Analyse av 
Elisabeth Bergskaug

Norge prøver fortsatt å være en klimavennlig oljenasjon, men presset mot oljepolitikken øker

Det er ikke mulig å nå klimamålet i 2050 uten en plan for sluttfasen til olje og gass, ifølge Klimautvalget 2050. Likevel vil Støre-regjeringen verken lage en plan eller avblåse klimamålet. Spagaten mellom klimapolitikk og oljepolitikk vokser i takt med klimaendringenes alvor og økende internasjonalt press.

Norge kan vanskelig kalles et av de mest klimaambisiøse landene i verden når regjeringen tar hensyn til olje- og gassnæringens interesser i sine klimastandpunkt, skriver nisjeredaktør Elisabeth Bergskaug i denne analysen.
Norge kan vanskelig kalles et av de mest klimaambisiøse landene i verden når regjeringen tar hensyn til olje- og gassnæringens interesser i sine klimastandpunkt, skriver nisjeredaktør Elisabeth Bergskaug i denne analysen.Foto: Montasje: Javad Parsa, NTB / Arthur J. Camelbeeck, Altinget
Elisabeth Bergskaug

«Fakta må ha makta», pleide tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) å si hver gang han mottok en ny fagrapport om klimatiltak eller naturens tilstand. 

Faktum er at juli, august, september og oktober 2023 alle var de varmeste månedene av sitt slag registrert i moderne tid, med så ekstreme rekordmarginer at klimaforskere sliter med å forstå at det er sant. 

Faktum er at brenning av fossil energi er den viktigste årsaken til menneskeskapte klimaendringer, og at det globale fossil-forbruket fremdeles ikke har nådd toppen. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00