Om  
Silje Falmår

Forsvarsvarsler tildeles Tabuprisen 2023

Silje Falmår tildeles Rådet for psykisk helses Tabupris for sin åpenhet om mobbing, trakassering og overgrep i Forsvaret. − Hun har stått fjellstøtt i kampen for å forbedre rettsikkerheten for kvinner som avtjener verneplikt.

Silje Falmår (t.v.) sammen med Generalmajor Elisabeth Michelsen på NRK Nyhetsmorgen onsdag.
Silje Falmår (t.v.) sammen med Generalmajor Elisabeth Michelsen på NRK Nyhetsmorgen onsdag.Foto: Rådet for Psykisk Helse / Facebook
Nora Didriksen

Tidligere i år sto Silje Falmår frem med sin historie om trakassering og overgrep i Forsvaret da hun avtjente førstegangstjeneste i Hæren og Stridstrenbataljonen i 2021 og 2022. Nå tildeles hun Tabuprisen 2023 for sin åpenhet, det melder Rådet for psykisk helse i en pressemelding.

− Det grunnleggende oppdraget forsvarssektoren er satt til å løse, er å forsvare Norge. Det handler om trygghet. Da må de ansatte og vernepliktige oppleve trygghet i jobbmiljøet. Dette gjelder også unge jenter. Vi kan ikke ha det slik i Norge at noen av de som skal i forsvaret betviler profesjonalitet og ivaretakelse når de melder seg til tjeneste, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Falmår sendte inn varsel i juni 2021, og prøvde deretter gjentatte ganger å melde fra om seksuell trakassering og tre voldtekter på vegne av elleve kvinnelige soldater, inkludert seg selv. Varlsene første til at Falmår ble utfryst og isolert.

Hærens egen gransking av varslene konkluderte etter ett års saksbehandling med to tilfeller av feil der de ikke har fulgt opp omsorgsplikten som arbeidsgiver har overfor en varsler. Selve rapporten er taushetsbelagt. 

− Falmårs modige kamp mot urett har hatt store personlige omkostninger, og i påvente av saksbehandling opplever hun at livet er blitt satt på vent. Hun har likevel stått fjellstøtt i kampen for å forbedre rettsikkerheten for kvinner som avtjener verneplikt, med store personlige kostnader, sier Gundersen.

Falmår avventer en avgjørelse, da en varslingssak ennå står uten konklusjon. 

Prisutdelingen finner sted på Kulturhuset i Oslo, 30. august fra kl. 10:30, og vil bli direktesendt på Rådet for psykisk helse sin Facebook-side. Generalmajor Elisabeth Michelsen og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil tale på utdelingen.

Les også

Omtalte personer

Silje Falmår


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00