet innen forsvarsindustrien. Huitfeldt har erkjent at hun har vært inhabil i flere saker hun har behandlet, men avviser å ha delt informasjon med ektemannen som var til gunst for hans investeringer. 

Allerede samme dag som Huitfeldts inhabilitet ble kjent, uttalte Økokrim til VG at det ikke var «grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel». Omtrent samtidig erklærte overfor E24 Økokrim-sjef Pål Lønseth seg inhabil i saken, ettersom han har bakgrunn som statssekretær i Arbeiderpartiet. 

Flere reagerte på at det ble kommunisert så tidlig at etterforskning ikke var aktuelt. Mange lurte også på hvorfor det ikke ble åpnet etterforskning mot Huitfeldt, når Økokrim forholdsvis raskt åpnet etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). 

– Selv om saken knytter seg til to statsråder i samme regjeringm er omstendighetene i de to sakene likevel av ulik karakter, og må holdes atskilt fra hverandre, kommenterer assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli, i pressemeldingen torsdag.

– Nærheten til faktisk informasjon som er aktuell å undersøke opp mot faktisk foretatte aksjehandler er forskjellig i disse to sakene, fortsetter han.

 

Les også

Omtalte personer

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00