Hilde Sandvik: – Sverige har adel, vi har odel, mens danskene kjemper fra tue til tue

Hvorfor trenger vi et skandinavisk samarbeid? Hvem er hvem i søskenflokken? Og hvorfor er det en så dårlig idé å snakke engelsk med hverandre? Altinget har tatt en prat med skaperen og verten for den panskandinaviske podkasten «Norsken, svensken og dansken», Hilde Sandvik. 

Hilde Sandvik er skaperen og programlederen av det populære radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken». Hun mener at det skandinaviske fellesskapet aldri har vært viktigere enn nå.
Hilde Sandvik er skaperen og programlederen av det populære radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken». Hun mener at det skandinaviske fellesskapet aldri har vært viktigere enn nå.Foto: Nordiske Mediedager
Ingrid Skovdahl

– Har du hørt om «the Swedish no»? sier Hilde Sandvik med et lurt smil.

– Nei…? svarer Altingets svensk-norske journalist forundret.

It’s not a yes. Altså, hvis du ikke får et klart og tydelig «ja», så er det egentlig et «nei». Flere ganger i mitt liv har jeg trodd at jeg akkurat har hatt en god samtale med en svenske – men så har det vist seg at jeg har sagt noe som vedkommende ikke har likt, og da har vedkommende bare sluttet å ta kontakt med meg, eller sluttet å svare. Jeg har hverken fått kjeft eller blitt konfrontert. Konsensus har vært det styrende prinsipp i det svenske samfunnet – og en dannet høflighet som nordmenn flest, og i alle fall ikke vestlendinger, har. Når stemningen da skifter, skifter den også veldig fort. Sånn sett var det ikke så overraskende at svenskene bare fra en dag til en annen vendte i hele spørsmålet om Nato. 

Den vestlandske journalisten og Norden-entusiasten Hilde Sandvik er på besøk i Oslo. Hun har tidligere samme morgen ledet en paneldebatt i anledning Nordens dag, der utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og president i Nordisk Ministerråd, Jorodd Asphjell (Ap), deltok. 

Nå har hun akkurat avsluttet ukens opptak av den populære skandinaviske podkasten «Norsken, svensken og dansken», som sendes i alle de tre landenes allmennkringkaster, og der hun selv er programleder. 

Konsensus har vært det styrende prinsipp i det svenske samfunnet – og en dannet høflighet som nordmenn flest, og i alle fall ikke vestlendinger, har.

Hilde Sandvik
 

– Når startet egentlig ditt nordiske engasjement, og hvorfor?

– Jeg tror jeg alltid har vært opptatt av det nordiske, sier Hilde Sandvik.

– Jeg tenkte tidlig at jeg ville bli journalist og abonnerte på svenske og danske aviser da jeg var student, fordi jeg syntes de hadde en mer interessant kultur- og samfunnsjournalistikk enn norske medier. Da Muhammed-karikaturstriden kom opp i 2005, hadde jeg akkurat begynt som debattredaktør i Bergens Tidende – og plutselig smalt hele diskusjonen i ansiktet på oss. I Bergens Tidende oppstod det en ganske betent konflikt i redaktørkollegiet, der vi var noen redaktører som støttet Jyllands-Posten, og noen som ikke gjorde det. Karikaturstriden var en ytringsfrihetsdebatt som satte helt på spissen hva en kan stå for, eller hva jeg kunne stå for, forklarer hun.

Hilde Sandvik

Hilde Sandvik (f. 1970) er en norsk journalist og forfatter fra Erfjord i Suldal kommune.

 • Sandvik er grunnlegger og programleder for det skandinaviske radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken», som sendes ukentlig i NRK P2, Sveriges Radio P1 og Danmarks Radio P1. Programmet hadde premiere i mars 2020.
 • Før Sandvik fikk sitt store gjennomslag med «Norsken, svensken og dansken», var hun en etablert kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.
 • Hun forlot avisen i 2016 for å etablere den skandinaviske medieplattformen Broen.xyz.
 • Sandvik ble i 2022 tildelt Jacob Letterstedts Nordiske Fortjenestemedalje for å ha skapt en nordisk offentlighet, særlig gjennom «Norsken, svensken og dansken». 
 • Sandvik har gitt ut en rekke bøker, blant annet Hersketeknikk (sammen med Jon Risdal) og Brev til Noreg (sammen med Mona Ibrahim Ahmed).
 • I tillegg til sitt journalistiske virke er Sandvik styremedlem i Amedia og Røde Kors Nordisk United World College.
 • Sammen med Mona Ibrahim Ahmed har hun også startet selskapet Support Not Protect, som jobber for å skape en trygg arena der unge gutter med innvandrerbakgrunn skal kunne snakke fritt om hvordan de har det, og hva de føler.

– For meg ble debatten en sterk påminnelse om hva det er som står på spill. Hvilke verdier er det vi har, og hva er det som kjennetegner det liberale demokratiet? Der har Norden historisk sett hatt en både høy tillit og en sterk ytringsfrihet. Endringen i debattklimaet gjorde at jeg begynte å følge med på den danske og den svenske debatten, fordi den utviklet seg så veldig forskjellig. Jeg ble så opptatt av dette, at jeg sa opp jobben, sier Sandvik.

En pandemi-suksess

Etter å ha sagt opp jobben, startet Hilde Sandvik den skandinaviske medieplattformen Broen.xyz. Hun innså snart at dette burde videreutvikles til et samtalekonsept, og fikk etter kort tid tilbud fra Litteraturhuset i Bergen om å starte et månedlig talkshow. Dette var den første versjonen av «Norsken, svensken og dansken», med et tematisk opplegg og nye gjester hver gang. Konseptet ble raskt veldig populært, og Sandvik fikk snart tilbud om å prøvesende formatet i NRK. I den forbindelse innså Sandvik at det enkleste ville være å ha faste paneldeltakere. 

«Norsken, svensken og dansken»

«Norsken, svensken og dansken» er et skandinavisk radioprogram som sendes i Sveriges Radio P1, Danmarks Radio P1 og NRK P2

Hilde Sandvik er programleder. Danske Hassan Preisler og svenske Åsa Linderborg er faste medverter.

Sandvik, Preisler og Linderborg møtes ukentlig til det de selv kaller panskandinavik samtaleterapi, der de drøfter hva som har skjedd i respektive land i løpet av uken som har gått.

Programmet hadde premiere i mars 2020.

– Jeg er jo nordmann, så da tok jeg den rollen. Så måtte jeg ha en svenske og en danske. Jeg sa til underbevisstheten min: «Finn dem!». 

– Så våknet jeg midt på natten og tenkte «Åsa og Hassan. Det må bli dem!». Jeg tror jeg ringte begge veldig tidlig på morgenen, og så sa de ja, begge to. Da tenkte jeg «Wow! Da blir det bra!», forklarer Sandvik og lener seg entusiastisk over bordet mens hun snakker. 

Hun snakker da om sine makkere Åsa Linderborg, som er en av Sveriges mest profilerte skribenter og debattanter, og Hassan Preisler, dansk skuespiller, dramatiker og radiovert.

– Og det er fordi både Åsa og Hassan er fritenkere, og fordi de ikke er redde for å by på seg selv, forteller hun.

– De kan ombestemme seg, de er delvis kontroversielle i sine respektive land, og så er de morsomme. Da min underbevissthet sa til meg å velge dem, var jeg faktisk veldig fornøyd. Jeg hadde gjort et dagsarbeid, og kunne gå og legge meg igjen, sier Sandvik og ler.

Åsa Linderborg og Hassan Preisler

Åsa Linderborg (f. 1968) er en svensk journalist og forfatter med doktorgrad i politisk historie fra Uppsala universitet.

 • Linderborg er ansatt som seniorreporter i avisen Aftonbladet, der hun fra 2009 til 2019 jobbet som kultursjef.
 • Hun er i tillegg spaltist i den danske avisen Dagbladet Information og i norske Klassekampen. 
 • Linderborg hadde sitt skjønnlitterære gjennombrudd i 2007 med oppvekstskildringen Mig äger ingen, der hun forteller om sin oppvekst i Västerås, med en alkoholisert far. 
 • Hun ble allerede som tenåring medlem i Kommunistisk Ungdom. Hun har senere i livet hatt politiske tillitsverv for Vänsterpartiet i Uppsala kommune.

Hassan Preisler (f. 1969) er en dansk skuespiller, forfatter, dramatiker og radiovert. 

 • Preisler var i en årrekke programleder i herremagasinet Min lille Hassan på radiokanalen Radio24syv, som i 2019 ble nedlagt.
 • Da kanalen ble lagt ned, flyttet programmet til Weekendavisen, der det ble sendt som en podkast på ukentlig basis fram til sommeren 2021.
 • Som skuespiller har Preisler spilt roller i en mengde teaterforestillinger og på film. 
 • Preisler har også skrevet egne stykker for blant annet Aarhus Teater og Malmö Stadsteater.
 • Preisler debuterte som forfatter i 2013 med romanen Brun mands byrde, der han blant annet skriver om sin splittede identitet, som sønn av en pakistansk far og dansk mor.
 • Han har vært spaltist i en rekke forskjellige aviser, deriblant Berlingske Tidende og Weekendavisen.

Etter prøvesendingene fikk «Norsken, svensken og dansken»-trioen grønt lys for å starte podkastsatsningen i NRK, Sveriges Radio og Danmarks Radio, og det første opptaket skulle finne sted i midten av mars 2020 – akkurat da Norge plutselig skulle stenge ned på grunn av koronapandemien. 

– Plutselig var ingen studioer åpne. Så da ble vi nødt til å finne en annen og mer fleksibel måte å lage radio på, forteller Sandvik.

Sandvik mener at pandemien bidro til å gi programmet en form for «flying start», der vi alle satt hjemme og faktisk interesserte oss for hva som skjedde i nabolandene.

Norske Hilde Sandvik, danske Hassan Preisler og svenske Åsa Linderborg har de siste tre årene møttes på ukentlig basis fra hver sin stue i respektive land. 
Norske Hilde Sandvik, danske Hassan Preisler og svenske Åsa Linderborg har de siste tre årene møttes på ukentlig basis fra hver sin stue i respektive land.  Foto: Nordiske Mediedager

– I Norge har programmet blitt en stor suksess. Hvor store er dere i Sverige og Danmark?

– Norge er åpenbart størst, men det er stadig flere som hører på oss i Sverige og Danmark. Det ser jeg på responsen, svarer Hilde Sandvik.

Hun merker at det er en økende interesse for det panskandinaviske prosjektet – men ett av landene er det fortsatt litt vanskeligere å få overbevist…

– Så har vi da denne utfordringen med å få danskene interessert i nabolandene. Danmark ser på seg selv som mer kontinentale – i hvert fall sammenlignet med «fjellapene» i Norge, sier Sandvik og fortsetter:

– Danmark er litt som den kule jenten på skolen, som du har veldig lyst til å henge med, men som heller vil henge med B-klassen. Men baker du kake, så kommer hun, ler hun.

– Derfor prøver jeg så godt jeg kan å bake kake.

Les også

Skandinavisk eller engelsk?

I «Norsken, svensken og dansken» har trioen hele veien snakket på sine egne språk. Det er ikke alltid alle forstår hverandre, men misforståelsene blir det som regel ryddet opp i under samtalens gang. 

Jeg tror at veldig mye av tilliten vår er knyttet til at vi forstår hverandre språklig.

Hilde Sandvik

– Hvorfor bør vi snakke mer skandinavisk og mindre engelsk med hverandre, mener du?

Hilde Sandvik ser tankefullt ut gjennom vinduene på hotellrestauranten, der vi sitter.

– Jeg tror at veldig mye av tilliten vår er knyttet til at vi forstår hverandre språklig, begynner hun.

– Når jeg møter en med-skandinav, deler vi noen historiske røtter som også er formidlet gjennom språket vårt. Den forståelsen, der den går ned helt på de minimale nivåene, som igjen kan være med på å skape de herlige friksjonene eller irritasjonene… Det har aldri vært viktigere enn nå å kjenne naboene, mener jeg oppriktig. Språket er med på å skape det skandinaviske fellesskapet. Greier vi å skape innhold som er spennende og interessant nok, forsvinner også språkbarrieren sakte, men sikkert.

Panskandinaviske terapisamtaler

– Har podkasten bidratt til å øke interessen for det skandinaviske?

– Ja, jeg vil jo påstå det, svarer Hilde Sandvik, og legger til:

– Det høres selvfølgelig litt hybris-aktig ut å si det, men jeg er overrasket over hvem som hører på, og hvor mange som hører på. Det er ikke bare usual suspects, men en veldig bred vifte med ulik alderssammensetning. Vi solgte ut konsertstedet Rockefeller i begynnelsen av januar – det var på grensen til sjokkerende å se utover salen. Kanskje det betyr at vi treffer noe.

Den panskandinaviske samtalen senker terskelen for hva det er mulig å snakke om. For meg er det hektet på den grunnleggende verdien å kunne snakke om alt.

Hilde Sandvik

Sandvik blir fort mer alvorlig når vi kommer inn på podkastens betydning for den offentlige, skandinaviske samtalen.

– Jeg tenkte på dette i dag, da vi spilte inn ukens podkast-episode, begynner hun.

– Vi hadde en ganske vanskelig og betent samtale, men det at vi kan snakke om det fra ulike perspektiv, gjør at vi kan senke angstnivået. Det er så mye angst i den offentlige debatten, synes jeg. Men under pandemien var det faktisk noen som sa at de brukte podden som angstdempende medisin. Den panskandinaviske samtalen senker terskelen for hva det er mulig å snakke om. For meg er det hektet på den grunnleggende verdien å kunne snakke om alt, forteller Sandvik.

I den grad podden kan bidra til å skape en nysgjerrighet på nabolandene, og få noen som aldri har tenkt at det var noe interessant som skjedde over grensen, til å endre innstilling, mener Sandvik at prosjektet lykkes.

– Vi er inne i veldig krevende tider. Det er en lavthengende frukt å se på nabolandene i søskenflokken, lære av feil og lene seg på hverandre. Jeg vil også si det så sterkt at det føres krig mot mye av det som er kjernen i den nordiske modellen og det liberale demokratiet. Da haster det også å finne ut ikke bare hva vi kjemper for, men hva vi er og vil være, sier hun, og legger til:

– Når de nordiske land forener krefter, har vi stort gjennomslag. Jeg tenker stadig mer på å hente inn en finne i programmet. Finnene er mye kulere enn oss andre. 

Les også

Nordisk oppvåkning på strukturelt og ideologisk nivå

– Hvilke utfordringer tenker du på, mer konkret, når du sier at vi står i krevende tider?

– Det gjelder for eksempel velferdsstatens utfordringer. I Norge må vi for alvor begynne å tenke på hva vi skal leve av etter oljen. Vi har jo to land som gjør forskjellige ting på siden av oss, som har klart mye. Vi har en krigssituasjon i Europa, press på grensene våre, vi har en multipolar verdensorden der det kommer til å bli press på små land. Kina kommer antakelig til å få en helt annen rolle, og du ser at stadig flere snakker med mer selvtillit om Vestens såkalte «verdier» og sier at det har vært Vestens «hybris». Mange av de som sier det, har et verdigrunnlag som jeg tenker at jeg ikke vil dele, sier Sandvik. 

Nabolandene gir oss et større speil å se oss selv i. Det puster oksygen inn i våre hjemlige diskusjoner.

Hilde Sandvik

– Hvor skal vi begynne for å få bedre orden på det nordiske samarbeidet? Hvis du nå får i oppgave å rydde opp i rotet: Hvor starter du?

Hilde Sandvik lener seg over bordet og ler høyt.

– Skal jeg få i oppgave å rydde opp?!

Hun får straks et alvorlig ansiktsuttrykk og tenker seg nøye om.

– Både på strukturelt og ideologisk nivå er det nødvendig med en nordisk oppvåkning, begynner hun.

– Så er det mulig at en skal begynne med det rent praktiske. Jeg mener for eksempel at vi burde ha mulighet til å reise over grensene i mye større grad enn vi kan nå. Det gjelder alt fra sosialforsikringer til personnummer, og det å skaffe seg bank-id og så videre, sier Sandvik.

Hun blir stille et øyeblikk.

– Så er det noe med det å være opptatt av nabolandene rundt oss. Det gir oss et større speil å se oss selv i. Det puster oksygen inn i våre hjemlige diskusjoner. Vi har jo så mange av de samme diskusjonene, men kanskje på litt ulikt tidspunkt og med litt ulik innretning. For meg er det bare helt opplagt at vi har så mye mer å hente med å være tettere på, forteller hun.

– Det gjør at jeg av og til blir litt utålmodig, irritert og gretten når jeg møter dansker som virker helt uinteressert i oss andre, og som helst lener seg mot Europa og større land de har mye mindre til felles med. At vi faktisk møtes til samtale, som i «Norsken, svensken og dansken», er en start på å øke forståelsen og interessen.

Odel, adel og handel

– Hva tror du er grunnen til at svensker og dansker er mindre opptatt av oss i Norge? Er det av samme eller av forskjellige årsaker?

– Det ligger jo en rivalisering her. Hele veien har de jo skult litt på hverandre, svarer Sandvik, med henvisning til Danmarks og Sveriges historiske fortid som stormakter på det europeiske kartet.

– Jeg har alltid har tenkt på Norge som det mest nasjonalistiske landet i Skandinavia, men etter å ha jobbet med dette over tid, mener jeg at danskene er aller mest innadvendte. De har en selvforståelse som er mye mer kontinental enn oss andre, og vender seg mer mot Europa. Det er jo ingen hemmelighet at danskene lener seg minst inn i det nordiske fellesskapet, mener Sandvik.

Hun understreker samtidig at vi bør anerkjenne at vi også har egne interesser i Norden.

– Noe av det som skapte det nordiske fellesskapet, var at vi var forskjellige og kunne forskjellige ting, sier hun.

– På hvilke punkter er vi mest like og ulike hverandre?

– Sverige har en adel, mens vi har en odel. Svenskene har store finansfamilier som har enormt mye penger, forteller Sandvik, og viser til det svenske familiedynastiet Wallenbergs selskaper, som går god for rundt 2.000 milliarder kroner – det vil si 40 prosent av Stockholmsbörsen.

– At seks Wallenberg-selskaper var med på tur da statsminister Ulf Kristersson reiste til Tyrkia for å prøve å blidgjøre presidenten i november i fjor, er talende, mener Sandvik. 

I Norge bor jo folk på hvert sitt nes, og insisterer på å bygge sin egen garasje. Det tror jeg er en av grunnene til de store skattediskusjonene om flukten til Sveits. 

Hilde Sandvik

– Jeg har lurt på om de store elitene har bidratt til at den svenske konsensus-kulturen har blitt så enormt sterk. Konsensus lå også til grunn for den store innvandringen som man nå ser har hatt enorme konsekvenser – og snudd om like samstemt som man ønsket den velkommen, sier Sandvik.

Når det gjelder de norske forholdene, har odelen i sin tur påvirket hvordan de norske verdiene og samfunnsstrukturene har utformet seg:

– I Norge bor jo folk på hvert sitt nes, og insisterer på å bygge sin egen garasje. Det tror jeg er en av grunnene til de store skattediskusjonene om flukten til Sveits. Vi reagerer også sterkt dersom vi opplever at kravene blir urimelige og staten blander seg for mye inn. Vi har også blitt oljelate, må vi innrømme, sier Sandvik.

– Danskene er på sin side meget dyktige handelsfolk. Det sies at «en danske kjemper fra tue til tue». Altså, avtaler kan gjøres om hvis det dukker opp en ny avtale som kan gagne det danske bedre. På sett og vis er det en imponerende egenskap, mener Sandvik.

– Og da har vi ikke en gang nevnt hva andre verdenskrig gjorde med forskjellene mellom oss.

Hvem er hvem i den skandinaviske søskenflokken?

Når det er snakk om det skandinaviske fellesskapet, er det nærmest umulig å ikke drøfte stereotypier og søskenforhold. Vi er på mange måter veldig like hverandre – og samtidig veldig ulike. Det er et tema som ofte er oppe til diskusjon i «Norsken, svensken og dansken».

– I podden vår kan vi jo herje med slike ting så mye vi vil. Vi kan snu og vende på det, og få fordommene motbevist. Vi snakker i grunnen om de små forskjellers narsissisme, forteller Sandvik.

– Vil du si at du, Åsa Linderborg og Hassan Preisler er «typiske» representanter for nordmenn, svensker og dansker?

– Det er nok mange som blir ganske sure hvis jeg sier at jeg er en representant for Norge, sier Sandvik og ler.

– Og det samme gjelder nok også Danmark og Sverige. Men likevel har vi noen kvaliteter med oss som det er litt gøy å jobbe med, sier hun og fortsetter:

– Dansken vår, Hassan, er jo intellektuell på den måten at han kan sitte inne i huset sitt og tenke store, eksistensielle tanker – og gå til psykolog. Han har på et vis rom til å kunne kjenne på angsten sin. Det er noe dansk med denne akademiske og idémessige tilnærmingen, og det var det som gjorde at jeg begynte å lese Politikken og Weekendavisen da jeg var tenåring. Den måten å filosofere på, og å kunne tillate seg å brette ut et litt større intellektuelt perspektiv, der du har Søren Kierkegaard på den ene siden og Georg Brandes på den andre, innsauset i en eller annen Grundtvig-forståelse, er svært dansk, forklarer Sandvik.

– Åsa Linderborg er på mange måter en kombinasjon av en klassereisende intellektuell marxist, som kan gå i de store salongene og snakke høvisk, kanskje mer kontinentalt og svensk på den måten. Men hun er også selvkritisk og selvreflekterende. 

Vi synes de er teite, og noen ganger må vi også ta avstand. Men vi er jo grunnleggende glade i hverandre.

Hilde Sandvik

Når det gjelder Sandviks eget lynne, påpeker Linderborg og Preisler til stadighet at hun er den mest optimistiske av de tre. Når mørke og vanskelige temaer er oppe til diskusjon, og Linderborg og Preisler bare blir mørkere og mørkere til sinns, klamrer Hilde Sandvik seg fast til optimismen. Men når Altinget konfronterer henne med dette, er hun rask med å avvise ideen om at hun skulle representere den litt naive, norske optimismen:

– Jeg blir sett på som optimist, men jeg er jo ikke optimist! Jeg velger å tenke at selv om verden kan bli veldig svart, og jeg ikke nødvendigvis har tro på at en skal kunne løse alt, så skal det ikke prege dagen min, forklarer Sandvik.

Som odelsjente fra et småbruk mener hun at hennes innstilling er mer vestlandsk enn «typisk norsk»:

– Det vestlandske drivet ligger veldig dypt i meg, og jeg tror det har noe med kystkulturen å gjøre: Det er sild ute i fjorden. Den må vi ta nå. Så er det fire dager som det ikke er noe sild i det hele tatt, og da må vi gjøre noe annet. Vi er blitt gode på ad hoc-løsninger og ikke så gode på langsiktighet.

Hilde Sandvik ler.

– Jeg mener at jo at historien om hva som er «typisk norsk» i alt for stor grad har blitt definert av kornbønder på Østlandet, som jeg ikke har noe som helst forhold til, tilføyer vestlendingen med et finurlig smil.

– Hvordan ser hierarkiet i søskenflokken ut? Både når det gjelder nasjonene og dere i programmet?

– I søskenflokken er jeg kanskje dritten i midten. Hassan er yngst og Åsa er eldst, svarer Sandvik umiddelbart.

– Å? Det overrasker meg litt…

– Nei, du har rett. Åsa og Hassan ville jo ha sagt at jeg oppfører meg som en storesøster. Men i skandinavisk sammenheng er det veldig vanskelig å si at Norge er storesøster, innrømmer Sandvik.

Søskenanalogien i Skandinavisk sammenheng er i hvert fall svært passende, ifølge Sandvik:

– Grunnen til at det er en så fin analogi med søsken, er at vi vet at vi ikke alltid liker søsknene våre. Vi synes de er teite, og noen ganger må vi også ta avstand. Men vi er jo grunnleggende glade i hverandre, og det er det jeg prøver å appellere til. Hvis dansker, svensker eller nordmenn innbiller oss at vi ikke har noe med hverandre å gjøre, tenker jeg «Ja, det kan du si om broren din og!», sier Sandvik.

Les også

Omtalte personer

Hilde Sandvik

Journalist og programleder i radio, styremedlem i Amedia og Røde Kors Nordisk United World College
cand. mag. i kunsthistorie (Universitetet i Bergen og Goldsmiths College, England)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00