Barstad Løvold: Derfor er jeg imot EU
Det er kort vei fra hverdagsfolk til politikerne på Stortinget. Dette skaper en sterk tillit mellom folket og politikerne som bestemmer hvordan landet skal operere. Det synes jeg er en fin norsk verdi, en vi vil miste om vi blir med i EU, skriver Lars Mikael Barstad Løvold, politisk nestleder i Ungdom Mot EU, i Altingets EU-debattserie for ungdom.
Friheten og demokratiet er det første vi mister om vi blir med i EU. Friheten til å leve som vi nordmenn gjør i dag fordi byråkratene i Brussel ønsker å detaljstyre hverdagen vår. Demokratiet fordi byråkratene i Brussel vil overstyre folkets ønsker for å pushe sin egen agenda. Derfor er jeg så sterkt imot EU.
I samarbeid med Ungdom mot EU og Europeisk Ungdom har Altinget bedt seks unge beskrive hvorfor de mener Norge bør stå henholdsvis utenfor EU, eller hvorfor de mener Norge må melde seg inn i EU.
Hver uke gjennom sommeren vil vi derfor publisere ett innlegg fra Europeisk Ungdom, og ett fra Ungdom Mot EU, der de tar stilling til spørsmålet.
Sommerens første duo er:
- Lars Mikael Barstad Løvold (Ungdom Mot EU): «Derfor er jeg imot EU»
- Martin Jølle (Europeisk Ungdom): «Derfor sier jeg ja til norsk medlemskap i EU»
Stadig lavere valgdeltakelse
Noe av det viktigste for å måle hvor godt demokratiet fungerer, er demokratisk deltagelse. Hvor stor andel av befolkningen det er som deltar i de demokratiske prosessene, er med på å bestemme hvor legitimt og representativt valgene som tas i landet er. Ser vi på Det europeiske parlamentet sine egne tall, kan vi se en trend der den demokratiske deltagelsen i europeiske land over tid blir stadig mindre.
Hvor stor andel av folket må delta i valgene for at valget skal regnes som legitimt?
Lars Mikael Barstad Løvold
Politisk nestleder, Ungdom Mot EU
Til felles for nesten alle europeiske land, er at stadig færre andeler av befolkningen deltar i de demokratiske prosessene over tid. Dette fordi at befolkningen føler at uansett hva de sier eller gjør, blir de overstyrt av det overnasjonale organet som EU er. Det er også utrolig dårlig kommunikasjon med byråkratene i EU og innbyggerne i europeiske land.
Selv om det var en liten økning i den demokratiske deltagelsen i valget til Europaparlamentet i 2019, var likevel kun omtrent halvparten av befolkningen med i valget. I Slovakia, et land som har 13 representanter i EU (trolig én mer enn hva Norge vil få), var den demokratiske deltagelsen kun 22 prosent. Da må en stille spørsmålet: Hvor stor andel av folket må delta i valgene for at valget skal regnes som legitimt?
Frihet til å bestemme
Norge har en kjent høy demokratisk deltagelse og ligger på rundt 77-80 prosent. Dette fordi det er kort vei fra hverdagsfolk til politikerne på Stortinget. Man kan lett møte de fleste stortingsrepresentantene på butikken eller finne kontaktinformasjon på noen få klikk. Dette skaper en sterk tillit mellom folket og politikerne som bestemmer hvordan landet skal operere. Det synes jeg er en fin norsk verdi, en vi vil miste om vi blir med i EU.
Jeg er så sterkt imot EU fordi jeg mener at det er nordmenn i Norge som skal bestemme over politikken i dette landet, ikke byråkratene i EU som ikke har noe med demokratiske prosesser å gjøre. Kun slik beholder vi friheten til å bestemme over våre liv og begrensninger.
Jeg mener at det er nordmenn i Norge som skal bestemme over politikken i dette landet, ikke byråkratene i EU som ikke har noe med demokratiske prosesser å gjøre.
Lars Mikael Barstad Løvold
Politisk nestleder, Ungdom Mot EU