Analyse av 
Hans Andreas Starheim

Dette er konfliktsakene på SVs landsmøte

Om det finnes opprivende politiske uenigheter i SV, har partiledelsen gjort en god jobb for å dempe dem og skjule dem inn mot årets landsmøte. Men helt uten kamper blir det ikke, og kanskje kan vi ense noen ulmende glør som kan blusse opp til langt varmere konflikter i fremtiden.

Bare brede smil og enighet da påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø og avtroppende SV-leder Audun Lysbakken snakket med pressen noen dager før landsmøtet i partiet. 
Bare brede smil og enighet da påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø og avtroppende SV-leder Audun Lysbakken snakket med pressen noen dager før landsmøtet i partiet.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Hans Andreas Starheim

– Nå begynner jeg å bli desperat etter noe å vinkle på! Er det ingenting dere er uenig om, spurte en av journalistene partiledelsen i SV på pressekonferansen i forkant av landsmøtet.

Det er nemlig et tilsynelatende svært harmonisk parti som samles på Gardermoen denne helgen, for blant annet å krone den uutfordrede Kirsti Bergstø som ny leder. Selv det historiske linjeskiftet i spørsmålet om Norges medlemskap i Nato, ser ut til å kunne skje pent og pyntelig, uten noen store splittelser.

Men helt stille blir det ikke. Her er de viktigste konfliktsakene på årets landsmøte i Sosialistisk Venstreparti:

Mens Kari Elisabeth Kaski effektivt parkerte all lederstrid i partiet da hun til manges overraskelse annonserte at hun ikke var kandidat, så har vi fått en real kamp om hvem som skal overta den ledige plassen som nestleder, når Bergstø får opprykk.

Kandidatene er Lars Haltbrekken og Marian Hussein:

Den foreløpige valgkomiteen i SV er delt i innstillingen om hvem av disse som skal bli ny nestleder i partiet.

De fire i komiteen som ønsker Haltbrekken, legger vekt på hans lange erfaring i organisasjonslivet og hans ledererfaring, og på at han «formidler meget godt SVs politikk på sentrale politikkområder som energispørsmål, strøm og miljø».

Mindretallet på tre som støtter Hussein, understreker at hun med sin bakgrunn kan «supplere dagens ledelse med en helt annen erfaring, og det mener vi norsk politikk trenger».