Støre har tillit til Ingvild Kjerkol – Nord universitet gir ikke innsyn i behandling

Mandag ettermiddag melder Nord universitet at de vil behandle saken om helseminister Ingvild Kjerkol på samme måte som andre studenter. Dermed vil ikke offentligheten få innsyn i behandlingen. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han har tillit til Kjerkol som helseminister. 

Nord universitet vil behandle saken om masteroppgaven til Ingvild Kjerkol som en helt ordinær studentsak, og den vil bli unntatt offentlighet, melder universitetet mandag ettermiddag. 
Nord universitet vil behandle saken om masteroppgaven til Ingvild Kjerkol som en helt ordinær studentsak, og den vil bli unntatt offentlighet, melder universitetet mandag ettermiddag. Foto: Morten Brakestad/Stortinget
Veslemøy Hedvig Østrem

Mandag har det vært avholdt møte hos Nord universitet etter oppmerksomheten i helgen om Ingvild Kjerkol og en medstudents masteroppgave. Nord universitet melder mandag ettermiddag at de vil følge helt ordinære retningslinjer for denne saken. 

– I tilfeller der det foreligger mistanke om fusk eller plagiat i studentoppgaver, følger Nord universitet ordinære retningslinjer for saksbehandling. Dette gjelder alle studenter, skriver de i en pressemelding. 

Universitetet sier de ble kjent med saken lørdag. Da hadde VG avslørt at masteroppgaven som Kjerkol leverte i 2021, var testet for tekstlikhet gjennom det åpne verktøyet Copyleaks. Dette avslørte flere tekstlikheter mellom denne oppgaven og andre kilder.

Jeg vil ikke gjøre noen videre vurdering av denne saken nå, og har tillit til Ingvild Kjerkol som helseminister. 

Jonas Gahr Støre
Statsminister (Ap)

Ingvild Kjerkol har innrømmet at ikke alle kildehenvisninger er på plass i oppgaven, men avviser å bevisst ha forsøkt å jukse. Hun forklarer overfor VG at tekstlikheter i oppsummering av intervjuobjektenes syn, «henger sammen med at vi i en tidligere versjon av oppgaven hadde med en drøftingsdel der vi gjennomgikk våre funn og konklusjoner sett opp mot funn i tidligere oppgaver». Hun forklarer også at denne delen ble utelatt i sluttredigeringen.

– Vi ser nå at formuleringer på to steder ble stående igjen – og da uten referanse til tidligere oppgave. Det burde ikke skjedd, sa helseministeren søndag.

– Har tillit

Statsminister Jonas Gahr Støre hasteinnkalte til pressemøte mandag kveld for å meddele at han har tillit til Ingvild Kjerkol, men at han er glad for at Nord universitet vil gå inn i saken grundig. Han vil ikke konkludere i saken før Nords konklusjon er klar. 

– Jeg tar dette på stort alvor og er opptatt av det blir behandlet grundig og med riktig ansvarsfordeling. Men det er altså ikke opp til meg å vurdere denne saken. Det er opp til universiteter og høyskoler å vurdere hva som eventuelt er brudd på regelverket og hva som er alvorlighetsgraden. Ingvild Kjerkol har den samme retten som andre studenter til å få en skikkelig vurdering. 

Støre la også vekt på at masteroppgaven var levert før Kjerkol ble minister, og at prosessen ikke vil ha innvirkning på hennes mulighet til å utføre sine oppgaver som helseminister.

– Jeg vil ikke gjøre noen videre vurdering av denne saken nå, og har tillit til Ingvild Kjerkol som helseminister. 

På pressemøtet la også Støre vekt på at Borch hadde innrømmet at flere studentoppgaver inneholdt såkalt «tekstlikhet», ikke bare masteroppgaven. 

Undersøkelser

Nord universitet bekrefter nå at de undersøker saken, og de vil ikke si noe om tidsperspektivet for behandlingen av saken.

– Denne saken har stor medieoppmerksomhet, men vi håndterer den som alle andre studentsaker. Slike saker behandles etter ordinære regelverk og retningslinjer. Det er for tidlig å si noe om tidslinjen i denne konkrete saken, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet i en pressemelding.

 Denne saken har stor medieoppmerksomhet, men vi håndterer den som alle andre studentsaker.

Levi Gårseth-Nesbakk
Prorektor for utdanning ved Nord universitet

I universitets- og høgskoleloven og forvaltningsloven er det presisert at personvernet til de involverte partene skal ivaretas. 

– Denne typen sak er etter lovverket unntatt offentlighet, skriver universitetet.

– I saker der våre undersøkelser viser at det er grunnlag for å gå videre med en mistanke om fusk eller plagiat, vil studenter som er berørt bli informert om dette direkte og få formell mulighet til å forklare seg. Dersom denne saksbehandlingen underbygger mistanken om fusk eller plagiat, går saken videre til Nemda for studentsaker ved Nord universitet, sier Gårseth-Nesbakk. 

Omtalte personer

Ingvild Kjerkol

Stortingsrepresentant (Ap), leder, Trøndelag Ap

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00