Kommentar av 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Det er ikke jobben som stresser politikerne, men konkurransen om oppmerksomhet

Det er ikke selve jobben som er årsaken til stress og utbrenthet blant politikerne, slik partilederen i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen nå opplever. Det er snarere følelsen av forpliktelse til hele tiden å være tilgjengelig, skriver den danske eks-ministeren og folketingsrepresentanten for Venstre, Bertel Haarder.

Bertel Haarder har lang fartstid i dansk politikk, og har vært minister for partiet Venstre i 10 forskjellige departementer opp gjennom årene. Dette er et krevende arbeid – men verst av alt er kanskje følelsen av utilstrekkelighet og offentlighetens forventninger om at man skal være tilgjengelig på alle plattformer til enhver tid. 
Bertel Haarder har lang fartstid i dansk politikk, og har vært minister for partiet Venstre i 10 forskjellige departementer opp gjennom årene. Dette er et krevende arbeid – men verst av alt er kanskje følelsen av utilstrekkelighet og offentlighetens forventninger om at man skal være tilgjengelig på alle plattformer til enhver tid. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP
Bertel Haarder
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Det er et faktum at adskillige ledende politikere i perioder har kollapset av stress og utbrenthet. Ikke fordi de er medlemmer av Folketinget, som bare møtes rundt 100 ganger i året, men fordi de har lederposisjoner – og fordi de i likhet med andre folkevalgte er plaget av en opplevd plikt til å være tilgjengelig i mediene nærmest døgnet rundt, inkludert sosiale medier.

Til og med lederen av partiet Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, har i en periode vært satt ut av spill på grunn av stress. Samtidig har han stresset opp andre, ettersom hans svært vellykkede valgkamp viser at det lønner seg hele tiden å være til stede i sosiale medier.

Han brukte blant annet TikTok, og gjorde det utmerket og virkelig humoristisk. Kandidatene til politiske verv tør ikke å ikke være til stede på de samme mediene. Det er stressende, fordi det foregår hele døgnet.

Følelsen av å være utilstrekkelig

Dersom man er ukjent og ønsker å bli kjent, er sosiale medier veien, slik tilfellet var for eksempel med folketingsrepresentanten Morten Dahlin (Venstre), som i de siste to valgkampene flittig la ut utallige små videoer i sosiale medier. 

Man skal være glad for det man har. Men det er jo lett for meg å si. Jeg har ikke vært partileder, og misunner ikke dem som er det.

Bertel Haarder
Tidl. minister og folketingsrepresentant, danske Venstre

Slik er de folkevalgtes situasjon, og dersom de ikke engasjerer seg, kan de risikere å tape konkurransen mot andre i et politisk landskap med 14 partier, derav 12 i Folketinget – pluss de nordatlantiske partiene på Grønland og Færøyene.

Derfor har mange folkevalgte det samme forholdet til 37 timers arbeidsuke som jeg har hatt selv: Jeg var så glad i de 37 timene, at jeg tok dem to ganger i uken! Særlig i løpet av de 22 årene som minister for totalt ti departementer – alltid to ganger 37 timer.

Det er altså ikke det forpliktede arbeidet som forårsaker stress. Det gjelder for alle mennesker, tror jeg. Bare de færreste blir stresset av en vanlig arbeidsuke. Men følelsen av at man kunne ha gjort mer, følelsen av å være underlegen de andre, følelsen av ikke å strekke til, ergrelsen og skyldfølelsen over det man ikke rekker, kan være svært stressende.

Hvis det i tillegg er samarbeidsproblemer med andre partier eller uro blant egne støttespillere, både i det politiske og i det hjemlige, kan det være virkelig stressende. Og hvis man føler at man forsømmer noe – velgerne, barna, ektefellen, fremtidsmulighetene – så går det også utover nattesøvnen, hvilket kan sette i gang en ond spiral som gjør det nødvendig med en pause.

Les også

Å akseptere det man ikke kan endre

Jeg har en eneste gang opplevd en stressituasjon der jeg ikke fikk sove på grunn av hjertebank og øresus. Jeg bestilte mitt livs eneste psykologbesøk, som ikke hjalp det minste. Men det hjalp å stå opp av sengen og tvinge meg selv til å tenke positivt, og det hjalp å lese bøker, isbade og kjøle ned hodet. 

Bertel Haarder

Bertel Haarder, født i 1944, er tidligere politiker, folketingsmedlem og minister for danske Venstre.

Han var innvalgt på Folketinget i to lange perioder, 1979–1999 og 2005–2022.

I løpet av sin politiske karriere har Haarder hatt en rekke statsrådsposter, sist som kirke- og kulturminister (2015–2016).

Mellom 1994 og 2001 var han valgt inn som medlem av Europaparlamentet.

I 2021 ble Haarder valgt som president i Nordisk Råd.

Haarder er nå virksom som styreleder for Det Kongelige Teater i København.
 

Årsaken var ikke overanstrengelse, men ergrelse over et dårlig politisk valg, og løsningen var at jeg aksepterte det og så fremover, for jeg kunne jo ikke endre det. Slik er det også med de avgjørende forholdene i tilværelsen. Man skal være glad for det man har.

Men det er jo lett for meg å si. Jeg har ikke vært partileder, og misunner ikke dem som er det – og har heller aldri strebet etter å bli det, fordi jeg har sett hvor stressende det er. Det er langt mindre stressende å være medspiller enn å være leder.

Lukk samrådene og unngå bortkastet tid

Folketingets president, Henrik Dam Kristensen (Socialdemokratiet), vil gjerne gjøre noe med arbeidsmiljøet for å begrense det politiske stresset.

Han kunne starte med å overtale partilederne til å endre taletidsreglene, som forplikter alle som tar ordet til å stå på talerstolen i en time (statsministeren i halvannen time) og svare på de samme spørsmålene om og om igjen. Samt å lukke samrådene [tilsv. spørretimen], slik at komitémedlemmene blir klokere fremfor å kaste bort tiden på uendelige gjentagelser henvendt til offentligheten.

Dersom han i tillegg gjennomfører vederlagskommisjonens forslag om normalisering av lønns- og pensjonsvilkårene innenfor samme økonomiske rammer, kan også politikerne la hverandre være i fred for den uheldige trangen til å demonstrere sin egen godhet på andres bekostning i den evige konkurransen om oppmerksomhet.

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Politisk leder av Liberal Alliance (Danmark), medlem av Folketinget
cand.scient.polit. (Københavns universitet, 2016)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00