Einar Frogner: Fornybare myter fra Haga
Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge, slår inn vid åpne dører når hun skriver at ACER ikke bestemmer de norske strømprisene, skriver leder av Nei til EU, Einar Frogner.
Einar Frogner
Leder, Nei til EUÅslaug Haga i Fornybar Norge slår inn vidåpne dører når hun skriver at energibyrået ACER ikke bestemmer strømprisene i Norge.
Haga etterlyser en mer faktabasert debatt i etterkant av ACER-dommen, der Høyesterett ga staten medhold i at myndighetsoverføringen til ACER i 2018 ikke var grunnlovsstridig.
Det ville vi også satt pris på. Dessverre bidrar Haga til å spre mer villedende informasjon.
ESA lojal budbringer til RME
De høye og uforutsigbare strømprisene vi har opplevd de siste årene er resultat av et europeisk strømmarked som EU-presidenten von der Leyen innrømmer er «dysfunksjonelt». ACER bestemmer vilkårene og metodikken for strømflyten på tvers av land og prisområder. Det er den manglende muligheten til å regulere eller frigjøre seg fra disse drakoniske markedsvilkårene den såkalte ACER-saka handler om.
Det er den manglende muligheten til å regulere eller frigjøre seg fra disse drakoniske markedsvilkårene den såkalte ACER-saka handler om.
Einar Frogner
Leder, Nei til EU
Strømprisen bestemmes på kraftbørsen. Energibyrået ACER dikterer imidlertid hvordan strømmarkedet og kraftbørsen opererer til enhver tid, basert på ei regelpakke av EU-direktiver og -forordninger samt gjennomføringsinstrukser fra EU-kommisjonen. Disse er nå del av EØS-avtalen i form av tredje energimarkedspakke. Regelverket sier i all enkelhet at ethvert hinder for maksimal strømflyt til markedsbestemt marginalpris, skal ryddes vekk.
Det er summen av disse regelpakkene ACER håndhever overfor reguleringsmyndighetene og nettoperatører i hele EU. Som følge av EØS-avtalen, utøver ACER makta si i Norge med EØS-tilsynet ESA som lojal budbringer til Reguleringsmyndigheten for Energi (RME).
RME lystrer bare ESA og ACER, ikke norske myndigheter. Gjennom tilslutning til ACER og tredje energimarkedspakke har Norge dermed frasagt seg muligheten til å påvirke eller regulere dette dysfunksjonelle strømmarkedet. Enda verre er at Statnett og RME i praksis allerede legger den fjerde energipakka til grunn, til tross for at den ennå ikke er vedtatt i Norge. Det er denne fjerde pakka med enda mer overnasjonal styring EU og ACER forholder seg til.
Kraftbransjen taper ikke ei krone
Nei til EU tar sjølsagt dommen fra Høyesterett til etterretning. Men det er ikke uten ironi når et overnasjonalt pålegg mot at norske myndigheter kan gripe inn i et strømmarked ute av kontroll, karakteriseres som lite inngripende. Det er altså lite inngripende å forby nasjonale inngrep.
Det er forståelig at Fornybar Norge er fornøyd med tingenes tilstand og fortsetter med sin bagatellisering av at Norge er prisgitt EUs energiunion.
Einar Frogner
Leder, Nei til EU
Det eneste lovlige tiltaket, så lenge ESA godkjenner det, er at regjeringa betaler ut strømstøtte for å skjerme husholdningene fra de mest ekstreme virkningene. Det betyr i realiteten at aktørene i strømmarkedet som Åslaug Haga representerer, får milliardsubsidier fra staten. Det vil si at skattebetalerne tar regninga, mens kraftbransjen ikke taper ei krone.
Da er det forståelig at Fornybar Norge er fornøyd med tingenes tilstand og fortsetter med sin bagatellisering av at Norge er prisgitt EUs energiunion.