Profile
Logg på
Logg på med SSOGlemt passord?
Bli abonnent
Debatt

Martin Jølle: Derfor sier jeg ja til norsk medlemskap i EU

EU er verdens største politiske arena. 27 land og nesten 500 millioner mennesker er knyttet sammen, og gjennom EU utvikler man felles løsninger på grenseoverskridende utfordringer. Én av disse utfordringene er forsvar og sikkerhet. Det er helt naturlig at vi står sammen med våre nærmeste allierte for å stå imot aggresjon fra autoritære og farlige regimer, skriver Martin Jølle, sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom.

Et godt forsvar er helt nødvendig for å sikre de demokratiske verdiene våre, og Norge klarer ikke å stå alene. Det er helt naturlig at vi står sammen med våre nærmeste allierte og andre demokratier for å stå imot aggresjon fra autoritære og farlige regimer, skriver Martin Jølle, sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom. Han mener at det grenseoverskridende arbeidet i EU når det gjelder forsvar og sikkerhet, er et viktig argument for at Norge skal bli medlem av unionen.
Et godt forsvar er helt nødvendig for å sikre de demokratiske verdiene våre, og Norge klarer ikke å stå alene. Det er helt naturlig at vi står sammen med våre nærmeste allierte og andre demokratier for å stå imot aggresjon fra autoritære og farlige regimer, skriver Martin Jølle, sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom. Han mener at det grenseoverskridende arbeidet i EU når det gjelder forsvar og sikkerhet, er et viktig argument for at Norge skal bli medlem av unionen.Foto: Lise Åserud/NTB
Martin Jølle
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Det er mange grunner til at jeg ønsker at Norge skal bli medlem av Den europeiske union (EU).

Først og fremst er EU verken en politisk eller økonomisk union, det er en politisk arena. Faktisk er det verdens største politiske arena. 27 land og nesten 500 millioner mennesker er knyttet sammen, og gjennom EU utvikler man felles løsninger på grenseoverskridende utfordringer. Én av disse grenseoverskridende utfordringene er forsvar og sikkerhet. 

Ungdomsdebatt: Ja eller nei til norsk EU-medlemskap?

I samarbeid med Ungdom mot EU og Europeisk Ungdom har Altinget bedt seks unge beskrive hvorfor de mener Norge bør stå henholdsvis utenfor EU, eller hvorfor de mener Norge må melde seg inn i EU.

Hver uke gjennom sommeren vil vi derfor publisere ett innlegg fra Europeisk Ungdom, og ett fra Ungdom Mot EU, der de tar stilling til spørsmålet.

Sommerens første duo er:

Ta ansvar for egen sikkerhet

Europa må stadig ta større ansvar for sin egen sikkerhet. Det er ikke lenger noe tvil om at den relativt fredelige perioden som fulgte etter den kalde krigen, er over. Russland har invadert Ukraina, og det pågår for tiden svære kamper der vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig. 

Hvis det da kommer en konflikt, vil man være bedre forberedt enn det man ville vært alene. Det er positivt for Norge, og det er positivt for resten av Europa.

Martin Jølle
Sentralstyremedlem, Europeisk Ungdom

Nato, som lenge har vært den viktigste garantien for europeisk sikkerhet, kan ikke være den eneste sikkerhetsgarantien vi har. USA blir raskt utfordret av Kina, og deres militære fokus blir flyttet østover. Derfor trenger vi et EU som tar forsvar og sikkerhet på alvor. Ikke bare innenfor forsyningssikkerhet og matsikkerhet, men også militært.

Ved å samarbeide på dette området, kan vi gjøre store kollektive innkjøp av utstyr for å spare penger, vi kan sørge for at utstyret som blir kjøpt inn fungerer sammen og blir standardisert. Standarisering vil gjøre logistikk og vedlikehold betydelig billigere og enklere enn at alle våre allierte skal kjøpe sine egne systemer. Hvis det da kommer en konflikt, vil man være bedre forberedt enn det man ville vært alene. Det er positivt for Norge, og det er positivt for resten av Europa. 

Les også

Felles våpeninnkjøp

Dessverre skjer fortsatt anskaffelser av våpen og materiell hovedsakelig på nasjonalt nivå, og kun 11 prosent av de totale innkjøpene blir gjennomført felles. Det er for dårlig. EU har heldigvis tatt flere steg for å øke forsvarssamarbeidet blant annet gjennom å etablere et forsvarsfond på 500 millioner euro, og gjennom lanseringen av «European defence industry reinforcement through common procurement act», som blant annet har som mål å nettopp kutte kostnader på store våpenkjøp samtidig som man standardiserer utstyret som blir brukt. 

Etter flere tiår med underinvesteringer står Europa nå i fare for å bli avhengig av andre lands våpenindustri for å dekke eget forsvarsbehov.

Martin Jølle
Sentralstyremedlem, Europeisk Ungdom

EU-landene står også i en problematisk situasjon der etterspørselen etter våpen, ammunisjon og høyteknologisk utstyr er mye høyere enn det den europeiske forsvarsindustrien klarer å levere. Etter flere tiår med underinvesteringer står Europa nå i fare for å bli avhengig av andre lands våpenindustri for å dekke eget forsvarsbehov.

Den europeiske kommisjonen publiserte «The defence gap analysis» i mai 2022 i koordinasjon med det europeiske forsvarsbyrået. I analysen blir det vist at våpenlagrene til EU-land som allerede før krigen i Ukraina led av mangel på materiell, nå desperat må fylles opp. Tømmingen av våpenlagrene for å gi Ukraina nødvendig materiell, har sørget for at gammelt utstyr forsvinner og nå må byttes ut med nytt og moderne utstyr. Slik situasjonen er nå, blir det vanskelig for den europeiske forsvarsindustrien å kunne fylle det behovet.

Samarbeid gagner sikkerhet og økonomi

Det er helt nødvendig at Europa har en moderne og kapabel forsvarsindustri som kan produsere og levere stødige mengder materiell i en eventuell krise. Større investeringer i forsvarsindustrien på europeisk jord vil sørge for at Europa har god forsyningssikkerhet i krisesituasjoner, og det vil også kunne ha store positive ringvirkninger for økonomien.

Et godt forsvar er helt nødvendig for å sikre de demokratiske verdiene våre, og Norge klarer ikke å stå alene. Det er helt naturlig at vi står sammen med våre nærmeste allierte og andre demokratier for å stå imot aggresjon fra autoritære og farlige regimer. 

Det er helt naturlig at vi står sammen med våre nærmeste allierte og andre demokratier for å stå imot aggresjon fra autoritære og farlige regimer.

Martin Jølle
Sentralstyremedlem, Europeisk Ungdom


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024